Kako napraviti sajt

Kako napraviti sajt

Kako napraviti sajt

Iako se moj posao bazira prvenstveno na content i copywritingu i uopšte pisanju za sajtove, najčešće u mejlu gledam dva pitanja: kako napraviti sajt i kako zaraditi od sajta ili bloga.

Kako sam o zaradi od bloga ili sajta već pisala i nemam nameru da se ponavljam, koncentrisaću se samo na prvo pitanje a ujedno ću na svaki mejl koji sadrži baš njega, odgovoriti samo prosleđivanjem linka ka ovom tekstu. Višestruko korisno, baš kao i sve što radim sebi ili drugima.

Prvo, bilo ko ko sebi ili meni postavlja pitanje kako napraviti sajt ili kako da napravim sajt, obično nema dovoljno znanja niti resursa da ga napravi sam. Logično, onaj ko zna on i ne pita. To je već prvi simptom koji govori – ako ne znaš, nemoj sam ništa dirati i potraži onog ko zaista zna.

E tu dolazimo do druge stvari, one najvažnije – ko to pravi sajtove

Mnogo je ponuda na internetu koja obuhvataju što bi se reklo „od igle do lokomotive“, pa ni izradu sajtova ne zaobilazi čitava armija onih najboljih, najkvalitetnijih, optimizovanih i vrh sajtova. Da li je to baš tako? U 99% slučajeva ne.

Ja sam i inače neko ko voli sve da zna, vidi i čuje, ovome umnogome doprinosi moj horoskopski znak, pogađaj koji :D. A mnogo više to što kada nešto radim ili istražujem to bude zaista istraživanje u stilu Šerloka Holmsa, sa entuzijazmom Indijane Džounsa… Najgore od svega je što se onaj ko mi se nađe „na tapetu“ ne proživi ni avanturu, ni triler, ni krimi priču, već pravi horor.

Kroz rad i pristup mnogim sajtovima, vlasništvu svojih i analizi stotinu drugih, napravila sam podelu ljudi koji se time „bave“. To su obično 4 tipa ličnosti.

kako napraviti sajt

1.Galantan

Sve zna, sve nudi, sve može, sve i obećava. Od brzog i ekstra kvalitetnog sajta, logo i kompletnog dizajna, do prvog mesta na Guglu. Šta god ga pitate može li, kod njega može jer on je galantan i tu je za vas. Ono što gospodina Galantnog još krasi osim ove široke ruke, je i tanak novčanik. Njegov širok dijapazon svega i svačega je samo u cilju da što pre dođe do nekih novčanica. Kako nudi sve, obično ne dobijete ništa ili od svega nešto malo, a i to malo je uvek loše.

kako napraviti sajt

2. Ekspert

Ovo je već ozbiljna priča. Jer je Ekspert obično ubeđen da nešto zna (a ne zna) i da to što navodno zna treba basnoslovno da košta. Više ovakvih primera videla sam na sajtovima koji nude SEO, a sam njihov sajt nije optimizovan. I pri tom ne mislim na ozbiljne SEO poslove, nego na one osnovne stvari. Pored toga, on se ne libi da vam bez blama kaže da je to nešto urađeno dobro iako se i samo odokativno vidi da to nije ni blizu dobrog. Ali ko ste vi da kažete ekspertu da nešto ne valja.

kako napraviti sajt

3. Ekonomičan

Ekonomičan tip je baš tip za krize, jer njega možete angažovati ako sledi neka nuklearna apokalipsa ili se bliži kraj sveta. On je jeftin, zna da ne zna, svestan je da nema šta da ponudi, pogotovo ne kvalitetno, pa je i cene formirao tako. Takođe se nakon izrade sajta i sam nada nekoj globalnoj ili bar vašoj propasti, jer je svestan da taj sajt, što bi se reklo „neće dugo“.

kako napraviti sajt

4. Masturbator

Voli svojeručni rad. Ili čak i kada mu neko drugi odradi kvalitetan posao, on opet kad dođe kući i ostane sam sa sobom, baci u nesvest svoj sajt, tako što prčka po njemu dok ne eksplodira. Masturbator će možda imati ponudu za izradu sajta ali to nešto neće nikad biti gotovo a ni dobro, jer će on u tom istraživanju i učenju, zapravo vežbati na vašem. Dok on uči šta su erogene zone WordPress-a i na šta se loži Gugl, vaš sajt će mu služiti za izdr..avanje.

kako napraviti sajt besplatno

Kako napraviti sajt besplatno?

Dalje, nekako uvek dolazimo do večite želje da se nešto dobije za dž. Pa tako i onda logično sledi kako napraviti sajt besplatno. Žao mi je što će većina ostati razočarana ali odgovor je NIKAKO.

Ako čak i nađete nekoga da vam radi besplatno ili probate sami, imajte u vidu da ćete imati troškove domena i hostinga. U nekim slučajevima postoji opcija besplatnog hostovanja i domena koji u svom imenu sadrži i ime platforme. U tom slučaju moj sajt bi glasio biljanajo.wordpress.com, biljanajo.site123.com ili biljanajo.wix.com…. i slično.

Svaki sajt koji napravite preko besplatne platforme ili u opciji besplatan domen i hosting – NEĆE BITI U VAŠEM VLASNIŠTVU.

Ovo znači da svakog momenta može biti ugašen bez objašnjenja zašto. Da ne govorimo o hrpi reklama na istom koje ne možete da kontrolišete, nemogućnosti monetizacije, kao ni to da se život ovakvih sajtova obično neslavno završi. Više o ovome sam pisala u drugom postu a koga zanima on je na sledećem linku

Kako napraviti sajt nije pitanje, već obično životna odluka

Da li biste dali bilo kome da vam otvara i vodi firmu, što sajt obično i jeste? Da li biste dali nekome da vam bira garderobu ili šminku za narednih godinu ili dve i da vas predstavlja društvu i svetu – a to dizajn sajta baš radi? Naravno da ne. Ne biste dozvolili ni manje bitne stvari.

A na pitanje „kako napraviti sajt“ imam samo jedan odgovor – nikako, platiš i pravi ga profesionalac, sa dobrim portfoliom, još boljim recenzijama i solidnom cenom.