Pretraga
Close this search box.

Search Intent – zašto se nešto traži na internetu?

search intent namera pretrage

Šta je Search Intent?

Search intent ili namera pretrage opisuje svrhu upita ili pretrage na mreži. Najprostije rečeno- iz kog razloga je neko nešto tražio na internetu ili zašto je guglao baš to pitanje ili termin (ključnu reč).

Namera pretrage — takođe poznata kao namera korisnika i namera ključne reči, je primarni razlog zašto korisnici odlaze na pretraživač i upisuju upit. Kada neko poseti google pretragu, ima na umu određeni cilj koji pokušava da postigne svojom pretragom.

Ako to pogledate iz ličnog ugla, videćete da je search intent sasvim jednostvan. Razmislite šta ste danas pretraživali na Guglu? Šta ste kucali i iz kog razloga? Da li ste hteli da pročitate vesti, informišete se, tražili tekst pesme ili želeli da kupite nešto? Šta god, uvek ste u glavi imali search intent – svoju ličnu nameru pretrage.

Zašto je Search Intent bitan i kako prilagoditi content sajta?

Vaš sajt kao i celokupan content na njemu, treba da odgovara nameri korisnika odnosno search intent-u za pretragu. Ako neko traži informacije, pokazivanje stranice proizvoda sa cenama ga neće podstaći da kupi. Isto tako, ako su spremni da kupe neki predmet, njihovo dovođenje na dugačak post na blogu neće pomoći vašem poslu.

U suštini, ne bi trebalo samo da odaberete ključnu reč i kreirate bilo kakvu vrstu sadržaja. Prvenstveno morate razumeti šta neko ko gugla tu ključnu reč zapravo očekuje da pronađe i onda mu upravo to i pružiti.

Search Intent nije važan samo kada je u pitanju vaša publika, prodaja, posećenost sajtu ili bilo šta drugo.  Search intent je bitan i u rangiranju. Kada neko unese ključnu reč, pretraživači traže najbolje rezultate. A najbolji rezultati nisu samo najsveobuhvatniji i najunikatniji, oni su pre svega oni koji odgovaraju nameri Google pretrage koja stoji iza stvarne ključne reči.

Primer koji ću vam dati je moj lični, jer sam danas pretraživala internet sa namerom da kupim torbu za laptop. Moj search intent je bio isključivo transakcioni – kupovina torbe. I gugl po mom upitu nije omašio kada mi je ponudio rezultate – jer google uvek zna šta je relevantno. Ali hajde i da vidimo.

search intent primer

Kao što vidite, slika prikazuje moju pretragu za ključnu reč „torba za laptop“. Google je moj search intent prepoznao kao transakcioni, odnosno da je moja namera to da nađem gde mogu da kupim torbu, i u skladu sa tim mi je ponudio rezultate sa sajtova Gigatron i Tehnomanija.

search intent primer 2

Nakon ulaska na prvi rezultat u pretrazi, u ovom slučaju Gigatron (ovo im je besplatna reklama, jer apsolutno nemam nikakve koristi i služim se njihovim sajtom isključivo kao primerom), dolazim baš do onog što sam i tražila- mogućnosti da izaberem torbu i kupim je. My search intent is satisfied.

Šta se dešava ako promenim svoj Search Intent?

Odlučila sam da pretražim gugl ali u ovom slučaju sa sasvim drugom namerom ali istim proizvodom. Trebale su mi informacije o samim torbama za laptop a ne kupovina istih.

informativni search intent

Unosom ključne reči koja je u ovom slučaju u vidu pitanja „od čega se prave torbe za laptop“, dobijam sasvim druge rezultate pretrage. Google u ovom slučaju opet prepoznaje moj search intent koji ovog puta nije transakcioni nego informativni, i u skladu sa tim daje mi različite opcije od onih koje podrazumevaju kupovinu. Prvi u pretrazi je ovog puta – blog post.

search intent sta je

Kakav kontent kreirati?

Iako se može činiti da su transakcijski upiti poželjniji jer je veća verovatnoća da će dovesti do konverzija, odgovor na ovo pitanje zaista zavisi od vaših ciljeva. Primer, ako imate sajt zasnovan na sadržaju i uglavnom ste zainteresovani za povećanje broja pregleda stranica, verovatno ćete želeti da se više fokusirate na upite sa informacijama. Ako, sa druge strane, imate sajt na kom prodajete određene proizvode ili usluge i želite da pospešite prodaju, morate se fokusirati na manje informativan sadržaj a više na upite o samoj transakciji.

Uvek morate imati na umu Search Intent vaših korisnika jer ako se vaš sadržaj ne poklapa sa namerom pretrage, gubite potencijalne klijente, izbegavate šansu da napredujete i sasvim sigurno padate sve niže u rangiranju na guglu.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn