Pretraga
Close this search box.

Da li je naslov bitan?

Da li je naslov bitan?

Čemu frka oko naslova

Da li je naslov bitan?

Možda u muško ženskim odnosima nikada nećemo doći do konačnog odgovora da li je veličina bitna. Zato postoje druge stvari za koje možemo stoprocentno tvrditi da jesu. Jedna od njih je NASLOV.

Naslov je najkraća verzija članka i komunikacije sa čitaocima uopšte. Ipak, trebalo bi sažeto da prenese poruku teksta koji sledi. Treba imati na umu da će većina vaših čitalaca pročitati samo njega.

Pisanje privlačnog naslova zahteva mešavinu veštine, stila i snalažljivosti. To je ono što je prva impresija i ono što kuca na vrata pažnje vašeg čitaoca. Vaš naslov je mesto gde ili privučete pažnju čitaoca ili je izgubite. On igra ključnu ulogu u vašem celokupnom sadržaju i stoga zaslužuje temeljno osmišljen redosled.

Odakle da krenem?

Ovo je ono što se dešava većini nas – sedimo ispred svog kompjutera i tupo buljimo u otvorenu belu stranicu Word-a, dok nam misli lutaju duž celog sveta, savršeno izbegavajući mesta inspiracije. Frustrirajuće pitanje je: kako da počnem?

Odgovor je upravo to, počnite od famoznog naslova.

Naslov je najvažniji deo svakog sadržaja, kako web tako i štampanog. Setite se koliko ste puta kupili novine zbog njega ili otvorili web stranicu da vidite više. Bezbroj zar ne?

Iako se obično sastoji od kratkih nizova reči, ili čak samo od jedne reči, on može da odredi čitavu sudbinu teksta.

Izbor ovog čarobnog skupa reči otkriva stepen intelektualne veštine autora i treba mu se posvetiti s najvećom pažnjom. 

Možete imati najduhovitiji i najkorisniji članak na svetu, ali ako vaš naslov ne podstiče ljude da kliknu na vaš njega, niko nikada neće otkriti vašu divnu objavu i otkriti vrednost koja je sadržana u njoj.

Da li je naslov bitan biljanajo.com

TRIK SAVET: Kreirajte radni naslov ili pišite članak bez njega. Nakon što završite imaćete kristalno jasnu predstavu šta ste uradili i kako on treba da izgleda.

Naslov kao marketinški alat

Naslov vašeg članka je marketinški alat sam po sebi. To je ono što će se pojaviti u rezultatima pretraživača, vezama, u arhivama i na društvenim mrežama. Zbog toga je jako bitno da provedete neko vreme radeći na svom naslovu. To je prva stvar koju čitaoci vide i svi znamo šta kažu o prvim utiscima – nikada ne dobijate drugu priliku da ostavite prvi utisak.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Kako do dobrog naslova?

8 pravila dobrog naslova

  • Mora biti deskriptivan
  • Mora biti usko povezan sa sadržajem članka
  • Mora odražavati stil i suštinu članka
  • Mora da sadrži ključne reči
  • Pišite za svoju publiku
  • Ciljajte na manji broj reči
  • Gramatika i pravopis se podrazumevaju
  • Prilagodite ga nameni (zabavan članak, akademski…)

Vodite računa o tome da će vaš naslov biti indeksiran i potpuno dostupan u svim glavnim pretraživačima i bazama podataka.

Zaradite 10.000 eura odmah

Nema hleba bez motike!  Ne koristite clickbait naslove!

Ovo je klasičan primer kako ovaj tekst ne bi trebao da se naslovi jer apsolutno nije relevantan sadržaju. Ovakav „mamac“ klasifikujemo kao clickbait. Zašto to nije dobro?

Dobar naslov koji pojašnjava šta će čitalac pronaći u članku može vam pomoći da se izdvojite i ostvarite više klikova. Ključ za dobar naslov je da ne lažete publiku. Ako napišete neki ludi naslov ( kao ovaj iznad) a vaš tekst opisuje recept za zimnicu, to nikako nije dobro. Zašto?

  1. Ovakvom praksom privlačite pogrešnu publiku. 99% klikova na ovaj naslov neće biti zainteresovano za ono što stvarno nudite jer ste im dali pogrešan nagoveštaj.
  2. Vaš bounce rate, odnosno stepen posete samo jednoj stranici kratko (ušli- izašli) biće visok. Google-ovi algoritmi ovo ne vole, pa će vaš sadržaj uglavnom biti definisan kao nerelevantan.

Korisnici interneta su  danas pametniji nego što su bili prošle nedelje, a kamoli deceniju pre. Clickbait je bio trend koji je nastao na društvenim mrežama pre dosta godina. Nije ni tada radio, nemojte ga koristiti ni sada.

Želiš da pišeš prodajne tekstove?

Ne postoji formalno obrazovanje koje će ti dati zvanje copywritera ali postoje tehnike koje će te osposobiti da radiš posao koji je veoma tražen i dobro plaćen. Dobar deo tih tehnika je besplatan i dostupan u vodiču koji možeš preuzeti na sledećem linku.

vodic za copywriting