Pretraga
Close this search box.

PLAGIJAT PROVERA

plagijat provera

Plagijat provera – kako sam slučajno razotkrila kopirajtera koji je plagijator

Plagijat provera je mogućnost da uporediš svoj tekst sa milionima drugih tekstova na internetu i pronađeš sličnosti ili otkriješ činjenicu da ti je podmetnuto nešto kopirano ili ono što već neko poseduje na svom sajtu.

Nekako mi se sve u životu i inače nameštalo da do mene dođe sve što je potrebno, pa tako i u ovom slučaju. Razotkrivanje jedne, krajnje glupe prevare nije bilo namenski ni planirano, jednostavno se poklopilo.

Sve što uradim, bilo kome i za bilo kakav sajt i vrstu teksta, zaista radim kao samoj sebi i to mi oduzima dosta vremena. Istražujem, sklapam, slažem prvo red u mislima (jer red u mislima je red u rečenici), proveravam tačnost, pristupam logički, povezujem sve od prvog slova do poslednje tačke. Najvažnije od svega – svaki svoj gotov tekst pre nego ga predam klijentu, ide na plagijat proveru.

Da se razumemo, ovo ne radim jer kradem i kopiram, nego iz razloga što se nekada nenamerno desi da ako je nešto jako usko i striktno, dođe do preklapanja, i to u smislu da su to uglavnom specifikacije proizvoda ili nešto slično.

Baš ta plagijat provera me ovaj put navela da dođem i do drugih saznanja i to pre samo par dana…

plagijat provera

Pisala sam po narudžbi opis proizvoda za jedan online shop. Pošto je u pitanju proizvod koji se nalazi bukvalno svuda i sa istim karakteristikama, tekst sam naravno proverila. Par dana pre toga sam i sebi završila tekst Šta je copywriting koristeći citate dotičnog kopirajtera. Taj tuđi tekst mi je poslužio kao inspiracija da u svom predstavim to na pravi način i da objasnim da 90% ljudi nema pojma o čemu piše, već piše samo da bi se napisalo. Tako proveravajući opis proizvoda za već pomenuti shop, setim se da provučem i svoj, čisto da vidim koliko procenata su zauzeli ti glupi citirani delovi teksta. I tu me sačeka jedan divan rezultat. Citati kopirajterke koja je svoj tekst ponosno potpisala, pojavljuju se na još tri mesta. I to ne samo citati, nego kompletan tekst.

To znači da je baš taj isti tekst, vrlo verovatno, prodala 3 puta, kao da je stan na Košutnjaku. Proverim još jednom, pa i treći put, ali doslovno je tekst bio copy – paste, samo je naslov promenjen. Šta reći i šta drugo uraditi, osim poslati link vlasniku sajta gde je plagijat i ponosno stajao. 

Hvala kopirajteru plagijatoru, beskrajno hvala...

Da se razumemo, živimo u dobu gde je gotovo sve moguće online. Šta god da radite na internetu, podjednako kao i u privatnom životu, trudite se da radite pošteno. A zasluge će vam naspram toga biti ili blagoslov ili kazna, opet je do vas. Plagijat provera je nešto što je možda meni u ovom slučaju bio odličan znak i jedan turbo pogon. Iako sam se ponekad i pokolebala i možda posumnjala da neko tamo ipak radi bolje od mene, istina je samo jedna – ne, ne radi. I zato idem dalje i bolje. A svima onima koji se odluče za usluge koje su “jeftinije” ili bilo kakvu drugu lažnu prednost da poseduju, želim da poručim samo jedno – srećno vam bilo i ne zovite me kad se pokajete zbog ovakvih stvari. Znate kako se kaže već…

Koga zanima kako i gde da proveri svoje tekstove, evo i link sajta koji će sasvim dobro poslužiti.