Pretraga
Close this search box.

Google EAT - 3 načina da ga poboljšate

google EAT

Sadržaj:

Google EAT i SEO značaj

Ako ste poslednjih godina obratili pažnju na glavna ažuriranja algoritma Google pretrage, primetićete da se ponavlja tema: stalno poboljšanje korisničkog iskustva. EAT se ne razlikuje. To je još jedan način da Google isporuči ono što korisnici žele, a što je kvalitetno i relevantno.

Google razume da osoba može doneti odluku koja joj menja život na osnovu onoga što čita na mreži. Stoga, loš izvor informacija u rezultatima Google pretrage može imati posledice u stvarnom svetu i sa tim nema igre. EAT pomaže u određivanju kredibiliteta, autoriteta i ispravnosti informacija koje se pojavljuju u pretrazi a najviše iz ovih navedenih razloga. Nema mesta pogrešnom, dezinformacijama ili svaštarima koji se (ne)razumeju u apsolutno sve.

Da li je EAT i zvanično faktor rangiranja

Kako ne postoje određeni alati koji mere i ocenjuju, naići ćete na različite odgovore na pitanje da li je EAT faktor rangiranja. Pored toga ne postoji ni 100% jasna definicija šta sve spada u eat, što opet ostvalja prostora za nagađanja i filozofiranja koja opet – mogu biti netačna.

EAT označava stručnost, autoritet i pouzdanost. To je nešto što Google pominje u svojim smernicama za kvalitet pretrage. Što znači, treba ga smatrati faktorom rangiranja SEO. Gugl po nekim pretopostavkama, koje su najbliže istini, određuju EAT kroz mnoštvo različitih algoritama.

Kako ga onda poboljšati? Hajde da krenemo od toga kako se gugl do sada prilagođavao svim promenama.

Gugl je odavno počeo da kažnjava pretrpavanje ključnih reči jer je to poremetilo iskustvo čitanja a i mnogi su se na ovaj način dovijali da se što bolje rangiraju sa lošim contentom. Kada su mobilni postali osnovni i pretežni uređaji za surfovanje, google je uzimao u obzir rangiranje prema optimizaciji za mobilne. HTTPS ima prednost nad HTTP protokolima, jer je bezbednost korisnika bitna. Core Web Vitals je razvijen kada je postalo važno da korisnik brzo i što pre dođe do toga što želi i traži…

Ovakvih primera ima još ali pored svega, postoje i stvari koje se nisu menjale. Šta je to što gugl i dalje uzima u obzir kao izuzetno vredno i što svakako utiče i na EAT?

EAT i content

„Nijedna kompanija nije premala da bi učestvovala na online tržištu. Jedna od uzbudljivih stvari u vezi sa internetom je to što svako ko ima računar i pristup mreži može da objavi svoj kreiran sadržaj”

Pre više od 25 godina Bil Gejts je predviđao da će sadržaj postati glavni izvor prihoda koji se ostvaruju na mreži a kako tehnologija bude napredovala. Tada je nastala i krilatica „content is king“ a nakon pisanja njegovog čuvenog eseja.

Google rangira sadržaj u rezultatima pretrage uz visoku stručnost, autoritet i pouzdanost. Zašto? Pa, to je ono što korisnici očekuju da vide u rezultatima pretrage. A kako dolazimo do toga da posedujemo i ponudimo nešto stručno, od autoriteta ili pouzdano? Prosto i jednostavno kroz kreiranje sadržaja – odnosno content.

Kako do contenta koji zadovoljava EAT

Pisanje sadržaja koji nije rangiran ne znači nužno da ste loš pisac. Možda samo Google misli da EAT vrednost vašeg sadržaja nije dovoljno visoka da vas rangira. Ovo direktno implicira pitanje kako ga onda poboljšati.

1. Ključne reči su i dalje ključne

Sve što treba da uradite je da kreirate visokokvalitetan sadržaj o temama koje najbolje poznajete i zatim taj isti sadržaj rangirate po relevantnim ključnim rečima. Ovo je reper prema kojem korisnici mogu lako da vas pronađu ako traže informacije o bilo kojoj temi koju ste detaljno obradili na svom sajtu. Ovo stvara poverenje i autoritet – znači glavne odlike EAT faktora.

Pored toga, kada poboljšavate nameru ili temu pretrage, odnosno search intent, vaš sajt će automatski biti još većeg autoriteta i poverenja u oblasti u kojoj poslujete. Koristite sadržaj da biste pokazali svoj autoritet i dokazali da ste vredni.

2. Koristite linkove i reference

Mislim da su nam ovaj sistem pojasnili već u osnovnoj školi, a ako ne, u srednjoj sasvim garantovano. Pisanje bilo kakvog školskog rada zahtevalo je i navođenje referenci i izvora sadržaja. Ovo je tada direktno upućivalo na to da je naš rad tačan jer smo se oslonili na zvaničan dokument. Bukvalno sve ovo je primenljivo u EAT faktoru rangiranja, samo što je sve to sada online, za razliku od školskih radova. Navodite gde ste našli izvore, pouzdane informacije i dodajte linkove koji vode ka njima. Prosto i jednostavno.

EAT ne znači da isključivo ekspert mora pisati tekst da bi on bio ocenjen kao stručan ali će se svakako više ceniti blog post o medicini i hirurgiji koji je na zvaniičnom sajtu ordinacije ili lekara, nego na svaštari na kojoj se nalazi sve od rijalitija do nadrilekarstva. I to je super stvar, jer ko me prati, zna da sam milion puta pomenula da kada planirate da se bavite online poslom, sajtom ili blogom, nikako nemate zamisao o „svaštarstvu“, nego o jasnoj temi sajta od koje se nećete udaljavati bez potrebe.

3. Održavajte sadržaj tačnim i ažurnim

Osim ako se sadržaj na vašem sajtu ne odnosi na nešto što se nikada ne menja, postoji velika šansa da imate stranice sa informacijama koje su ili zastarele ili više ne važe.

Što je više moguće, održavajte sav svoj sadržaj ažurnim sa najtačnijim informacijama. Ovo je posebno slučaj ako imate stranice sa vremenski osetljivim informacijama, kao što su vesti. Ili razmislite o medicinskim informacijama, gde je ključno da se sadržaj ažurira na osnovu najnovijih saznanja i otkrića u oblasti medicine.

Na kraju krajeva – umesto zaključka

Ništa od ovoga nije finalno, striktno ili se neće promeniti. Za uspeh u rezultatima Google pretrage nije potrebna neka vrsta čarobnjaštva ili tajnog tehničkog rukovanja koje znaju samo vrhunski sajtovi i SEO stručnjaci. Svako može biti prvi, bolji od najboljeg i napredovati.

Zašto se to ne dešava? Zato što se ovi trendovi konstantno menjaju i za njihovo praćenje treba vreme, rad i učenje. Važno je da zapamtite da sve može. Ali ako se držite pravila i ne tražite prečice, lakši način ili „leba bez motike“, ne možete da ne beležite napredak.

Najnovije na blogu