Pretraga
Close this search box.

Kanibalizacija ključnih reči

kanibalizacija kljucnih reci

Kanibalizacija ključnih reči

Imate sajt ili blog i ekspert ste u jednoj oblasti, odnosno niši koja vam je i primarna. Shvatili ste da je za napredak u online poslovanju, bolji rang, više klijenata, više organskih poseta na sajtu i sveukupnog boljitka potrebno i dosta sadržaja koji će se baviti tematikom. Istražili ste ključne reči i bacili se na pisanje teksta, i to ne jednog, nego više tekstova. I sve je to sasvim ok i sasvim ispravno dok ne ukapirate da ste pribegli nečem što se naziva kanibalizacija ključnih reči.

Ako se nekoliko stranica istog domena rangira za iste ključne reči na Guglu, dolazi do interne konkurencije, odnosno takmičite se sami sa sobom. U ovom slučaju, pretraživač ima problema da prepozna koja je stranica važnija. Kao rezultat toga, obe stranice će biti niže rangirane i to je kanibalizacija ključnih reči.

Šta je kanibalizacija ključnih reči

Da li ste čuli za izraz „svoje se meso ne jede“? Jeste verovatno, e u ovom slučaju imamo to da vaš sajt jede sam sebe. Kanibalizacija ključnih reči je termin iz oblasti SEO i znači da su dve ili više stranica istog sajta optimizovane za jednu te istu ključnu reč. Bilo da je to iz razloga jer im je sadržaj veoma sličan ili zbog pretrage koja logično odgovara na upit sa oba rezultata. Šta se to zapravo dešava, objasniću na najjednostavniji način.

Kanibalizacija ključnih reči u praksi

Uzeću za primer ovaj sajt, na kom ste sada, moj lično a koji je u temi content i copywriting-a. Zamislite sada, da je on nesvesno ili svesno a u neznanju rađen tako da se na njemu sadržaj kreirao isključivo po tome kojoj niši pripada, jer priznaćete logika postoji. Ako želim da me gugl pronađe i rangira što bolje onda je super stvar da pišem samo o tome što više. Da, jeste ali nikako isti sadržaj i nikako iste ključne reči.

Ako pređete na moju blog stranicu, videćete da možda najmanje postova imam koji su na temu content ili copy writinga, a da je sadržaj sasvim logično i smišljeno obuhvatio celokupno digitalno poslovanje. Pa ćete tako naići na marketing, optimizaciju, blogovanje, preduzetništvo, savete i raznovrstan sadržaj koji se ne udaljava od same niše sajta.

Uglavnom se kanibalizacija ključnih reči dešava nesvesno, razlozi su neznanje ili nepažnja. Da je ovaj sajt rađen tako, imala bih sve postove na temu content i copywritinga  i svi bi bili optimizovani za te ključne reči ili kombinaciju drugih koja opet ukazuje samo na content i copywriting. Šta bi se onda desilo? Da  li bi me google bolje rangirao? Da li bih bila prva u pretrazi ili na boljoj poziciji od konkurencije?

Naravno da ne. Gugl bi lepo posetio moj sajt i video kakav karambol je tu, sve je isto i slično i u sadržaju i u izboru ključnih reči, pa ne bi znao ni kud bi sa njim. Najprostije rečeno ne bi znao koja je stranica i koji tekst uopšte relevantan, što bi rezultiralo konstatacijom da nije nijedan. I što je još gore, mogla bih sad, ovog momenta, napraviti najbolji tekst na svetu sa tom ključnom rečju content ili copy, koji zaista ima sve kvalitete da bude prvi u pretrazi, ali pretraživači će zbunjujućim sadržajem od pre – njega jednostavno zanemariti.

Punjenje ključnih reči

Postoji i druga strana zašto bi smatrao da je moj sadržaj nerelevantan, a to je takozvano „punjenje ključnih reči“. Nekada je bilo bitno da se što više puta pomene u tekstu određena ključna reč da bi pretraživači pomislili da je to to i da bi sama stranica bila rangirana visoko. Međutim, takva praksa rezultira suprotnim efektom, gugl sada takvo opeterećenje istom ključnom rečju smatra prevarom, pa stoga možete biti i potpuno uklonjeni iz pretrage. Kanibalizaciju ključnih reči gugl vidi i kao „punjenje“, pa stoga ovakvu praksu treba maksimalno izbegavati.

kanibalizacija kljucnih reci

Sprečiti ili lečiti kanibalizaciju ključnih reči

Prevencija je naravno najbolji lek. Kao prvo, radite smišljeno i pametno, ali opet u oblasti u kojoj poslujete, nemojte se udaljavati od teme. A ako ste već postali kanibal u digitalnom svetu, probajte da ispravite postojeće stanje koliko možete a sve novo radite kako treba. Ako možete bez jedne ili više URL adresa ( stranica, postova), zato što je sadržaj nebitan ili zastareo ili imate bolji, izbrišite ih ili zaustavite indeksiranje. Preusmeravanje je dobra ideja ako želite da zadržite svoj dosadašnji rad. Ali pridruživanje je još bolja ako nekoliko stranica ima smislen sadržaj na temu i one se mogu kombinovati na jednoj stranici. U tom slučaju trebalo bi da grupišete sadržaj svih na najjačoj stranici.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn