CONTENT WRITER

content writer

Sadržaj članka Content writer:

Content writer

U ovom naprednom i brzorastućem digitalnom svetu sve je veća potražnja za vrstom usluge koju obavlja content writer. Na našim prostorima, po mojoj slobodnoj proceni, a sudeći po trendovima u svetu za kojima po navici kasnimo, ovo zanimanje će tek da bude traženo. Ono što možda niste sigurni je šta je zapravo content writer, kakav on posao obavlja i kako se postaje content writer. U nastavku teksta sledi malo detaljnije objašnjenje.

Ko je content writer i šta radi content writer?

Kada se date u istraživanje i  proguglate o definiciji content writera, dobićete rezultate koji su uglavnom u stilu da je to osoba koja piše relevantan, informativan i kvalitetan sadržaj za web. Šta to znači?

Ako malo razmislimo o bilo kom web sajtu, nebitno kojom temom se bavi ili koje poslovanje je njegova srž, videćemo da svaki deo sajta sadrži i neki tekst. Početna stranica obično nas na prvu upoznaje sa celim sajtom- o čemu se tu radi, koji posao je u pitanju, itd.. Ako nastavimo dalje da se krećemo kroz sajt, otkrivamo sve više i više informacija. Vidimo razne opise proizvoda ili usluga, vidimo ko je sve možda zaposlen u kompaniji (ako je reč o biznis sajtu), vidimo i nešto što se zove blog, pa onda dolazimo i do puno teksta u člancima (postovima).

Ko je napisao sve to? Odgovor je content writer. Ili ga je trebao napisati.

Zapravo, ovaj tekst je u 80% slučajeva napisan od strane nekog ko ili vodi sajt ili ga je napravio pa popunio bilo kakvim i kojim tekstom, tek da ga ima. Zašto je ovo loše?

Internet ne funkcioniše kao knjiga

kontent writer

To što neko zaista lepo piše ili ume da sastavi tekst koji je super čitljiv i zanimljiv jednostavno nije dovoljno da bi pisao i sadržaj jednog web sajta. Talenat koji podrazumeva literarnu veštinu, može da bude minimalan ako se primeni na pisanje koje je online. Sposobnost pisanja jeste bitan faktor ali je daleko od toga da će vam samo to doneti uspeh na internetu.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Koje veštine su potrebne content writeru?

Dakle, koje veštine su potrebne piscu internet sadržaja?

Pisci web sadržaja moraju da budu svestrani i dobro opremljeni adekvatnim alatima.  Jednostavno, morate biti majstor svog zanata u svetu pisanja.

Da biste uspeli kao web pisac, morate da posedujete najmanje sledeće veštine:

  • Sposobnost brzog i efikasnog istraživanja
  • Savršeno poznavanje pravopisa, gramatike i stila pisanja
  • Sposobnost brzog i doslednog poštovanja kratkih rokova
  • Sposobnost pisanja u različitmm tonovima, o raznim temama i u različitim kontekstima.

Čemu istraživanje ako pišem za sajt???

Prva uloga svakog content writera je da bude istraživač. Bez obzira ko je klijent , kakav i o čemu je sajt ili kakav sadržaj se kreira, svaki pisac sadržaja moraće da sprovede sopstveno istraživanje. U većini slučajeva, pisac će raditi sa temom sa kojom ili nije upoznat, ili se prvi put susreće ili ima malo znanja.

istrazivanje za sajt

Dobro istraživanje čini tekstove dobrim i efikasnim. Njime osiguravate da ne lupetate o temi, da ne lažete publiku i čitaoce, da ne ispadate glupi i neprofesionalni. Nego da vaš tekst bude tačan, u skladu sa temom i poslovanjem.

Dizajnersko oko pisca - content writer kao dizajner

Kada pisac web sadržaja završi tekstualni deo za klijenta ili sebe, mora da obezbedi da je sadržaj formatiran tako da se lepo prikazuje na ekranu. Sa pametnim postavljanjem podnaslova, tačaka za nabrajanje i drugih praktičnih trikova, pisac sadržaja osigurava da tekst ne izgleda kao hrpa reči nabacana na stranicu bez reda i smisla.

content writer

Tekst na ovoj slici je na obe strane isti, klasičan copy- paste. Vizuelno je kao što vidite razlika i više nego očigledna.

