Long tail keywords

long tail keywords

Long tail keywords – dugorepe ključne reči

Upotreba ključnih reči dugog repa, odnosno long tail keywords je moćna strategija sadržaja koju možete da primenite, posebno ako ste mali ili početni biznis koji ima za cilj da se takmiči sa velikim ali i najvećim u vašoj industriji. Čak i čuveni Neil Patel propagira metodu dugih ključnih reči sa kojom je povećao posete do neverovatnih 4 miliona mesečno. Da, dobro ste čuli, on kaže kako je probao mnogo strategija, neke su radile, neke pak ne, ali postoje i one koje provereno rade za svaki sajt. Long tail keywords je jedna od takvih taktika.

Šta su long tail keywords?

Vaša ključna reč sa dugim repom ima dva dela: glavnu ključnu reč i naravno svoj dugi rep od dodatih drugih reči. Glavne ključne reči su sveobuhvatne i mogu da pokriju skoro sve o temi koja se traži. Recimo da ću krenuti prostim primerom, a koji ću i u narednom delu pojasniti na još prostiji način. Ako je glavna ključna reč – kolači, sekundarna biće brzi kolači, a dugorepa, odnosno long tail keywords biće – brzi kolači bez pečenja za 15 minuta.

Kako izgleda long tail keywords pretraga iz ugla korisnika

Zamislite da ste očajna domaćica kojoj su se gosti najavili nenadano i ubrzo ih može očekivati na vratima. One koje se poput mene, prepoznaju u sličnim i istim situacijama, ne moraju ni da zamišljaju. Brzo telefon u ruke, pravac gugl pretraga i kucate: kolači… Dobijate rezultate u broju od 9,440,000. Da, da, gugl trenutno na ovaj upit, na ovu ključnu reč izbacuje okvirno toliko odgovora, i taj broj konstantno raste.

Pošto je u tom broju nemoguće naći ono što nam treba, skraćujemo pretragu na dužu ključnu reč – brzi kolači. Sada smo u povoljnijoj poziciji od čak  1,890,000 ponuđenih stranica, sajtova, blog postova… I dalje nismo blizu onom što nam treba.

Ovog puta sužavamo pretragu na što dužu ključnu reč – long tail keyword a koja nam najbliže i najprostije odgovara potrebi. Brzi kolači bez pečenja za 15 minuta – 101,000 rezultata. Idemo dalje: Brzi kolači bez pečenja za 15 minuta kad gosti naiđu – samo 10 rezultata. Opa, sada je već lako i sasvim sigurno ćemo u ovih 10 ponuđenih rezultata koje je gugl dao i naći to što nam treba.

dugorepe ključne reči
Šta su duge ključne reči i zašto ti trebaju ako su malo tražene
Long tail keywords i SEO

U SEO-u, dugi rep se odnosi na grupu pretraga koje same po sebi stvaraju male količine saobraćaja. Ali kada se saberu, ove pretrage mogu činiti do 80% ukupnog saobraćaja.

Prema Moz-u, 70% Google pretraga uključuje ključne reči sa dugim repom. I ovaj broj će se verovatno povećati. Zašto? Korisnici interneta su sve svesniji da će im bilo koji upit za pretragu pružiti generičke rezultate, od kojih mnogi neće biti ono što traže i šta im treba. Stoga je veća verovatnoća da će pretraživati koristeći dužu kombinaciju određenih ključnih reči.

Pored toga, razvoj glasovne pretrage omogućava korisnicima interneta da izraze svoje upite za pretragu koristeći prirodni jezik, kao što bi to činili u razgovoru. Opet, kao rezultat toga, upiti za pretragu su duži i specifičniji.

Jednostavno rečeno, dugorepe ključne reči ciljaju na specifičnost i stoga se smatraju manje konkurentnim od drugih. Isti razlog zašto su pretrage za dugačke ključne reči relativno malog obima – svakog meseca, samo nekoliko upita u pretraživačima. I sad se vi pitate šta će vam sadržaj na upite kojih je deset mesečno. U tome i jeste caka.

Long tail keywords – dugorepe ključne reči
Prednosti korišćenja Long tail keywords

Manje konkurencije i bolji rang

Postoji relativno niska konkurencija između ključnih reči sa dugim repom, tako da imate veće šanse da se rangirate više. Kao što smo već videli ključne reči sa dugim repom kao što je „brzi kolač za 15 minuta“ daju mnogo manje rezultata nego samo „kolači“. Što znači da će ciljani sadržaj za ovu dugorepu ključnu reč, imati daleko veće šanse da se rangira bolje.

Po principu eliminacije, dugoročne ključne reči će filtrirati rezultate pretrage do određene niše. U poređenju sa uobičajenim ključnim rečima, mnogo je lakše postići višu poziciju za duge ključne reči i u rezultatima organske pretrage ali i u rezultatima plaćenih oglasa.

Manje znači više

Iako vam se čini da je glupo ili besmisleno ciljati na saobraćaj čiji je obim pretrage manji od 10 mesečno, nego onaj koji ima 1.000, to nije baš tako. U ovom slučaju manje je više. Za ključnu reč sa većim brojem pretraga, verovatnoća da ćete se naći na 50. mestu u pretrazi je visoka. Čak i na desetom mestu, generisaćete sigurno manje od jedne posete mesečno. Ako se nasuprot tome, pozicionirate dobro za neke long tail keywords, generisaćete svih 10 ili 20 pretraga mesečno. Dobar sadržaj na 20 ovakvih ključnih reči, daće vam 200 ili 400 poseta.

Šta je onda bolje?

Gde naći duge ključne reči

Sada kada znate „zašto“, vreme je da razumete kako da pronađete prave duge ključne reči. Prva stvar koju treba da uradite je da znate kako korisnik razmišlja. Morate da se ponašate kao kupac i izgradite ličnost kupca koja je profil vašeg ciljnog potrošača.

Najprostiji način pronalaska ovih reči biće putem pretrage. Idite na google i kucajte svoju glavnu ključnu reč – temu sajta, bloga, tip usluge ili robe koju nudite. Kako to izgleda, videćemo na slikama. Pretpostavimo da se bavite opet kolačima.

dugorepe ključne reči

U pretraživač ćemo uneti glavnu ključnu reč – KOLAČI i dodati samo jedno slovo, kako bi nam gugl sam dao predloge šta se to još traži. Ako odaberemo prvi rezultat- kolači sa orasima i postupimo isto, dodamo tom pojmu u pretrazi još jedno slovo, dobićemo još dužu ključnu reč.  Za slovo U, dobićemo kolači sa orasima u kalupu, ako opet nastavimo, dolazimo do- kolači sa orasima u kalupu posni…. Varijacija je bezbroj, koliko i mogućnosti. Na vama je da istražujete, u skladu sa temom vašeg sajta, vašim proizvodima i uslugama. Za kreiranje sadržaja na određene ključne reči i optimizaciju istog, imate moj kontakt.

Najnoviji tekstovi na blogu