Pretraga
Close this search box.

Google faktori rangiranja

google faktori rangiranja

Šta su google faktori rangiranja?

Teško je poverovati da smo već duboko ušli u prvu polovinu ove 2022. godine. Dok se opraštamo od zime i pripremamo se za prve prolećne dane godine, shvatamo da je još uvek rano za letnju garderobu. Jedino šta nije prerano i o čemu treba razmišljati sada, je koje nove strategije želite da dodate svom planu marketinga sadržaja za ovu godinu. Jedan od najvažnijih faktora koji treba uzeti u obzir? Google faktori rangiranja.

Kao što se trendovi u web dizajnu menjaju i razvijaju tokom vremena, tako se menjaju i najbolje prakse za SEO. Google stalno procenjuje koji faktori ukazuju na visokokvalitetan web sajt za njegove korisnike. Važno je da budete u toku sa ovim faktorima rangiranja ako želite da ostanete na vrhu stranica rangiranja pretraživača (SERP).

Niko, osim možda samog Gugla, nema kristalnu kuglu koja može sa sigurnošću da kaže koji će biti najvažniji faktori rangiranja za 2022. godinu. Ali i dalje možemo da procenimo dostupne podatke, pogledamo trenutne trendove i koristimo zvanične savete koje je objavio Google kao vodič.

rangiranje na guglu

Koliko google faktora rangiranja postoji?

Korisničko iskustvo je jedna stvar koju Google neprestano poboljšava za svoje korisnike. Ako želite da kreirate korisniji sadržaj za svoju idealnu publiku, vredi se pozvati na ove faktore rangiranja da biste poboljšali i SEO i ukupnu marketinšku strategiju.

Važna stvar koju treba znati: Google koristi oko 200 algoritama – faktora da bi odredio gde će rangirati sajtove. Ali objavljivanje sadržaja koji je optimizovan za svih 200 ovih signala? Nemoguće.

Dobra vest je da nisu svi od 200 faktora rangiranja jednaki. Neki faktori rangiranja su važniji od drugih. Dok planirate svoju SEO strategiju, obratite posebnu pažnju na sledeće:

1. Relevantnost web stranica

Googlovi algoritmi analiziraju sadržaj web stranica kako bi procenili da li stranica sadrži informacije koje bi mogle biti relevantne za ono što tražite. Najosnovniji signal da su informacije relevantne je kada web stranica sadrži iste ključne reči kao i vaš upit za pretragu. Ako se te ključne reči pojavljuju na stranici, ili ako se pojavljuju u naslovima ili telu teksta, veća je verovatnoća da će informacije biti relevantne.

2. Upotrebljivost web stranica

Kada rangira rezultate, Google pretraga takođe procenjuje da li su web stranice lake za korišćenje. Ovi google faktori rangiranja analiziraju signale koji ukazuju na to da li svi korisnici mogu da vide rezultat, na primer da li se sajt ispravno pojavljuje u različitim pretraživačima. Da li je dizajniran za sve tipove i veličine uređaja, uključujući desktop računare, tablete i pametne telefone.

3. Relevantan web sadržaj

Google je nedavno potvrdio da je njegov algoritam RankBrain koji pokreće veštačka inteligencija treći najvažniji faktor u odlučivanju gde će određena web stranica završiti u rezultatima pretrage.

RankBrain analizira aktivnosti korisnika pomoću lista pretrage u pokušaju da kvantifikuje njihovu relevantnost i kvalitet. Na primer, ako korisnik klikne na stranicu koja pruža korisne informacije i ostane na stranici nekoliko minuta, to će verovatno rezultirati višim rangom od stranice na kojoj se korisnik ne zadržava.

4. Brzina učitavanja sajta

Još jedan google faktor rangiranja koji se odnosi na korisničko iskustvo je brzina učitavanja. Sajtovi koji se sporo učitavaju pružaju loše korisničko iskustvo. Pretraživači znaju da ljudi žele da pronađu odgovore što je brže moguće, pa radije prikazuju sajtove koji će se brzo učitavati korisnicima.

Da biste bili sigurni kojom brzinom se vaš sajt učitava, koristite Googlov alat PageSpeed Insights.