Q&A

Pitanja i odgovori

Q&A stranica ima za cilj da odgovori na vaša najvažnija pitanja u vezi sa pisanjem tekstova za web i online poslovanjem.

o meni biljanajo

Q&A Content i copywriting

Tvoje stručno umeće u oblasti u kojoj posluješ sigurno je veće nego moje znanje o istom. Situacija je obrnuta sa pisanjem. Za tekstove koje pišem nije mi potrebno iskustvo u tvojoj industriji, dovoljno će biti da pogledam tvoj sajt ili blog, dosadašnji rad i tvoje konkurente.

  • Jedinstven i unikatan  tekstualni sadržaj bilo koje vrste i namene.
  • Prilagođavanje sadržaja ključnim rečima (SEO copy i content writing)
  • Tekstovi za online prodavnice – opisi proizvoda, sadržaj
  • Tekstovi za web sajtove – stranice, opisi
  • Tekstovi za blog –  blog postovi, članci, sadržaj
  • Interne komunikacije – B2B, B2C, mejlovi, pisma..

Nov i redovan tekstualni sadržaj donosi višestruku korist. Imaj u vidu  da jedan tekst sedmično, koji je potkrepljen promocijom (društvene mreže, mejl…), vremenom povećava broj organskih poseta za preko 150%.

Podrazumeva se da to ne može biti bilo kakav tekst niti onaj kopiran sa drugih sajtova.

Uz svaki tekst dobijaš gratis: moju prilagodljivost, jake istraživačke veštine, dobro razumevanje SEO optimizacije, poštovanje rokova i spremnost na svaki vid dogovora. Gratis je i backlink, koji dobijaš na mojoj stranici portfolio. Takođe očekuj i poneki dobronameran savet, predlog ali i kritiku.

Sve što se nalazi na tvom sajtu je tvoja slika. Ako tekst nosi i moj potpis onda je i moja. Vrlo je bitno da svaki tekst nema pravopisne i interpunkcijske greške ali sam takođe nailazila na pasuse i pasuse koji su napisani u pogrešnim licima, tonu ili su bili toliko nametljivi da su naprosto kontraproduktivni. To su oni tekstovi koji liče na trgovce  uvaljivače, kojiima obično okrenemo leđa jer su prenaporni. Prema tome, ne bi trebalo da pristanete na ništa manje od profesionalnog i ispravnog teksta.

Kažu da je prosečno vreme potrebno za pisanje posta na blogu  2 sata. Meni treba oko 3 do 4, a nekada to vreme zna da preraste i u ceo dan ili noć. Da, dešava se. Super je ako možeš da odvojiš toliko ili manje da pišeš za sebe. Problem je ako utrošiš sate i sate a kao rezultat dobiješ sr…, pardon, srednje kvalitetno ili kompletno smeće od teksta.

Q&A online poslovanje

Zavisi od vašeg profesionalnog iskustva i ličnih preferencija. Prva opcija uključuje poslovanje zasnovano na onlajn uslugama, poput frilensinga, koučinga, online kurseva i sličnog. Druga opcija je onlajn poslovanje zasnovano na proizvodima, odnosno onlajn prodavnice. Obe zahtevaju relativno mali početni kapital i mogu se efikasno skalirati tokom vremena.

Da biste pokrenuli online biznis prvo morate da odredite tip svog poslovanja. Da li je B2B ili B2C  i da li će se vaša ponuda zasnivati na uslugama ili proizvodima. Zatim vam je za početak potreban sajt, blog, seo, content i marketing strategija.

Tehnički, možete započeti online poslovanje bez ikakvih kapitalnih ulaganja. Ali i dalje će postojati nekoliko manjih troškova pokretanja web sajta, kao što su domen i hosting i izrada samog sajta. Ako sami kreirate svoj sajt možete pokrenuti onlajn biznis bez trošenja previše novca ali kvalitet istog će biti upitan.

Apsolutno. Razvoj online biznisa je kao nasumična vožnja. Verovatno možete stići tamo gde želite, ali ćete lutati, dolaziti u slepe ulice i suočiti se sa mnogim preprekama. Iako vam nije potreban strogo formalni plan, za početak napravite bar sažet dokument sa najvažnijim koracima.

Definitivno najčešće i najgluplje pitanje. Ne postoji univerzalna formula za uspeh niti je on moguć preko noći. Računajte na dosta vremena, puno truda i konstantnog rada.

.