Pretraga
Close this search box.

Veštačka inteligencija će zameniti ljude

vestacka inteligencija ce zameniti ljude

Veštačka inteligencija će zameniti ljude već sutra

… ali malo sutra

Veštačka inteligencija će zameniti ljude!

Spremite se – AI će uskoro raditi vaš posao!

Pažnja – ako ste na ovoj listi preti vam otkaz jer će vas AI zameniti!

Ovakvi naslovi krase mnoge tekstove i objave, kako na sajtovima, portalima tako i na društvenim mrežama. Koliko istine ima u tome i zašto se toliko radi na zastrašivanju, sada ću malo da analiziram. Nadam se da će vam bar malo biti lakše nakon ovog teksta. Pa da krenemo..

Veštačka inteligencija je nova pretnja!

Kao prvo, ništa od ovoga sada nije ni novo ni nepoznato. Da razjasnim, potrebno je da se vratim u 2006. godinu, znači skoro dve decenije unazad. Hajmo, rikverc.

Te davne 2006. nastao je Google Translate, jedan od najpopularnijih AI prevodilaca. Pročitajte prethodnu rečenicu opet.

Piše jedan od najpopularnijih ali ne piše da je prvi. Znači bilo je i ranijih verzija, ali pošto je Google Translate zaista masovno poznat i poularan, bavićemo se njime. Elem, kao što rekoh, skoro dvadeset godina ranije, pokrenut je kao statistički mašinski prevodilac, a 2016. godine je prešao na neuronski mašinski prevodilac (GNMT) koji koristi veštačku neuronsku mrežu da poboljša tečnost i tačnost prevoda.

Šta je poenta?

Da li je NEKO ILI IKO od prevodilaca dobio otkaz zbog Google translate? Znate ono, firma mu javila – izvinite ali zamenio vas je gugl jbg…

Da li su se ugasile škole stranih jezika?

Koliki je procenat budućih studenata koje zanima Filozofski a koliko njih aplicira i ne “upadne”?

Da li poslovi koje razgledate sadrže u svom opisu – potrebno znanje engleskog jezika ili potrebno poznavanje Google translate?

Hoćete da nabrajam dalje ili nema potrebe?

Ali ovo je veštačka inteligencija koja se razvija

Kako se lično moj posao najviše pominje kao “pokojni” zbog veštačke inteligencije i čuvenog Chat GPT i ostalih AI writera, moraću da govorim i o tome.

Osećam li se ugroženo? Ni najmanje.

Ako se pitaš zašto, pročitaj ponovo prvi deo teksta.

Veštačka inteligencija može da zameni ljude na nekim poslovima, posebno onima koji zahtevaju fizički rad ili su opasni. Međutim, veštačka inteligencija neće zameniti ljude u svim aspektima rada, jer neki zadaci zahtevaju ljudski sud, doprinos ili kreativnost.

Ma koliko se Gugl trudio, evo već koliko godina da unapredi svoj prevod teksta, on i dalje ne radi kako treba i nije tačan i ne može da zameni čoveka.

vestacka inteligencija će zameniti ljude

Zašto ni novim AI writer-ima neće ići baš tako glatko

Zato što ljudi imaju različit stil pisanja, preneseno značenje, satiru, ironiju, metaforu, smisao za humor – pa i onaj crni. I ne samo to.

Znate li momenat kad sa nekim razgovarate u šiframa ili imate neke interne šale u svom društvu koje su samo vama razumljive. Sada ću da pojasnim da postoje i takve generalne šifrovane poruke, i to na velikim prostorima.

ZNATE DA NAJVIŠE VOLIM PREMERE I ZATO

Evo primer:

Kad kažemo pašteta, obično se misli na sitno seckan mesni otpad, koji je fino upakovan da ne liči na svinjski papak ili kravlji rep (ili nešto još gore). Shodno tome postoje različite opaske i pošalice na internetu, gde se pominje čak i ime jedne mesne industrije. Pa tako uz sliku svake odvratne namirnice ili sirovine ide obavezno i pitanje – OVO JOŠ NIJE U PAŠTETI kod tih i tih?

Takvih primera je mali milion i oni nisu samo sprdnja. Veliki deo takvih stvari je deo kulture, istorije, države, grada, društva, uzrasta… To je ono što veštačka inteligencija nikada neće naučiti niti može biti unapređena do te mere da to razume ili napiše.

Prema tome, ako ja kao “najugroženija vrsta” nemam strah, nema razloga da ga imaš ti. To što se toliko o tome piše sa tim zastrašujućim tonom je stvar marketinga i opšteg hajpa. Lagano, proći će i to. Pisalo se i o kompjuteru koji je pobedio čuvenog Garija Kasparova, pa nikom ništa.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn