Pretraga
Close this search box.

Šta su ključne reči za sajt?

šta su ključne reči za sajt

Ključne reči

Šta su ključne reči za sajt? To je popularan termin koji smo svi čuli, ali ako ste novi u SEO-u, možda ćete biti zbunjeni šta su zapravo ključne reči i zašto su toliko važne.

Znate li da ste i danas i juče i svaki dan najverovatnije koristili baš ključne reči. Kako? Najprostije rečeno, za korisnike interneta, to su fraze koje unosimo u Google kada pretražujemo nešto. 

Ključne reči su termin koji se koristi za označavanje reči i fraza koje ljudi unose u pretraživač da bi pronašli informacije koje traže. Ako se ključne reči za pretragu korisnika poklapaju sa ključnim rečima na vašem sajtu, vaš sajt će se pojaviti u rezultatima pretrage.

U smislu pretraživača, ključna reč je svaki termin za pretragu unet u Google ili neki drugi pretraživač.

Ključne reči su termini za pretragu koje će vlasnik web sajta ili SEO stručnjak koristiti da optimizuje web stranicu u nadi da će se rangirati na vrhu Google-ovih rezultata za određene ključne reči.

ključne reči

Vrste ključnih reči

Kratke ključne reči – reči sa kratkim repom – short tail keywords

Kratke ključne reči se obično odnose na veoma široke pojmove. Pod širokim podrazumevam nešto poput „pice“ ili „mačaka“.

Ako biste koristili bilo koji od ovih termina da pokušate da rangirate svoj sadržaj, to bi verovatno bilo veoma teško jer su rezultati pretrage previše brojni da bi se takmičili. Zamislite koliko bi rezultata dobili kada bi na Googlu ukucali termin „mačke“.

Međutim, ako imate vrlo specifičnu nišu bez velike konkurencije, često možete pronaći načine da koristite kratke ključne reči u svoju korist.

Ključne reči sa kratkim repom ne sadrže više od jedne ili dve reči. Ključne reči sa kratkim repom pružaju širok domet za opštu temu. Oni se mogu odnositi na kategoriju ili nišu. Ovo ih takođe čini veoma konkurentnim. Mnogi različiti web sajtovi će se takmičiti za visok rang na kratkim ključnim rečima.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Dugačke ključne reči- dugorepe reči- longtail keywords

Nasuprot kratkim, duge ključne reči su mnogo specifičnije po svojoj prirodi, što olakšava usklađivanje teme sa namerom korisnika.

One su takođe – kao što ime implicira – duže od samo jedne ili dve reči.

Primer, ukoliko smo ranije gledali primer kratlih reči za picu ili mačke, dugačke ključne reči bi nmogle biti „najbrže i najukusnije testo za picu u 5 koraka“ili “ kako odgajati mačke na najbolji način?“.

Ukratko, duge ključne reči vam omogućavaju da ciljate na vrlo specifične upite tokom svakog koraka na putu pretraživača. Dakle, iako imaju manji obim pretrage od konkurentnijih širokih ključnih reči, ove fraze su vredne za rangiranje.

Primer upotrebe kratkih i dugih ključnih reči

Primer: 

Ako se vaša firma bavi građevinskim radovima koje su to stvari koje bi neko ukucao na Google kada bi tražio usluge građevinske firme? Da li su to termini „zidanje“, „malterisanje“, „fasade“?

Nijedna od ovih ideja nije loša, ali su primeri kratkih ključnih reči koje su visoko konkurentne. Šta raditi? Probati sa dužim ključnim frazama: „Najpovoljnije zidanje kuće od temelja“, „Kako se zida klima blokom?“, „Kako do građevinske dozvole za nov objekat?“

Sadržaj sa ključnim rečima

Kada budete imali listu ključnih reči koje želite da ciljate, moraćete ili da ih ugradite u postojeći sadržaj ili da kreirate novi sadržaj da biste doveli posetioce na svoj websajt. Ključne reči su ideje i teme koje definišu o čemu je vaš sadržaj. Što se tiče SEO-a, to su reči i fraze koje korisnici unose u pretraživače, koji se takođe nazivaju „upiti za pretragu“. Ako sve na svojoj stranici svedete na jednostavne reči i fraze, to su vaše primarne ključne reči.

gde staviti kljucne reci

Gde staviti ključne reči?

H1 naslov

Ključne reči za sajt u naslovu

Naslov stranice ili blog posta je najuticajnije mesto za vašu ključnu frazu. Google posvećuje veliku pažnju naslovu stranice, a ako je vaša ključna fraza tamo, to će najviše pozitivno uticati na vaš web sajt ili blog.

