Pretraga
Close this search box.

Marketing strategija

marketing strategija

Uspešni koriste marketing strategiju

Svaki ozbiljan biznis, pa i onaj početnički koji stremi ka vrhu, ima svoju marketing strategiju. Nijedan posao koji je uspešan nije dospeo tu slučajno, već primenom jasne i precizne taktike. Poput šaha, ako ne vidite poteze koji slede i ne možete da ih procenite, možete odmah oboriti svog kralja na tablu i uštedeti vreme. Isto je i sa poslovanjem, ako nemate plan i ne pratite protivnika, gubićete svoje vreme uzalud. 

Da bi vaš biznis rastao a ne propao, morate imati marketing strategiju. Da bi je izgradili, potrebno je razumeti prvenstveno posao kojim se bavite, zatim korisinike, konkurenciju i samo tržište. Kako napraviti marketing strategiju, šta ona treba da obuhvati, u nastavku teksta.

Marketing strategija - kako je kreirati

Izgradnja marketing strategije zahteva duboko razumevanje vašeg poslovanja, konkurencije, kupaca i tržišta. Shodno tome, prelazimo na konkretne stavke.

Marketing strategija - Definišite svog kupca

Pod broj 1, morate znati prema kome ste usmereni. Sav vaš tud je uzaludan ako se obraćate pogrešnoj ciljnoj grupi li uošte ne znate kome se obraćate. Razumevanje sa kim razgovarate i znanje šta im je potrebno je ključno. Pokušajte da date odgovore na sledeća pitanja.

  • Koje ciljno tržište pokušavate da dosegnete?
  • Koja im je zajednička demografija?
  • Šta ih konkretno muči i šta zaista traže?
  • Kog uzrasta su, da li su to roditelji, srednjih godina, starija populacija, penzioneri, zaposleni, nezaposleni?
  • Gde žive i kakve navike imaju?
  • Sa kojim se problemima suočavaju i šta utiče na njihovu odluku o kupovini? 

Marketing strategija - Budite sigurni da poznajete svoju robu ili usluge

Prava uloga svih vaših proizvoda ili usluga nije da ih prodate. Prava uloga je ostvariti neku promenu na bolje. Marketing je velikodušan čin pružanja pomoćin nekome ko ima problem. Da bi razumeli svoje proizvode ili usluge, pročitajte prethodnu rečenicu opet. Iz tog ugla analizirajte karakteristike svoje ponude. Kako će to što vi imate napraviti razliku u nečijem životu? Zašto je baš to neophodno vašim klijentima?

Marketing strategija - Istražite konkurenciju ali je ne kopirajte

marketing strategija

Ako želite da kupci postanu lojalni vašem poslovanju, morate se izdvojiti na svom tržištu. Odvojite vreme da saznate više o svojoj konkurenciji i odlučite kako ćete se razlikovati. Da, dobro ste pročitali, kako ćete se razlikovati.

U većini slučajeva, konkurencija se koristi na krajnje nelogičan način – kopiranjem.  Ovo vas uvek ostavlja iza nje. I nikad ne možete sa kopiranim modelom bilo čega dospeti dalje nekoliko kilometara zaostatka iza onoga koga ste kopirali. To je zato što su oni prvi u tome. Kada istražujete konkurenciju, pokušajte da date nešto novo, nešto što oni nemaju i u čemu vi možete biti prvi. Razlikujte se jer u tome je vaša šansa.

Marketing strategija - Definišite svoj budžet i resurse

Lepo je imati određeni novac sa kojim možete raspolagati i rasporediti ga racionalno. I normalno je da to i radite. Nemojte trošiti van okvira ili nerazumno, poput plaćanja reklama koje nemaju efekta. Međutim, u online biznisu novac je možda i najmanje bitan. Resursi poput vremena, znanja i veština su daleko važniji. Potrudite se da definišete čime zaista raspolažete. Neko ko se bavi izradom nakita, možda neće imati znanja o optimizaciji ili seo contentu, a silno će mu biti potrebna oba. Definišite pa delegirajte.

Definišite svoje marketinške metode

Kada razumete svoje klijente, tržište i resurse, izaberite marketinške metode koje će najefikasnije promovisati vaše poslovanje. Kako možete pokazati kupcima vrednost vaših proizvoda ili usluga i ubediti ih da obave kupovinu? Koji je efikasan način da se dođe do kupaca? Koje strategije koriste vaši konkurenti?

Da li će to biti ppc oglašavanje, SEO, radio ili tv oglasi, brošure, blog. Da li ćete koristiti samo jedan, kombinaciju dva ili više ili sve đuture.

Marketing strategija nije jedna jedina i večna

marketing strategija

Dobra marketing strategija mora da raste, razvija se i menja tokom vremena, prateći promene na tržištu i u samom vašem poslovanju. Logično je da ni vi nećete biti ista osoba sledeće godine u ovo vreme a o poslovanju i da ne govorimo. Iskreno se nadam da će vam za godinu dana biti daleko bolje a i čvrsto verujem u to, jer ste samim čitanjem na dobrom putu. 

Shodno promenama, probajte bar jednom u tri meseca da redefinišete svoju marketing strategiju. Naravno, u tome će vam najviše pomoći i sam uvid u poslovanje, metriku i analitiku. Primer, ako vam plaćene reklame ne donose klijente, morate se okrenuti organskom saobraćaju. Ako vam opadaju posete na sajtu možda ćete morati uložiti dodatne napore u seo…

Na šta obratiti pažnju kada radite „update“ marketing strategije:

  • Da li imate iste potencijalne klijente i poslovne mogućnosti kao kada ste lansirali svoje proizvode ili usluge? Možda ćete morati da kreirate nove sisteme koji će vam omogućiti da privučete više kupaca.
  • Da li se vaše tržište menja i kako to utiče na vaše poslovanje i klijente? Možda ćete morati ponovo da procenite ili svog idealnog kupca ili konkurenciju da biste videli da li ste još uvek efikasno pozicionirani na svom tržištu.
  • Da li vaši proizvodi ili usluge ostvaruju očekivani prihod? Da li njihova proizvodnja ili vaš rad koštaju više od onoga što donose? Možda ćete morati da prilagodite svoj budžet ili cenu da biste kreirali održivi poslovni model.
  • Da li neka od vaših marketinških aktivnosti dobro funkcioniše? Možete li pratiti nove klijente ili prodaju do njih? Identifikujte koje strategije rade, a koje ne. Ako bilo koja od njih ne funkcioniše, koje nove strategije želite da isprobate?

Kako se vaši kupci, tržište, konkurenti a i vi sami vremenom menjate, vaši marketinški planovi bi takođe trebalo da se menjaju i razvijaju. Kada redovno ispitujete i ažurirate svoju marketinšku strategiju kako biste zadovoljili potrebe vaše kompanije i klijenata, vaše poslovanje može i mora nastaviti da raste.