Pretraga
Close this search box.

LOJALNI KLIJENTI

lojalni klijenti

Lojalni klijenti – kako ih steći i zašto su važniji od novih

Iako se većina biznisa orijentiše ka dopiranju do što više novih korisnika, niko se zapravo dovoljno ne bavi time koliko znače lojalni klijenti i kako i zašto ih steći.

Ne osporavam da je dolazak do novih korisnika suštinska komponenta ukoliko želite da se vaš biznis razvija i raste, i to zaista ne bi trebalo ni da ignorišete ni odbacite. Međutim, postoje činjenice koje će vas naterati da pogledate sve te napore koje ulažete u to, na malo drugačiji način..

Koliko koštaju novi klijenti u odnosu na postojeće?

Danas je više nego ikad lakše dopreti do ogromnog broja ljudi. Ako ništa drugo, tu su uvek plaćeni oglasi, kojih kao što znate, ja nisam ljubitelj iz mnoštva razloga.

Po svim proračunima i istraživanjima i testiranjima u praksi, sticanje novog klijenta ili kupca iziskuje do 5 puta veće troškove nego da zadržite postojećeg. Najvažnije, ne zaboravite – KOŠTANJE I CENA SE NE ODNOSE UVEK NA NOVAC.

Postojeći klijenti nisu energetski vampiri

Možete li na minut da stanete i razmislite o tome koliko vremena i energije trošite radeći sa NOVIM klijentom u odnosu na klijenta sa kojim ste već ostvarili saradnju u prošlosti.

I dok se zaista trudite da ga pridobijete, njegovo poverenje je i dalje pod znakom pitanja. To što ste možda platili oglas i sada je neko i pitao za vaš proizvod ili uslugu, ne znači da ćete i sarađivati. U kantu za smeće u slučaju da je vaš trud uzaludan, bacićete i vreme i novac ali i klijenta. Sa energijom na nuli, sa sve manje para na računu, elan za rad sigurno neće rasti. Dalje se loše prognoze i situacije samo pakuju kao kockice.

Kako uopšte do klijenata a kako tek do lojalnih klijenata?

Odgovor je samo jedan – odlična usluga i još bolji odnos sa klijentima!

To što ste prijateljski raspoloženi, uslužni i odgovorni ne znači nužno da ZAISTA imate odnos sa svojim klijentima. Morate da budete AKTIVNO ANGAŽOVANI i da se povezujete sa svojim klijentima. To je daleko od onog što je jedan mejl u kom ste se ljubazno predstavili ili dali popust, ili šta god drugo vam je palo na pamet.

lojalni klijenti

4 taktike uz pomoć kojih svi klijenti postaju lojalni klijenti

  • Postavite se na klijentovo mesto. Ako pružate usluge, shvatite njegov biznis kao svoj, poistovetite se. Pobrinite se da radite kao za sebe, sa empatijom i voljom da zaista pomognete. Ako nudite konkretne proizvode, dajte samo ono u šta i sami verujete da će imati benefite. Ono u šta vi verujete, je vaša formula za uspeh.
  • Odvojite vreme da ih zaista saslušate i razumete. Pitajte ih u čemu im treba pomoć. Zapisujte sva njihova pitanja, dileme, nedoumice, a zatim se potrudite da odgovorite na njih.
  • Kreirajte novu uslugu na osnovu njihovih novootkrivenih probelema ili poteškoća sa kojim se susreću, a ima ih, verujte. Svaki posao prolazi kroz različite faze, a svaki period nosi nove izazove, baš kao i u životu. Praćenje tog toka, je vaša šansa da kreirate nov proizvod za istu publiku – PROIZVOD ILI USLUGA KOJI ZAISTA RADE.
  • Održavajući ovakav odnos sa svojim POSTOJEĆIM kupcima – pitajući ih šta su njihove potrebe i kako možete bolje da im služite – možete razviti nove proizvode koji su im zaista POTREBNI i koje žele da kupe. To je vaša prilika da zdravo rastete.

Lojalni klijenti su vaš najveći kapital i vaša najbolja reklama

Lojalni klijenti će vam ostavljati dobre ocene i komentare, kupovati vaše nove proizvode ili usluge koje ste kreirali za njih. Oni će vam doneti preporuke, usmeriti još korisnika na vas direktno i reklamirati vas besplatno. To će vam doneti više profita, zadovoljstva i ugleda na tržištu. Može li bolje?

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn