Kako pisati tekstove za SEO u 2022.?

kako pisati tekstove za seo

Nova godina- novi SEO tekst

Kako pisati tekstove za SEO u 2022.? Nova godina je pred nama i to je onaj period kada sami sebi najviše postavljamo ciljeve, dajemo obećanja i smišljamo strategije. Ako planirate da 2022. bude godina u kojoj ćete otpočeti svoj online biznis ili već postojeću firmu postaviti na internet u vidu bloga ili sajta, trebali bi da pre svega razmislite o marketing strategiji.

Pomozi Googlu, on svakodnevno pomaže tebi!

Savremeni SEO sadržaj treba da izgleda tako da zadovolji vašu ciljnu publiku. Sadržaj koji čitaocima pruža vrednost biće uspešan za vaš brend. Google zna bolje o vašoj ciljnoj publici od vas. Google-ov primarni cilj je da korisnicima pruži ono što traže. Ako možete da mu pomognete i predstavite mu svoj tekst kao pravi, on će vam pomoći da dođete do višeg ranga.

To je jednostavna transakcija: pomažete pretraživačima (Google, Bing, Yahoo..) da svojim korisnicima daju ono što im je potrebno (sadržaj ili proizvodi), a zauzvrat su pretraživači spremni da vam pomognu da pravilno rangirate vaš web sajt ili blog.

Mnogo toga dolazi sa odabirom najbolje SEO strategije koja stavlja vaše poslovanje pred pravu publiku. Pisanje dobrog SEO sadržaja je umetnost i potrebno je strpljenje i naporan rad.

SEO tekstovi i kvalitetan sadržaj teksta su oduvek bili temelj svake internet marketing strategije. Kako u prošlosti, tako i sada. Svi saveti koji nam dolaze u skladu sa trendovima naglašavaju samo jedno- kvalitetan sadržaj će i dalje biti the best of tehnika. Google je i dalje zainteresovan za kvalitetan sadržaj, SEO optimizovan tekst koji je originalan i unikatan. Kreiranje i objavljivanje ovakvih blog postova, objava i sadržaja na sajtu uopšteno, treba da bude vaš glavni prioritet. On ima direktan i dugoročan uticaj na rangiranje vašeg sajta među prvim stranicama na Googlu i drugim pretraživačima.

Zašto pisati tekstove za SEO?

  • 3/4 korisnika nikada ne skroluje dalje od prve stranice rezultata pretrage.
  • Skoro 80% korisnika navodi da imaju tendenciju da kliknu na „organske“ rezultate pretrage, odnosno preskoče preko sponzorisanih rezultata.

Ovo nije toliko iznenađujuće, zaista. Do sada smo svi prepoznali internet kao ogromnu biblioteku informacija koja je dostupna svima. Svi idemo na internet u potrazi za odgovorima i znanjem.

Reči su najmanji elementi značenja u govoru i pisanju. U SEO, one su zakon. Navođenje tačnih reči pomoći će pretraživačima da suze izbor web stranica koje sadrže tačne informacije koje tražite.

Kakvi treba da budu tekstovi za SEO?

Ljudi ne samo da cene dobar izgled stranice na internet već i dobro iskustvo. Ono što i pretraživačima služi da otkriju vaše stranice i tekstove i odrede rang jeste besprekoran izgled.

Imajući to na umu, strategija SEO sadržaja uključuje dva glavna zadatka:

  1. Istraživanje ključnih reči: Šta je to što vaša ciljna publika traži kada treba da pronađe relevantne odgovore ili reši probleme koje rešava vaše malo preduzeće?
  2. Kreiranje sadržaja: Pisanje sadržaja koji te ključne reči stavlja u prirodan kontekst i obezbeđuje istaknutost tih ključnih reči u važnim elementima stranice, kao što su naslov i podnaslovi

I ne radi se samo o stvaranju informativnog sadržaja. Strategija SEO sadržaja takođe treba da se odnosi na pisanje detaljnih i dobro optimizovanih opisa proizvoda, kreiranje video zapisa u kojima korisnik pretrage može imati koristi od njih i pronalaženje drugih načina za vizuelizaciju informacija kako bi se pružio raznovrsniji i zanimljiviji kontekst. U nastavku pogledajte detaljnije o tome šta još treba da uvrstite u svoje pisanje tekstova za seo.

seo tekst

SEO tekst- relevantan i tačan

Kao prvo, tekst mora biti povezan sa temom samog sajta, prvenstveno sa biznisom na koji se fokusirate ili poslovanje kojim se bavite. Drugo, morate pružati tačne i precizne informacije. Svi tekstovi moraju biti okrenuti i namenjeni ciljnoj publici- pišite za one koji čitaju. Biznis blogove pišete u skladu sa biznisom i više formalnog oblika, lične blogove u opuštenijem tonu i sa emocijama.

