Šta je copywriting?

šta je copywriting

Šta je copywriting - istina koju niste čuli

Ako ste se ikada pitali šta je copywriting ili ko se uopšte time i bavi i čemu, danas je vreme da saznate odgovore na sve svoje nedoumice. Ovaj uvod je sranje zar ne? Hajde onda da pređemo na nešto drugačije pojašnjenje, ono u mom stilu. Ovaj put analiziram ono što su drugi pisali o tome i objašnajavam zašto to nije dobro ili nije tačno. Sada ćete bar saznati šta je copywriting.

Kako sam došla na ideju da pišem na temu šta je copywriting

Guglajući i istraživajući konkurenciju, vidim da se u vrhu za ovaj pojam nalaze tekstovi koji su kao i ova moja prva rečenica – shit. U najmanju ruku, svodi se na to da kad se zapitate šta je copywriting, dobijete manje više identičan odgovor – copywriting je veština pisanja tekstova koji ubedljivo odražavaju vrednost nekog proizvoda, usluge ili brenda.

Da li ste išta razumeli? Ja ne.

Onda uvod u priču o tome šta je copywriting dobija još goru razradu

Uz ovu definiciju obično nastave da vas sluđuju pojmovima kao što su kanali komunikacije, mindset, brending i ostalo. Da li će vam to pomoći da razumete šta je copywriting? Naravno da ne.

Običan i prosečan stanovnik ove zemlje treba da zna samo jedno – copywriting u prevodu znači da će vas neko tekstom, opisom ili sloganom ubediti da pomislite da je neki proizvod ili usluga baš vama potrebna i da ćete je u 99% slučajeva kupiti. Tačka i kraj.

Ako ja ispod nekog proizvoda, bilo kog, napišem makar jednu rečenicu zbog koje ćeš da uzmeš svoju platnu karticu, ja onda znam šta je copywriting.

Copywriter nije pisac sadržaja već medijski manipulator

Nakon što smo saznali šta je copywriting, prelazimo na onog ko taj posao i obavlja. Guglajući, opet dolazimo do još glupljih i nekorisnih pojašnenja šta je copywriter. Citiraću jedno krasno pojašnjenje: Copywriter se na srpski jezik najtačnije može prevesti kao „Pisac sadržaja“, što znači da se on/a zapravo bavi pisanjem tekstova za različite kanale komunikacije.

Toliko je glupo da me zabolelo ispod rebara. Kao prvo, copywriter se ne prevodi kao pisac sadržaja a ovo kanali komunikacije zanemarite jer je napisano saznaćete i iz kojih razloga.

Copywriter svesno manipuliše da reagujete, i prema tome on je prvenstveno jedan manipulativan kreator nekog sadržaja – teksta, slogana, reklame ili nečega drugog To su ti različiti kanali komunikacije koji ipak više pametno zvuče kada se napišu onako ali nikako ne odražavaju pamet onog ko je istu rečenicu i napisao. Elem, da se vratim na copywritera kao specifičnog marketing manipulatora koji sedi za tastaturom.

šta je copywriting

Citiraću opet onaj deo kada neko drugi objašnjava šta jedan copywriter mora da poseduje:

Što se tiče osobina, tu su na prvom mestu kreativnost, elokventnost, analitičnost, sposobnost velike koncentracije, ali i opuštenost, „open mind“, društvenost i konstantna želja za novim znanjima.

Sve ove osobine uzmite sa rezervom, jer malo toga je utkano u rad najpoznatijih copywritera. Niti su bili opušteni niti društveni a ako sagledamo šire, svi najveći stvaraoci i izumitelji su bili osobenjaci. Kakav bre open mind.

Ako mene pitate copywriter mora da bude jedno lukavo đubre, sposobno i za spin i za trolovanje i za provokaciju koliko i za trgovinu. Copywriter treba da zna da utiče na percepciju, da izabere ili izostavi reči i igra na kartu emocija. Copywriter može da kod čitaoca izazove sažaljenje ili mu da prividnu moć. Da li je to išta drugo nego manipulacija kombinovana sa inteligencijom i potkovana vrlo dobrim stilom pisanja?

Copywriting je dobro plaćen i time ću da se bavim

Kako bih pojasnila i ovu popularnu i opšte prihvaćenu činjenicu, koristiću se pesmom Ramba Amadeusa, čiji ću tekst za ovu namenu malo izmeniti:

Ja sam se COPYWRITINGU obradovo jako, i viknuo majko, oću i ja ovako;

A majka me u glavu kišobranom ošine i ljutito kaže: oćeš kurac sine.

Konstatacija da je copywriting posao u kom se beru pare i da baš svako može da ga nauči je jednaka tome da ja mogu da igram fudbal i zarađujem kao Mesi. Bez talenta ili samo iz razloga jer je neki pametnjaković izjavio da zarađuje basnoslovne sume, nemoj da počinješ ni u mislima. Jer, ne zaboravi, sve oko nas je jedna ogromna manipulacija, bilo da je stvara copywriter ili političar ili estradni umetnik.

Kad smo već kod umetnika, evo i pesme iz koje je deo koji je gore pomenut. 

Najnoviji tekstovi na blogu
error: Kopiranje ovog sadržaja je zabanjeno i podleže Zakonu o autorskim pravima.