Pretraga
Close this search box.

Content

content

Content

Google dobija više od tri milijarde pretraga svakog dana, a studije procenjuju da preko 25% pretraživača klikne na prvi rezultat pretrage. Na šta oni kliknu? Na kvalitetan content, odnosno sadržaj.

Ono što zasigurno znamo je da je najvažniji deo svakog web sajta njegov content. Čak i kada pričamo o drugim izvorima poput YouTuba, ili društvenim mrežama, sa svakog od njih konzumiramo isključivo content. Ono na šta ću se ja fokusirati u nastavku teksta, jeste sadržaj web sajta ili bloga.

Svima je jasno koliko je postojanje na mreži bitno za poslovanje u današnjem svetu i vremenu. Posedovati sajt je postala neophodnost. Ako ga nemate, nema ni vas. Nakon kupovine domena i hostinga, kreiranja kostura sajta i njegovog dizajna, dolazi na red sadržaj. Podjednako važna stvar kao što je posedovanje sajta, je i znati šta će se nalaziti na njemu kao content.

Šta je content?

Content je suština, duša sajta, glavni pokretač. To je sve ono što vidimo na bilo kojoj web stranici. To je takođe sve što nađete na internetu. Sadržaj je mnogo više od pisanog teksta i ceo web sajt je jedan veliki content. To je zato što mu ovaj, najvažniji deo web stranice, zaista daje značaj koji ima.

Celokupan content pokriva sve različite vrste sadržaja (informacija) koje možemo pronaći na jednoj web lokaciji. On se kreira posebno za web sajtove i objavljuje na njima, kako bi ga publika videla i pročitala. Content na bilo kom sajtu je posebno namenjen njegovoj ciljanoj publici, a istovremeno služi svrsi.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Šta čini dobar content?

Najčešći oblik contenta, a često i najviše zanemaren, je pisana reč, tj, tekst za sajt. Pisani sadržaj je najjednostavniji način da komunicirate, predstavite se i pokažete šta imate da ponudite svojoj publici.

Ali pisanje efikasnog sadržaja koji će se rangirati na Google-u, angažovati vašu publiku i primorati tu publiku da uradi ono što želite da uradi, zahteva razumevanje osnova digitalnog marketinga, ponašanja korisnika i SEO optimizacije.

Sa marketinškog stanovišta, dobar tekstualni sadržaj sajta je onaj koji je optimizovan za pretraživače. Optimizacija za pretraživače (SEO) usmerava saobraćaj ka web stranicama putem organskih rezultata pretrage.

Šta je google pretraga?

Da bi kreirali sadržaj koji će biti kvalitetan, moramo razjasniti i neke osnove, poput google pretrage.

Šta osoba radi kada kuca neki pojam, reč ili rečenicu na Googlu? Šta je zapravo Google pretraga? Ta osoba, vaš potencijalni čitalac, kupac, klijent, saradnik, on na Googlu PITA!

Ako ne znate zašto nešto pišete ili ne možete da identifikujete cilj za to, to je prečesto slučaj sa postovima na blogu, onda to nemojte da pišete. Stvari koje se pišu radi pisanja nisu potrebne nijednom sajtu. Pre nego što čak i sednete za tastaturu, trebalo bi da prepoznate potrebu koju ima vaš čitalac, ili još bolje, pitanje na koje ćete odgovoriti.

Kako napraviti dobar content?

5 osnovnih koraka u kreiranju dobrog sadržaja:

  1. Budite originalni – ne kopirajte
  2. Radite na optimizaciji za pretraživače poput Googla
  3. Istražite kome treba vaša pomoć i vaše znanje
  4. Napravite tekst koji će biti nekome od pomoći
  5. Dodajte slike, video zapise, animacije…

Da li uživate da provodite vreme na sajtovima koji nemaju ništa osim teksta? Bez fotografija, bez slika, bez animacija i video zapisa, samo beskrajni tekst. Naravno da ne.

YouTube, Instagram i sve popularniji Tik Tok, svoj sadržaj plasiraju uglavnom kroz vizuelni deo. Da bi jedan sajt napredovao potrebno ga je obogatiti i prikladnim vizuelnim efektima.

Dobar sadržaj web stranice nije ograničen na postove na blogu i pisanu reč. Pored teksta i pisanja na vašem sajtu ili blogu, razmislite o korišćenju video zapisa ili druge grafike da bi ceo content bio značajno interesantniji.

Želiš da pišeš prodajne tekstove?

Ne postoji formalno obrazovanje koje će ti dati zvanje copywritera ali postoje tehnike koje će te osposobiti da radiš posao koji je veoma tražen i dobro plaćen. Dobar deo tih tehnika je besplatan i dostupan u vodiču koji možeš preuzeti na sledećem linku.

vodic za copywriting