Pretraga
Close this search box.

Topical authority

Topical authority

Topical authority – ili zašto sam ja predator u svojoj niši

Zašto svi ćute i niko vam ne pominje Topical authority? Zašto se toliko potenciraju drugi faktori rangiranja i zašto se hvataš za glavu kada ti sajt ne napreduje a toliko se trudiš? Recimo da je sve to iz samo jednog razloga – zato što slušaš, čitaš i pratiš pogrešne ljude. Sad kad si na dobrom mestu, obrati pažnju.

Posete, posete i posete. Zašto tvoj sajt ih nema i zašto moj ima i beleži njihov konstantan rast. Jbg.. istina je negde tamo, kako glasi krilatica iz čuvene serije Dosije X. Ima tu svega, ali recimo da nemam strah od toga kako će drugi, konkurenti i enemies da rade. Volim kada gledam taj njihov „rad“ i obično me u tim momentima voajerstva krasi ogroman osmeh. U ovom online lancu ishrane – ja sam predator.

topical authority predator

Poslednjih par meseci, otprilike od poslednjeg Google core update-a, viđam mnogobrojne komentare na različitim forumima i fb grupama koji se u suštini svode na jedno – broj poseta se desetkovao, smanjen mi je broj poseta za 90%…. Iz iskustva drugih, vidim da je ova pojava pogodila mnogo web lokacija.

Kako se žale, tako traže i rešenja i onda dobijaju odgovore da sadržaj nije dobar, da nemaju backlinkova, da je SEO loš, da se poradi na ovom i onom… i sve je to ok. To su stvari na kojima se radi konstantno a ne samo onda kad gugl promeni pravila igre pa vidimo da smo sjebali stvar, što iz neznanja, što iz lenjosti. Ma ko će sad da piše ili da plati nekog da piše, prekopiraću ko ga j….

Elem, sve što ste ikada čuli da gugl vrednuje je tačno. Važno je da imate kvalitetan i unikatan sadržaj, važno je da je optimizacija dobro urađena i nema propusta, važno je da gradite dobre backlinkove (ne da ih kupujete), važno je još milion malih i velikih stvari.

A da li znate šta je ono najvrednije što Gugl gleda i što verovatno niko nigde ne pominje? To je Topical authority

Šta je topical authority?

Topical authority je recimo jedna SEO taktika koja se najviše odnosi na content ali po malo drugačijem sistemu od uobičajenog pisanja i optimizovanja teksta. To je u najprostijem pojašnjenju znak da ste postali eksperti u svojoj niši, odnosno temi sajta koju pokrivate. To ne mora biti jedna tema, primer je moj sajt koji pokriva više oblasti po kojima negde okvirno i delim postove unutar bloga.

Izgradnja oovakvog autoriteta je pomaganje pretraživačima da što brže i bolje razumeju temu web stranice kako bi ona imala bolji potencijal za rangiranje. Šta ovo znači?

Kada kreirate delove sadržaja – blog postove ili stranice, oko iste teme i međusobno ih povežete, vaš autoritet u očima Google-a se povećava. On bukvalno pregleda sajt i kaže: vidi ovaj sajt, pa na njemu je sve moguće obuhvaćeno kroz unikatan i relevantan content. To znači samo jedno – moram da ga pokažem svetu i moram ga pozicionirati bolje u pretrazi za sve te ključne reči oko teme jer je on ekspert u svojoj niši.

Kako da postigneš Topical authority u svojoj niši

ili kako da postaneš predator koji jede svoje konkurente

Recimo da se sve temelji na izboru relevantnih ključnih reči i pisanju sadržaja. Postoji više tehnika i taktika kojima se ja lično služim kada gradim sadržaj za svoj sajt, ali da ne bih zamarala previše sa tehnikalijama i komplikovala, najbolje da idemo sa jednostavnim savetom koji svakako „radi“.

Najvažnije je od svega da pokriješ bukvalno svaki deo svog poslovanja. Ako prodaješ hranu za mačke, onda moraš pisati i sadržajem pokriti svaki mogući deo – hrana za gravidne mačke, hrana za male mačiće, kako se proizvodi hrana, kako utiče na kosti, kako hrana utiče na zube, suva ili vlažna hrana, najjeftinija ili najskuplja… čega god se setiš a da je vezano za mačke i njihovu hranu je tvoj teren za građenje tvog sajta kao ekspertskog – topical authority.

Kada gugl vidi da tvoj sajt ima teksta na svaku moguću temu i upit, on nema drugu opciju nego da smatra da treba da bude u vrhu i bolje pozicioniran. Ovo automatski znači više poseta, bolja prodaja i napredak sajta u svakom smislu. Topical authority is the right way. 

Extra savet- nemoj da mi škrtariš na rečima i da pišeš da bi bilo napisano. To se neće važiti. Kao i uvek ja primer dajem najpre na svom sajtu, pišem koliko je potrebno, nekad manje nekad više, ali u principu taj broj ne pada ispod 600 reči. Koliko u proseku imam pogledaj na sledećoj slici.

topical authority

Extra savet broj 2- uradi reviziju svih postojećih stranica. To što je nekad pisano, sigurno može bolje. I zapamti – kvalitet iznad kvantiteta i uvek vodi računa o kanibalizaciji ključnih reči.

Extra, extra savet – ako ti ništa od ovog ne ide od ruke, imaš moj kontakt.