Stavite se u ulogu čitaoca koji pretražuje Google tražeći sadržaj koji je baš na ovim stranicama. Imate opciju da čitate prvu ili drugu, koju birate? Iako ćete na prvoj strani možda naći opširniji i bolji tekst, činjenica je da će većinu poseta zgrabiti druga stranica. 

Prema tome, možete napisati najbolji, najduži i najzanimljiviji tekst, on neće biti uspešan ako ste ga zapostavili vizuelno.

Hteo ne hteo, mora i taj SEO

Šta god da se radi na internetu, odosno online, uključuje poznavanje optimizacije za pretraživače. Dobar pisac sadržaja će imati bar osnovno znanje o SEO optimizaciji da bi mogao efikasno da cilja ključne reči. Content writer će razumeti vrednost dobrog naslova, odgovarajuće gustine ključnih reči i njhove primene za maksimalne rezultate.

Pročitajte i:

Kako postati content writer

Iako diploma nije neophodna da biste postali pisac content writer, u mnogim situacijama može pomoći. Odabir studija poput jezika i književnosti, novinarstva, medija i dizajna, svakako vredi u svakom segmentu poslovanja.

To ne znači da vam diploma mašinskog fakulteta neće biti od pomoći, jer svaka struka i svako znanje postaju primenljivi na online tržištu. Pisanje o temi za koju posedujete i verifikovano znanje, može vas deklarisati kao vrhunskog content writera u toj oblasti. Znači, diploma vredi ali nije neophodna i sama nije dovoljna ako ne znate još nešto. A to nešto je SEO…

Opet taj SEO.

Biti pisac onlajn sadržaja zahteva više od slaganja reči i kreiranja teksta iako su one najvažniji deo. Realna su očekivanja da svaki pisac web sadržaja bude kompetentan da integriše SEO u svoj rad.

WordPress

Ono na čemu bi trebalo da radite bez obzira čime ćete se u životu baviti je WordPress. Kao content writeru ova veština će biti i više nego potrebna jer je većina sajtova i blogova urađena baš u ovom cms-u. Može se desiti da vam neko naruči tekst a zatim zatraži da ga i postavite na sajt.

Odakle da krenem?

Ako već posedujete veštine i gotove tekstove, a ne znate kako da ih prezentujete i krenete sa radom, evo pomoći. Kao prvo, to što znate i imate volje neće doneti uspeh ako je vidljivo samo i isključivo vama. To što stvarate tekstove kojima se divite sa svog ekrana iz nekog privatnog foldera ne donosi ništa sem lične satisfakcije, a nekad čak ni to kad shvatite da im je značaj isti kao da ih i nemate. Dva su koraka ka uspehu:

1. Napravite blog ili web sajt

Na osnovu vaših sklonosti, interesovanja i sposobnosti, kreirajte blog ili sajt koji će biti vaš i na kom ćete prezentovati svoj rad.

2. Napravite stranicu Potrfolio

Portfolio je verovatno najefikasniji način da pokažete svoje veštine i privučete klijente ili poslodavce. Na kraju krajeva, ljudima treba ponuditi konkretne primere vašeg rada a ne prazna obećanja.

Ali ja nemam šta da stavim u portfolio!!!!

content writer portfolio

Ma šta kažete? Ozbiljno?

Zamislite da niko u početku nije imao šta da ponudi u svom portfolio delu. Da su svi ti content writeri ostali na toj konstataciji danas ne bi imali nijedan sajt koji nudi usluge pisanja. Najposle, od nečega se mora početi.

Započnite kreiranjem sopstvenog bloga, objavljivanjem svojih članaka, postova, recenzija… Sve ove stvari će vremenom doneti i postove koji će krasiti vaš portfolio. Do tad, radite na tome da sajt i blog budu bogati sadržajem.

Želiš da pišeš prodajne tekstove?

Ne postoji formalno obrazovanje koje će ti dati zvanje copywritera ali postoje tehnike koje će te osposobiti da radiš posao koji je veoma tražen i dobro plaćen. Dobar deo tih tehnika je besplatan i dostupan u vodiču koji možeš preuzeti na sledećem linku.

vodic za copywriting