Pretraga
Close this search box.

STIL PISANJA

stil pisanja

Stil pisanja – zašto se moji tekstovi prepoznaju ma gde bili

Krenete li da guglate pojam „stil pisanja“ naići ćete na mnogo ispraznog materijala i nekorisnih definicija. Obično se u tim pojašnjenjima nalazi još gore nabrajanje u smislu – informativni, zabavan, formalan… Sve je to tačno, zaista se u poslu content i copywritera mora prilagođavati publici. Jer, zamislite kada bi na zvaničnom sajtu neke lekarske ordinacije napisali članak koji glasi: ma šibneš ove dve, tri tablete, neće ti škoditi sigurno. Realno, ne ide. Ali šta čini neki stil i kako razviti svoj autentičan, hajde da probam malo da pojasnim.

Moj stil pisanja – moj sajt – moja pravila!

Ako mene pitaš, stil je ono što sam ja. U stilu je sadržan moj karakter, moja narav, moje obrazovanje i inteligencija, pa čak i sve moje frustracije. Pa kada nekad malo „preteram“, vrlo verovatno imam i loš dan ili me samo nešto iznerviralo. Ovo se naravno odnosi samo na moj sajt, jer tu imam potpunu slobodu da stil pisanja bude 100% ono što ja zaista i jesam. Ta sloboda mi daje za pravo i da te, ukoliko mi ideš na nerv, stavim u tekst i zgazim.

stil pisanja

Kako primenjujem različite stilove pisanja za klijente

U zavisnosti od biznisa, niše ili namene nekog teksta, i stil pisanja se mora prilagoditi. Koji primeniti obično zavisi od same teme i sadržaja samog sajta. Kao što rekoh, ne može se na zvaničnom i ozbiljnom sajtu pisati slengom ili pisati gluposti. Kao što ni na sajtu za tinejdžere ili decu, ne možeš pisati sadržaj koji je strogo ozbiljan i poslovan.

Iz stila u stil, kao iz brze u zaustavnu

Kako se bezbedno prešaltati iz stila u stil je već stvar snalažljivosti ali i inteligencije. Najlakši način je da u nekom momentu menjaš sopstvene uloge kao u filmu i zauzmeš stav u stilu u kom pišeš. Dalje je samo potrebno da dovoljno kontrolišeš sebe da u nekom momentu ne iskočiš u suprotni smer. Da ti iskreno kažem, to je i najteža stvar. Koliko god se nekad i sama trudim, prosto mi je jezik brži od pameti. Na sreću, pisanje je mesto gde postoji opcija undo i delete i to je jedna divna činjenica.

Koji je moj stil pisanja?

Krenuvši sa avanturom posedovanja sopstvenog sajta, u startu sam počela sa što manje eksperimentisanja. Danas, nakon dve godine, kada pogledam svoje prve postove, zapanjuje me činjenica da oni jesu napisani dobro ali da to nisam ja. Osim što su ti članci ispunjavali sve što jedan tekst zahteva- naslove, uvod, informativu, korisnost i optimizaciju, oni nisu bili moj stil pisanja.

Moj karakter zahteva dozu ironije, sarkazma, ne bežim ni od crnog humora a volim ponekad malo mističnosti ali i estetike. Još kad na kraju sve to začinim nekom svojom metaforom, shvatam da nakon čitanja svog dela, vreme provedeno u čitanju bude vreme sa osmehom na licu. I sve što mogu da konstatujem je: To je to!

stil pisanja
Stil pisanja i šta su poznati rekli o istom

“Piši jasno i jednostavno. Ako je moguće, budi duhovit. Duhovitost je začin pisanja.” – William Zinsser

“Piši ono što znaš. To bi trebalo ostaviti puno prostora za maštu.” – Howard Nemerov

“Piši ono što bi hteo čitati. To je najvažnije pravilo pisanja.” – Stephen King

“Piši ono što ti srce govori. To je jedini način da stvoriš nešto što će dirnuti druge.” – Paulo Coelho

“Piši ono što ti se sviđa; to je jedini način da razviješ svoj stil.” – W. Somerset Maugham

“Piši ono što misliš da je istina, a ne ono što misliš da će se svideti drugima.” – George Orwell

“Piši ono što te plaši, ono što te uzbuđuje, ono što te čini sretnim, ono što te rastužuje. Piši o životu.” – Neil Gaiman

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn
Najnoviji tekstovi na mom blogu
šta je copywriting

Šta je copywriting?

Šta je copywriting? Šta je copywriting – istina koju niste čuli Ako ste se ikada pitali šta je copywriting ili ko se uopšte time i

Read More »