Pretraga
Close this search box.

B2B

B2B

Sadržaj:

Šta je B2B?

Skraćenica B2B predstavlja ništa drugo do business-to-business i predstavlja proces poslovanja svih kompanija koje plasiraju i prodaju proizvode ili usluge drugim preduzećima. Kao opšta skraćenica, ova fraza se koristi za definisanje poslovnog modela kompanija koje rade sa drugim kompanijama. Međutim, B2B model ne podrazumeva isključivo prodaju proizvoda ili usluga između preduzeća. B2B termin se koristi i u marketingu koji targetira druga preduzeća (primer, umesto reklama koje su usmerene na potrošače) ali i opštoj komunikaciji.

Razlika između B2C i B2B

Glavna razlika između B2B i B2C je krajnji potrošač sa kojim kompanija posluje. U slučaju B2B, transakcija se dešava između dva preduzeća, dok u slučaju B2C biznis komunicira sa pojedinačnim potrošačem.

Da li je B2B rezervisan samo za velike firme i projekte

Business-to-Business model smo videli da ne mora biti samo orijentisan na robu i usluge, ali takođe ne mora biti i u velikom obimu. Svuda na internetu se kao primer b2b modela uzima Samsung, koji je jedan od Apple-ovih najvećih dobavljača u proizvodnji iPhone-a. Ili su navedeni primeri u automobilskoj industriji gde se delovi proizvode na različitim mestima a sklapaju na drugom. Tako gume, elektronika ili enterijer može proizvoditi bilo koja firma a sam proizvođač automobila će samo nabavljati. Međutim… Ako lokalna frizerska radnja kupi dve četke za feniranje od druge male firme, ili plati izradu sajta za svoj mali biznis, to će takođe biti b2b.

B2B prodaja

B2B prodaja je složen proces koji zahteva dobro osmišljenu i sprovedenu strategiju da bi uspeo. Od marketinga, komunikacije, pisanja mejlova, izgranje odnosa, održavanje sastanaka, odnosno ceo put od početnog istraživanja do sklapanja posla. Ono što je istina, je da ovo nije nimalo lako. Kompanije, preduzeća i mali biznisi danas, nisu ono što su bili pre deset ili dvadeset godina. Sve je nadohvat ruke. Tako firme i njeni predstavnici, istražuju proizvode i usluge na internetu pre nego što kontaktiraju bilo koga. Svi su dobro informisani i imaju uvid u više konkurentskih firmi ili proizvoda odjednom.

B2B komunikacija

U kontekstu komunikacije, business to business se odnosi na metode pomoću kojih se zaposleni iz različitih kompanija mogu povezati jedni sa drugima, bilo putem sastanaka, konferencija, poziva, mejlova i ostalog. Ovako orijentisana komunikacija odvija se na način koji se razlikuje od onoga što obično vidite od firmi koje prodaju pojedincima.

To ne znači nužno da vaš način pisanja ili obraćanja mora biti strogo, strogo poslovan ali svakako podrazumeva da morate svoj proizvod ili uslugu predstaviti kao poslovno rešenje koje donosi benefite za obe strane. Ako imate dobru content marketing strategiju u business to business komunikaciji, to će značiti da vaši partneri žele da posluju sa vama a ne sa vašom konkurencijom.

B2B content marketing

Zašto je marketing sadržaja važan za B2B kompanije? To je jednostavno: Marketing sadržaja ima VELIKI ROI. I postoje podaci koji ovo mogu podržati. Oni pokazuju da 30% marketinških stručnjaka smatra da sadržaj ima „najveći povrat ulaganja“ od bilo kog kanala.

Povraćaj investicije – Return on Investment ili skraćeno ROI  je mera učinka koja se koristi za procenu efikasnosti ili profitabilnosti investicije ili upoređivanje efikasnosti većeg broja različitih investicija. ROI pokušava direktno da izmeri iznos povrata na određenu investiciju, u odnosu na cenu investicije. Ako je statistika i istraživanje na strani contenta, onda je sasvim jasno zašto treba ulagati u njega.

B2B marketing sadržaja je praksa proizvodnje i distribucije sadržaja u cilju povećanja svesti o brendu, saobraćaja, potencijalnih klijenata i prodaje za kompanije koje posluju između preduzeća.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Šta rade najbolji timovi i pojedinci za marketing B2B sadržaja koji je uspešan?

  1. Znaju koja im je ciljna publika, istražuju je i razumeju
  2. Biraju pravi format sadržaja prema publici, kao i kanale kojim će taj sadržaj plasirati
  3. Njihov sadržaj nosi ubedljivu temu i u njega je utkano rešenje problema uz obostrano zadovoljstvo za obe kompanije
  4. Vrše merenja i praćenja učinka – dosega, reakcija, klijenata, interakcija i  metrike uopšte

Vrste digitalnog sadržaja za B2B

b2b blog

Blog post

Postovi na blogu mogu biti od 300 do 2000 ili više reči i mogu se odnositi na skoro svaku temu koja je značajna za vašu publiku. Pokušajte da ne pišete samo o onome što vi ili vaši rukovodioci žele. Vaš cilj pisanja vašeg B2B sadržaja je da vašu publiku učinite svesnom vašeg brenda, da je obrazujete i da odgovorite na njihova pitanja, tako da imajte za cilj da sebe postavite u isti način razmišljanja kao i vaši klijenti.

