Pretraga
Close this search box.

Kako biti najbolji copywriter

najbolji copywriter

Sadržaj:

Kako biti najbolji copywriter i content writer

Kako postati copywriter ili content writer je mnogo lakše nego činjenica da titulu najbolji copywriter ili content writer ne možete poneti preko noći a ni lako. Iako rad i trud uvek pretežu tas na vagi i odnose pobedu, ponekad nisu presudni. Kako i zašto, opet saznajemo u tekstu. Napomena:  ovaj put neću razdvajati pojam contenta i copy-ja, mada ima dosta razlika.

Najbolji copywriter ne radi od jutra do mraka

Najbolji umetnici bili su u najmanju ruku „uvrnuti“, najbolje knjige bile su napisane u sitne sate uz mnogo promila alkohola ili uz trovanje nikotinom. Šta je još specifično za sva velika dela? Nema ih mnogo. Niko od tvoraca večnih stvari, spisa, knjiga, slika, pesama ili bilo čega drugog nije radio hiperprodukciju ni štancovanje. Radilo se samo kvalitetno i onda kada „momenat“ dozvoljava.

Šta je momenat kod najboljeg copywritera ili pisca za web? Momenat je ono vreme kada se radi iz srca i sa entuzijazmom a ne samo da bude urađeno, niti danas za sutra ni sada za odmah. Momenat je onaj koji je pun strasti prema temi o kojoj se piše, toliko da se ne mogu pohvatati misli koje brzinom svetlosti izviru i ne stižu da budu iskucane ili zapisane. Ko nije doživeo, ne zna.

Najbolji copywriter mora biti povremeno lenj, bez obzira na finansijsku situaciju

najbolji copywriter

Ako ste ovo bukvalno shvatili onda nije dobro. Ne možete biti lenji, pogotovo ako razvijate posao i na početku ste. Morate ponekad i naterati sebe da uradite nešto kad su volja i inspiracija na nuli i to važi isključivo za vaš sopstveni tekst, kom se možete vratiti u svakom momentu i okrenuti ga naglavačke kad dođe momenat inspiracije. Ovo lenji odnosilo se na to da povremeno odmorite mozak i date sebi vremena da se kockice u glavi same slože.

Postoje teme i dani kada nam se čini da ne postoji ni način ni reč ni rečenica koju biste mogli napisati o nečemu. Obično su to situacije kada ste dugo angažovani na jednom projektu koji vas iscrpi, jer je u uskoj niši. Tada je najbolje dati mozgu prostora da bleji i odradi nesvesno i na leru, i onda će se desiti baš to – vaš um će vam ponuditi rešenje kada o njemu ni ne razmišljate.

Ako ste okrenuti hiperprodukciji, konstantnom pisanju po naružbini i jurnjavom za svakim mogućim zarađenim dinarom, ostaje vam malo ili nimalo vremena da istražite, razmislite ili pristupite drugačije. Dakle, ako želite da stvorite nešto sjajno, nemojte žuriti u posao. Naravno, rokovi će uvek biti važni, ali dajte sebi bar malo vremena da odmorite i vidite šta će se dogoditi. Ako jurite za novcem, biće na uštrb kvaliteta, ako nema kvaliteta nećete biti angažovani, pa tako dolazite u začaran krug finansijske jurnjave i besparice.

Najbolji copywriter radi veoma proračunato i nije glup

Ako ste osoba koji iskušava sreću sa nasumičnim tekstovima i postovima pisanim tek onako, odnosno politikom “pišem pa šta upali – upalilo je“, imam loše vesti. 99% ne upali nikad. Umesto toga, trebalo bi da radite proračunato i pametno. Ovo se postiže objavljivanjem samo tekstova koji imaju najbolji potencijal za ostvarivanje velikog broja posetilaca. To znači da svaki članak treba da bude na relevantnu temu od velikog interesa i sa dobro izabranom ključnom rečju.

Kako do pravog teksta? Semrush, Moz, Ahrefs, Ubersuggest ili prosta pretraga (besplatno a radi – klikni i pročitaj kako) su samo neki od načina da identifikujete šta propuštate a imate šansu da se visoko pozicionirate i naravno, budete čitani. O ključnim rečima i njihovom značaju, značenju, istraživanju sam do sada toliko pisala da me hvata muka kad treba ponovo da ih pomenem.

Izvanredni autori tekstova poznati su po JEDNOJ stvari

Prepoznatljivi su po svom stilu! Posedovanje sopstvenog stila, tona, glasa i ličnosti koja izvire iz svakog teksta je neminovna.

Nema ništa gore od objavljivanja posta na blogu ili sadržaja web stranice koji se čita kao uputstvo za upotrebu aspirina. Znate kako to ide: dosadno je, nikakvo, puno činjenica, bezlično i niko ga se nakon čitanja ne seća. Znate ono kad se vratite iz apoteke i milioniti put čitate na koliko sati treba da popijete antibiotik jer i  nakon milion i prvog i dalje nemate pojma? E baš tako je i sa web tekstom u kom niste ostavili svoj pečat.

Ova vrsta sadržaja svakako ima svoje mesto, posebno ako dajete uputstva i objavljujete tehničke informacije. Ali najbolji copywriter se drži dalje od kreiranja bezličnog teksta.  

Šta je lični pečat, jebem li ga.. to je nešto što se ne može tačno definisati. Za nekoga je to ironija, sarkazam, humor, pronicljivost, lukavost ili samo upotreba određenog fonta. Šta je to za vas, to ćete otkriti i sami kroz rad i kada sednete i pročitate par svojih tekstova.

Potrebna ti je podrška u pisanju ili ti trebaju tekstovi za sajt? Javi se da vidimo gde škripi i da pregazimo tu konkurenciju.
Najnoviji tekstovi na blogu