Pretraga
Close this search box.

7 koraka do dobrog blog post-a

kako napisati blog post u 7 koraka

Kako napisati blog post

Postoji mnogo različitih tipova blogova, ali dobar blog često ima određene karakteristike bez obzira na njegovu temu. Bez obzira da li pišete blog za firmu ili biznis na WordPress platformi ili lični blog iz hobija, evo nekih elemenata dobrog blog posta koje morate uzeti u obzir prilikom pisanja. Kako napisati blog post koji će biti dobar i za pretraživače i za publiku?

Postoji mnogo procedura i pravila koja se moraju ispoštovati, ali za početak krenimo od osnovnih 7 koraka do kvalitetnog blog post-a. Uključite svih 7 u sledeći blog post i videćete razliku.

1. Tema- osnova blog post-a

Jasna tema: Prvi korak u kreiranju sopstvenog bloga je da imate jasnu temu i tačku gledišta. Da biste privukli publiku i povećali svoju bazu čitalaca i posetilaca web sajta, morate dobro komunicirati i imati jasno definisanu temu o kojoj ste upućeni i prema kojoj ste strastveni. Odaberite ideje za teme koje se dopadaju vašoj publici i čitajte druge postove na blogu da biste učili od pisaca koji se bave sličnim temama.

2. Moćan naslov

Za sjajan post na blogu potreban je sjajan naslov. Jaki, prodorni naslovi će privući pažnju čitaoca i vraćati ih ponovo. Prilikom izrade naslova, podnaslova i tačaka, uzmite u obzir optimizaciju za pretraživače (SEO) i uradite neko istraživanje ključnih reči. Uspešan blog uglavnom ima dobro napisane naslove zbog kojih neko želi da zastane i pročita više.

Vaš naslov je ono što motiviše ljude da kliknu na link i pročitaju vaš post, tako da je vredno uložiti vreme da smislite nešto ubedljivo. Istraživanja su pokazala da blog postovi sa najboljim učinkom obično sadrže reči „kako da“ ili broj, kao što je „najboljih 5 načina da…“ Razlog zašto ovi postovi imaju dobar učinak je taj što obećavaju da će čitaoci naučiti nešto konkretno kada kliknu na vaš post.

Takođe je veoma bitno da u svoj naslov uključite glavnu ključnu reč ili ključnu frazu, jer će to pomoći vašem blogu da se bolje rangira na Google-u.

Više o važnosti naslova i zašto ne bi trebali koristiti takozvani klikbejt naslov na ovom linku.

3. Ubedljiv uvod

Početni pasusi vašeg blog posta moraju da angažuju vašu publiku kako bi ona nastavila da čita post. To možete postići tako što ćete ispričati ličnu priču sa kojom se vaši čitaoci mogu povezati, postaviti pitanje na koje će post na blogu odgovoriti, podeliti zanimljive statistike ili pokazati čitaocima da razumete njihove najveće izazove. Takođe, u prvom pasusu obavezno uključiti ključne reči ili fraze sa kratkim predstavljanjem šta će čitaoci dobiti daljim čitanjem teksta.

4. Upecajte čitaoce na udicu pitanja i problema

kako napisati blog post

Većina dobrih postova na blogu privuče čitaoce sa problemom ili pitanjem koje je prvo definisano u naslovu. Imajte uvek na umu da većina pretraga na internetu započinje sa pitanjem ili problemom. Jednom kada uđu u sadržaj posta na blogu, content writer-i bi trebalo da pomoću ovih smernica postave „udicu“ koja čitaocu obećava rešenje. Upecajte trofejne čitaoce tako što će vaš sadržaj prepoznati kroz svoj problem ili pitanje. Postovi na blogu se moraju smatrati ubedljivim. 

5. Dajte im ono po šta su došli

kako napisati blog

Kada uspostavite jasnu temu, naslov, uvod i udicu vreme je da ponudite svoje jasno viđenje teme ili rešenje problema koji ste pokrenuli. Čitaoci se iznova vraćaju na blogove jer osećaju povezanost sa blogerom. Oni se odnose na piščevu tačku gledišta i oslanjanje na poverenje. Najbolji postovi na blogu nude lični pogled na problem ili temu i jasno izražavaju osećanja i tačku gledišta blogera. Dajte im rešenja i odgovore jasno i precizno i u sebi svojstvenom tonu. Budite originalni i precizni.

Blog post nije samo tekst - ubacite slike

Ako blog post sadrži slike, vaš sadržaj izgleda vizuelno privlačno, ali to je tačno samo kada koristite pravu sliku da biste preneli svoju poruku. Vaša slika treba da bude relevantna za kontekst članka i na neki način treba da bude povezana sa sadržajem.
Slike vam takođe pomažu da privučete mnogo saobraćaja sa pretraživača slika. Ali da bi ovo funkcionisalo, moraćete da sredite nekoliko stvari kao što su alternativni tekst i opis slike.

Opisi slika koji su „screenshot.jpeg“ ili „image01.jpeg“ nisu nimalo poželjni ni na sajtu ni na samom blog postu.

Ukoliko imate ovakve slike ispravite njihove nazive i alt tekst ODMAH!

 Za opise koristite ključne reči ili fraze i obavezno gledajte da i slika i tekst budu relevantni.

Izvor ahrefs.com, više na linku

Call to action- poziv na akciju

Svi želimo da se posetioci našeg web sajta brojčano uvećavaju i želimo da se ponovo vraćaju ili dele naš sadržaj. Takođe želimo da izvrše određene radnje kao što je klik na određeno dugme koje vodi do radnje koju želimo da korisnik završi, a to je poznato kao poziv na akciju ili call to action dugme.

Oni mogu biti jednostavni poput „Prati me na Instagramu“ ili bitni kao „Obavi plaćanje“. Oni služe kao osnova za vaše poslovne potrebe. Šta god da vam je u tom trenutku najvažnije, može postati poziv na akciju. Od postova na društvenim mrežama do članaka i statičnih odredišnih stranica. Svaki deo sadržaja koji uključuje CTA postaje moćan deo vaše marketinške mašine.