H1 ili oznaka glavnog zaglavlja treba da se pojavi samo jednom na stranici i to na vrhu. Trebalo bi da sadrži vašu ključnu reč na početku.

Meta opis

Ključne reči u opisu stranice

Opis stranice ili meta opis ne utiče na vašu poziciju u rezultatima pretrage. Međutim, to može da utiče na klikove na vaš rezultat pretrage jer je to vaša prva, a možda i poslednja prilika da se predstavite svom klijentu.

Meta opis se obično pojavljuje kao dva reda teksta u Google-ovim rezultatima pretrage. Imati sjajnu marketinšku poruku koja uključuje vaše ciljnu ključne reči, može pomoći da utičete na posećenost.

Meta opis se koristi je da se pretraživaču pruži kratak opis stranice ispod svakog rezultata. U stvari, ako opis nije uključen u izvorni kod, pretraživač će obično umesto njega prikazati deo sadržaja sa stranice.

Korišćenje oznake opisa ne utiče direktno na rangiranje pretraživača. Ali dobra je praksa da ključne reči uključite u svoj meta opis jer ove reči privlače pažnju korisnika i ukazuju na to da li je rezultat pretrage posebno relevantan za pretraživača. Iz tog razloga, uključivanje ključnih reči u vaš meta opis može privući posetioce.

URL adresa

Vaš web sajt za bilo koju stranicu ima svoju URL adresu u koju bi trebalo da uključite svoju ključnu reč kad god možete. Odlično mesto za vašu ključnu frazu je unutar URL-a, idealno na početku, ali je bolje uključiti je bilo gde nego nigde.

Sadržaj stranice ili blog posta

Prvi pasus- Ovo zahteva da budete kreativni da biste dobili ključnu reč u prvom redu. Ako nije moguće, zadržite ga na prvom pasusu.

U celom svom sadržaju- Ovde je najbolje koristiti varijacije ključnih reči i ključne reči sa dugim repom.

Slike, video zapisi i grafike- naslovi i alt tekst 

Google indeksira slike. Naslovite vaše slike i unesite za svaku alt tekst sa odgovarajućim ključnim rečima. Dakle, kada čitalac klikne na opciju za pretragu slika, on će pronaći sve slike sa ključnim rečima. Naravno, ovo čini vaš sadržaj lakšim za pronalaženje.

Želiš da pišeš prodajne tekstove?

Ne postoji formalno obrazovanje koje će ti dati zvanje copywritera ali postoje tehnike koje će te osposobiti da radiš posao koji je veoma tražen i dobro plaćen. Dobar deo tih tehnika je besplatan i dostupan u vodiču koji možeš preuzeti na sledećem linku.

vodic za copywriting

Znamo šta su, znamo gde ih staviti- koliko ključnih reči je dosta?

Nakon što sve ovo pročitate, možda ćete pomisliti: „Ključne reči su zaista važne. Ako mi ključne reči na celoj stranici pomažu da se rangiram za njih, trebalo bi da popunim celu svoju stranicu  ključnim rečima.’

To nije tako lako. Osim što dovode do lošeg iskustva za posetioce, pretraživači su dovoljno pametni da otkriju ova ponašanja – i da ga kazne.

Kada pišete imajući na umu SEO, primamljivo je da uzmete što više ključnih reči i optimizujete tekst za sve njih. Međutim, to može dovesti do zamršenog, neorganizovanog sadržaja ali i do određenih problema.

Koliko ključnih reči je dovoljno?

Da biste bili sigurni da ćete se naći dobro rangirani u rezultatima pretrage, morate prethodno dodati izabrane ključne reči u svoj tekst. Međutim, pazite, pretraživači reaguju na takozvano „spamovanje ključnih reči“ – prečesto korišćenje ključnih reči u tekstovima – uz stroge kazne. Da bi se obezbedili idealni rezultati u rangiranju pretraživača, ukupan udeo ključnih reči koje su optimizovane u tekstu, takozvana gustina ključnih reči, ne sme da pređe 3-4%.

Gde pronaći ključne reči?

Kroz tekst smo saznali šta su, gde ih staviti i koliko ključnih reči je dovoljno. Omo što nije pomenuto je: Gde da nađem ključne reči?

Moj savet i moje lično mišljenje je da probate sa Ubersuggestom. Šta je Ubersuggest i kako se koristi saznajte na linku u kom je prilično detaljan opis.  Klik na – Ubersuggest