Ne možete pisati post na blogu banke o tome kako ste probali super pecivo u pekari pored i kako su vam dali recept za isto. Ako neko posećuje sajt banke, on traži pitanja o kreditima, dozvoljenom minusu, plaćanju online.. Istražujte ključne reči u skladu sa tematikom. Što je sadržaj vašeg sajta raznovrsniji, teže je biti dominantan u toj oblasti. “Svaštare” teško nađu put do vrha. Fokusirajte se na jednu oblast ili par izuzetno srodnih.

seo sadržaj

Kako pisati tekstove za SEO – tako da ih svako može čitati

SEO tekst - čitljiv

Kreirajte tekstove koji su laki za čitanje i razumevanje. Koristite jednostavan jezik ali pažljivo. Opet u skladu sa tematikom. Važno je i da raspolažete sa tačnim informacijama, koje su proverljive. Ispravite sve gramatičke greške i greške u pravopisu ( i meni promakne koja u brzom kucanju). Ako za neke reči niste sigurni kako se pišu, pitajte Google, zato i postoji.

Pročitajte naglas svoj tekst pre objavljivanja- više puta.. Po potrebi dodajte ili izbrišite delove u skladu sa tim kako vam zvuči.
Bitna stavka sa kojom se mnogi sajtovi suočavaju je toliko pažljivo praćenje SEO pravila da zaboravljaju da razviju sadržaj koji je prilagođen ljudima. I onda nailazimo na tekstove koji jesu dobro optimizovani ali su iz ugla čitaoca bla, bla, bla… Poštujte SEO pravila ali imajte na umu da pišete prvenstveno za ljude, ne samo za pretraživače.

Uostalom, čak i da se nađete na prvoj stranici Google pretrage sa takvim tekstom, nećete dugo tu i ostati. Kako i zašto? Ako korisnici otvore vašu stranicu ili blog post i naiđu na tekst koji je za njih “smor” samo će napustiti sajt. Više ovakvih poseta na vašem sajtu Google će prepoznati kao nerelevantan sadržaj i hop- hajde ti sajtu malo dole, na drugu, treću, petu ili pedesetu stranu…

seo tekst kljucne reci

Kako pisati tekstove za SEO – ciljamo ključne reči

SEO tekst - onaj koji sadrži ključne reči

Svaki SEO blog post ili tekst ima jednu ili više ključnih reči za fokus. Dobar post na blogu se uglavnom fokusira na ove ključne reči i gradi sve oko njega. Svaki SEO post obično odgovara na tri osnovna pitanja: šta, zašto i kako? Više o ključnim rečima na linku.

Naslovi za građenje sadržaja

Naslovi– kratki i laki za čitanje. Važno je koristiti naslove i podnaslove da biste napravili urednu strukturu. Koristite kreiranje naslova kao pravljenje kostura za kompletan tekst. Napravite nacrt od naslova i podnaslova a onda se bacite na popunjavanje praznina između kvalitetnim tekstom. Ovo dodatno olakšava stvari kod pisanja teksta. Nećete bežati od teme, bićete u skladu sa naslovima i nećete “razblažiti” priču. Kada postavite okvire u vidu nacrta od naslova i podnaslova i ključnih reči, možete započeti stvarni rad na pisanju svog blog posta.

Vizuelni efekat- primamljivo i prilagodljivo oku

Optimizacija za mobilne uređaje – ako čitalac naiđe na tekst koji na mobilnom ne izgleda ne dobro, nego nikako, sigurno se neće zadržati na njemu dok traži lupu ili naočare sa većom dioptrijom.

Slike, video zapisi, grafike… uključite ih sa merom i ukusom i uz obavezan opis i naslov.

Bonus savet - ne štedi na tekstu

seo tekst

Kako pisati tekstove za SEO – ne budi cicija, piši opširno

Opširnije – Danas kvalitet i kvantitet sadržaja odlučuju o vašoj sposobnosti da iskoristite sadržaj za bolje rezultate. Ne gledajte da samo ispunite onaj minimum od šest stotina reči… Možete vi to bolje i više, sigurno. Ako pišete o temama koje volite, razumete su u njih ili vas prosto interesuju, verujem da nemate samo jednu A4 stranu da ispričate. Nekad zbog specifičnosti teksta nećete imati možda hiljadu ili više reči ali kad god možete, gledajte da pružite više. Ako ništa drugo, nek radi inat, setite se da je neko napisao više.