Pretraga
Close this search box.

Google SGE

google sge

Google SGE – noćna mora za sve SEO "stručnjake"

Uveliko na internetu traje polemika oko novog načina pretraživanja putem AI funkcija, odnosno konkretno ovog puta – Google SGE. Hoće li SEO umreti, gde sam Ja u pretrazi, da li će mi organski saobraćaj sada biti prepolovljen ili nikakav i slično.

E kako ste se braćo moja radovali činjenici da će Chat GPT da vam savršeno piše postove, opise proizvoda i kompletan sadržaj za sajt, sad se gaće tresu i za pozicije i posete.

Hajde da krenem od početka pa ću poentirati negde tokom teksta, jer biće punch line kao višestruki orgazam, eksplodiraće nekoliko puta kroz ovaj članak.

Da li će SGE obesmisliti SEO

Prvo da odgovorimo na pitanje da li će SGE pretraga uticati na SEO i da li će SEO konačno umreti. Odgovor je: NEĆE JBG. Ali da će biti prilagođavanja, hoće naravno, jer se to dešavalo konstantno, i pre 15 godina i pre 15 dana.

SEO neće postati nepotreban čak ni kada Google Search Generative Experience (SGE) postane primarna metoda pretrage. Iako će se SEO prakse prilagoditi, one će i dalje biti ključne za osiguranje vidljivosti i relevantnosti sadržaja na internetu. Jer, odakle će taj isti sistem da „vadi“ informacije. Ali da će morati da se vodi računa kako se te informacije i plasiraju, pa moraće da se ne lažemo, a tu je opet SEO presudan kao i par drugih bitnih stvari.

sgi seo

Šta se menja?

Bolje možda pitati šta ostaje isto pa ću se na to i fokusirati. I dalje je važno da kreirate relevantan, kvalitetan i prirodan sadržaj. Tu ostavljamo i kvalitet sajta, samu arhitekturu istog, brzinu, UI UX dizajn, autoritet, EAT i Topical authority. O svemu ovome Biljana je već pisala pa ne bih da šiljim više i preživam iste informacije, koga zanima ima svega na blogu i više nego što sam ikada htela da podelim sa nekim besplatno.

Ali, da se vratimo na SEO content i Google SGE

Kako i sam Ai kaže: pojava Google Search Generative Experience (SGE) i sličnih naprednih tehnologija pretraživanja predstavlja značajnu priliku za copy i content writere.

U prevodu, ko se poslednji smeje, najslađe se smeje. Iako se većina radovala AI generatorima teksta da će da sjebu sve content i copywritere, ipak neće, ili neće bar onaj (mali) deo koji zna šta radi.

Da pojasnim, opet na najplastičnijem primeru. Kako je većina bukvalno shvatila SEO content i pisanje sadržaja, tako je ukapirao da mu trebaju postovi koji su dugi preko 1.000, 2.000 pa oni „najpametniji“ idu i do 6.000 reči po nekom članku. Da bi razumeli koliko je to, reći ću da su vlasnici sajtova pisali i blog postove koji su dugi oko 50 stranica A4 formata, zači jedna solidna zbirka pesama, kraći roman ili lektira do petog razreda. Ako ne verujete, dajem kao primer i jedan sajt koji se bavi domaćim turizmom, pa bacite pogled, verujem da ćete ga pronaći za neki upit.

sgi

Google SGE će malo da pokaže „stručnjacima“

Ako mene pitate, i bilo je krajnje vreme…

Članci koji su pisani isključivo za SEO, posebno oni predugi bez stvarne vrednosti za korisnike, verovatno će prestati da dominiraju vrhom pretrage. Evolucija pretraživačkih algoritama, posebno sa uvođenjem Google Search Generative Experience (SGE), ima tendenciju da favorizuje kvalitet, relevantnost i korisničko iskustvo iznad tradicionalnih SEO taktika. Znači bukvalno će da mu puca k.. što si pisao roman o pitanju „ na koliko se pere beli veš“ ili ti je neki opet stručnjak naplatio lepo tekst po broju reči.

google sge seo

Savet za kraj, svim vlasnicima sajtova

U vremenu brzih tehnoloških promena jasno je da ćemo svedočiti ogromnim promenama u svemu vezanom za sajtove, pretragu i pozicioniranje. Te promene neće biti samo velike, već i brze, i biće potrebno mnogo vremena i znanja da se sve isprati.

Za većinu, ovo znači da će danima „visiti“ ispred analitike, konzole i grickati nokte. Za sve to, ne bi bilo potrebe da se radilo kako treba, odnosno da je sajt pisan i vođen kao moj lični, lagano, prirodno i sa bolom u k… da li će se negde rangirati. Mene na ovom blogu nije bilo skoro godinu dana, a ako me pitate za posete, nisu se smanjivale, niti su mi pozicije u pretrazi bile ugrožene. Ovo je isključivo zbog postova koji su prvenstveno pisani jer će nekom služiti a ne za SEO i rang.