Saveti za najbolje blog postove

Kreirajte evergreen sadržaj kada možete. Evergreen znači da će uvek biti relevantan za razliku od sezonskog sadržaja koji govori o aktuelnim događajima. To je zato što pretraživači imaju tendenciju da nagrađuju sadržaj sajta koji izdržava test vremena.

Sadržaj duge forme prepun korisnih informacija obično je bolji od kraćih tekstova, pa kada je moguće, pokušajte da produžite sadržaj. To, međutim, ne znači  da treba da se rasplinete na više strana ili da pišete nebitne stvari. Uključujte samo značajne informacije i samo ono što je relevantno za temu.

b2b

E book

E books, ili e knjige su obično detaljniji obrazovni vodiči koji podučavaju ili obrazuju čitaoce u nekoj oblasti. Osim tog čuvenog kako da, one moraju pokazivati kako vaš proizvod ili usluga pomažu u ostvarenju njihovih ciljeva. Dobar primer za to sam primetila pre nekoliko dana na društvenoj mreži Instagram. Naime sponzorisana objava koja kruži, sadrži besplatan vodič za upravljanje projektima, materijalom i radnom snagom, a namenjena je građevinskoj industriji, odnosno građevinskim firmama. Iako nisam istraživala detaljno, pretpostavljam da je ovaj e book samo uvid u korisnost neke aplikacije koja je preko potrebna svakoj firmi koja se bavi građevinskim radovima. Tipičan primer b2b content marketinga, sa lead magnetom.

Case studies - Studije slučaja

Studije slučaja su izuzetno dragocene jer pomno sagledavaju kako je vaša kompanija pomogla nekom drugom. Studije slučaja ispituju scenario tako što predstavljaju izazov koji je kompanija imala, rešenje koje ste dali i krajnje rezultate u kojima je korisnik uživao zahvaljujući vašem rešenju. Ovo pomaže u generisanju potencijalnih klijenata jer stavlja čitaoca u ulogu onog čiji ste slučaj i obuhvatili. Oni čitaju o tome kako je vaša kompanija rešila problem, koji verovatno imaju i u kom se prepoznaju. Prepoznavanje problema, rešenje i korisnost primene rešenja je korak do toga da isti proizvod ili uslugu kupe ili koriste.

Napomena: potrebno je da dobijete dozvolu od osobe ili kompanije predstavljene u studiji slučaja.

Uopšteno govoreći, studije slučaja ne bi trebalo da budu duže od jedne ili dve stranice, jer predstavljaju kratke crte onoga što se dogodilo. Uključeni su stvarni brojevi, procenti  i konkretni rezultati umesto slikovitih opisa. Najbolje studije slučaja su zasnovane na intervjuima sa samim kupcima i uključuju direktne citate, koji humanizuju priču i povećavaju društveni dokaz. 

b2b studija slucaja

Webinari i video zapisi

Marketing sadržaja nije samo pisana reč. Takođe se računaju i video zapisi i webinari. Webinari su prezentacije uživo (ili unapred snimljene) koje se plasiraju onlajn preko web sajta ili društvenih medija i aplikacija.

Popularnost videa nastavlja da raste – Youtube, Instagram, Tik Tok… Video snimci su odlični u storytellingu -pričanju priča i privlačenju pažnje publike. Takođe je lako gledati video i zahteva manje napora nego čitanje. Video je nekada bio veoma skup za proizvodnju. Međutim, uz pristupačniju opremu, odnosno najobičniji telefon i mnoštvo aplikacija, danas je moguće napraviti jeftin i dobar video.

b2b video

E mail

Naravno, ništa bez dobrog, starog i nezaobilaznog mejla. Uprkos atraktivnosti društvenih medija, marketing putem e-pošte ostaje glavni oslonac za prodaju i marketinške strategije. Ovaj neizostavni deo B2B procesa može dati solidne i dugotrajne rezultate. Da li smatrate da je mejl zastarela ili neefikasna metoda? Pogledajte onda sledeće brojke:

  • 93% prodavača i dalje koristi komunikaciju putem e-pošte za efektivnu promociju i distribuciju svog sadržaja.
  • 87% prodavača koristi e-mail marketing za generisanje potencijalnih klijenata.
  • 59% marketinških stručnjaka kaže da efikasan marketing putem e-pošte može naglo povećati prihod.

Ove statistike otkrivaju jednu stvar: e-mail je neosporni kralj B2B marketinga.

Sadržaj je sve

Prošli su dani kada smo se oslanjali isključivo na reklamu. Da biste generisali potencijalne klijente u digitalnom marketingu, vaša firma treba da promoviše stručni sadržaj vaše kompanije. Druge firme ne žele da čuju koliko je vaša kompanija odlična, oni žele da čitaju sadržaje relevantne za njihovo specifično poslovno pitanje. Promovisanjem  svojih rešenja kroz koristan sadržaj, veća je verovatnoća da će od posetioca, prerasti u lojalnog partnera. A šta je za to potrebno?

Samo jedno – Sadržaj. Što je kvalitetniji sadržaj na vašem sajtu ili drugim medijima, to će vaša kompanija biti istaknutija i na pretraživačima.

Postoje mnoge agencije i pojedinci koji su kreatori web sadržaja, ali u suštini oni koriste isti sadržaj za mnoge kompanije i kampanje. Kako to pomaže da se neki biznis razlikuje i služi kao B2B alat za brendiranje? Nikako. Zato je moj kontakt u ovom linku.