Pretraga
Close this search box.

Pisanje za web - istine i zablude

pisanje za web Biljana Jovanović

Pisanje za web

Bilo da vam treba pisanje za web ili ste u procesu učenja što se tiče ovog pojma, činjenica je da je internet prepun „pisaca“. Čim otvorite pretragu za pojam „pisanje za web“, bićete zatrpani gomilom tekstova punih informacija koje su za vas uglavnom nevažne ili nejasne. Bićete bombardovani mnoštvom pojmova za koje čak ni sami stvaraoci teksta nisu sasvim sigurni šta znače, ili su površno zagrebali po površini stručnih definicija.

Ono što ću probati da pojasnim u narednom tekstu je šta je pisanje za web, kome je potrebno pisanje za web, kako pisati za web, ali na prilično prijemčiv i jednostavan način.

Pa da krenemo.

Pisanje za web kao potreba

Ukoliko se vlasnik sajta ili nameravate to da postanete, čestitam.

Svako poslovanje u današnje vreme zahteva prisustvo online. Ako niste na mreži, ili bar na Google My Business stranici, niste nigde. Ono o čemu dalje razmišljate je kako popuniti taj isti sajt nekim tekstom. Na Googlu i dalje tražite kako do dobrog teksta, dok vam razne stranice nude rešenja u vidu sledećeg pojašnjenja: SEO optimizovan, analiza publike, ključne reči, statistika, rangiranje, indeksiranje, itd…

pisanje za web

Naravno da su sve ove stvari veoma bitne, ali onom ko traži uslugu pisanja za web, malo znače. Prosto, ako je sam tragač za sadržajem upoznat sa ovim pojmovima na strogo profesionalan način, tj. kako nam pisci rigidno serviraju, on bi pisao sam.

Već sam pisala o tome o SEO optimizaciji na primeru čipovanja automobila. Kada odvezete automobil kod majstora, nećete ga pitati kako čipovanje funkcioniše, nego može li moja mašina da manje troši a da bude brža.

Tako je i sa web sajtom. Ne pitate content creatora da li i kako se analizira publika, gde bira i istražuje ključne reči, valjda se podrazumeva da zna kako se to radi. Pitate se može li sajt biti SEO čipovan i koji su rezultati koje možete očekivati. Više o ovom na linku.

Ne budite nerealni u očekivanjima  i ne dozvolite da vas obmanjuju.

Ne nasedajte na priču o prvoj strani na google-u sad i odmah. Ako vam bilo ko ponudi pisanje za web uz obećanje da ste već koliko sutra na prvoj strani, srdačno se pozdravite i zahvalite.

To da će vas nečiji tekst automatski katapultirati na prvo mesto na Googlu nije moguće. Rangiranje zavisi i od mnogo drugih stvari koje nemaju baš veze sa tekstom. Vrhunski tekstovi vam neće pomoći ako imate spor sajt, sajt koji nije optimizovan za prikaz na mobilnim uređajima.

Ukoliko web stranica ima neku tehničku grešku, google je neće indeksirati. Šta to zapravo znači?

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Šta je indeksiranje?

Indeksirane stranice su stranice web sajta koje je Google posetio, analizirao i dodao u svoju bazu podataka.

Da bi se vaš web sajt i sve njegove stranice stranice, i drugi onlajn sadržaji pojavili u rezultatima Google pretraživača, morate da obezbedite da se svaki taj deo može indeksirati. Taj posao se radi u Google Search Consoli. Google indeks je u osnovi baza podataka. Kada ljudi koriste Google da traže sadržaj, Google se okreće njegovom indeksu da bi pružio relevantne izvore. Ako vaša stranica nije indeksirana, ona ne postoji na internetu. To je loša vest.

Biljana Jovanović- pisanje za web

Još jednostavnije pojašnjenje.

Indeksiranje je tehnički pregled vašeg web sajta. Kada zatražite indeksiranje, Google vas figurativno stavlja na traku za proveru. Ako primeti neku grešku na sajtu (motoru) , delovima poput stranica i članaka (trapu i kočnicama), dizajnu (rupa u limariji), onda vas lepo vrati da to sve ispravite pa se vratite ponovo. Ako je vaš sajt ispravan, Google vas pušta u saobraćaj.

Ne znam zašto volim da poredim sve ove stvari sa auto mehanikom, ali nekako mi deluje da je na taj način najbolje približiti sve pojmove publici.

Prema tome, pisanje za web sajt moraju da podrže i ostali elementi, kao što je dizajn i ispravnost. To nikako ne znači da treba da zanemarite tekstualni sadržaj, samo treba biti realan i u pogledu drugih stvari.

Optimizacija za pretraživače (SEO) i sadržaj idu ruku pod ruku. Gotovo je nemoguće napredovati u internet svetu bez  strategije sadržaja koja bi vam poslužila kao osnova.

Pisanje za web kao posao

Možda ste nekad razmišljali u smeru da bi voleli da se bavite pisanjem kao primarnim poslom.

Ono o čemu možda niste su sve ove tehničke stvari koje su gore navedene. Ili niste uzimali u obzir koliko taj tekst mora biti dugačak.

Niko vam ne može sa sigurnošću tvrditi koja je idealna dužina jednog blog posta- članka. Prosečan prvi rezultat na Google-u ima dužinu od 1500 reči. Činjenica je da i postovi postaju sve duži, pa u odnosu na prethodne periode, sada prosečan članak sadrži i preko 1400 reči.

Ovaj tekst je već do sad izbrojao negde oko 800 reči. 600 reči je minimum za tekst. Koliko je to u stvarnosti, najbolje ćete osetiti ako napišete sadržaj te dužine. Zamislite da vam trebaju dnevno samo dva teksta sa minimumom reči. Da se razumemo, nema kopiranja tuđih tekstova jer Google i to kažnjava (i o tome sam već pisala, koga zanima više na linku). 

Biljan Jovanović content writer

Moj savet je da sednete i probate bar sa jednim tekstom, testirajte sebe. Tema je apsolutno nebitna, pišite o onom o čemu imate najviše znanja ili o onom što zaista volite. Ako uspete taj jedan, probajte i drugi i treći. Imajte na umu da će vam dnevno biti potrebno možda i mnogo više sadržaja. Ako ne uspete nijedan, onda razmislite da li je pisanje za web posao za vas.

I još ponešto.

Pisanje sadržaja- content writing, nije jednokratni posao. Moraćete da redovno pregledate i prilagođavate svoje radove ako želite da izvučete najveću vrednost. U prevodu, to za mene znači da se svakom članku vraćam više puta. Ispravljam, dodajem, analiziram i menjam svoj tekst kako bi bio što bolje „naštelovan“ tj. optimizovan.

Želiš da pišeš prodajne tekstove?

Ne postoji formalno obrazovanje koje će ti dati zvanje copywritera ali postoje tehnike koje će te osposobiti da radiš posao koji je veoma tražen i dobro plaćen. Dobar deo tih tehnika je besplatan i dostupan u vodiču koji možeš preuzeti na sledećem linku.

vodic za copywriting