Pretraga
Close this search box.

WebP format

webp format

WebP format slika

WebP format ove godine galopira i ubedljivo vodi u takmičarskoj disciplini „koji format se najviše na webu i upotrebljava“. Ovaj format razvio je Google, koristeći posebnu tehnlogiju kompresije bez gubljenja kvaliteta. Da, moguće je. Ako veličina slika usporava vaš sajt ili imate problema sa kvalitetom kompresovanih slika, onda bi trebalo da razmotrite upotrebu WebP formata.

Iako nije najnovija stvar u web svetu, naime on je prvi put predstavljen javnosti negde desetak godina ranije, ali je u početku, kao i svaka novotarija, imao neke početničke greške. Deceniju kasnije, to jest danas, webp se masovno upotrebljava i to sa dobrim razlogom.

Šta je WebP format

WebP format u suštini kombinuje karakteristike svih drugih formata slika JPEG, PNG i GIF zajedno. Sa tim što webp podrazumeva veličine datoteka koje su oko 30% manje od JPEG bez razlike u kvalitetu. Što znači da će webp slika, težiti trećinu manje nego ista u JPEG formatu  sa potpuno istim kvalitetom. Takođe pruža transparentnost kao što je PNG i mogućnost animiranja slika kao što je GIF format.

Ako otvorite YouTube u Google Chrome-u, sve te sličice koje vidite će biti webp formata. Isti slučaj se dešava i kada otvorite Facebook aplikaciju na svom telefonu, sve slike koje vidite i koje se prikazuju su zapravo webp. Definitivno ga koriste razne kompanije širom sveta za povećanje performansi.

WebP format je idealan za vaš sajt

Možda ste čuli za greške u dizajnu koje ubijaju vaš SEO i stope konverzije. Iako postoje neki aspekti za koje su CSS ili JavaScript odgovorni, kao što je blokiranje prikazivanja, slike su danas veliki deo težine bilo koje web lokacije. Što znači samo jedno – da ih morate smanjiti.

WebP nudi opciju manje veličine datoteka od PNG, a istovremeno pruža transparentnost i isti kvalitet. WebP se automatski zbog veličine učitava brže od PNG slika. Nema sumnje da je ovo apsolutno neverovatan format slike za dizajnere i vlasnike sajtova i bila bi greška ne iskoristiti njegov impresivan odnos kvaliteta i veličine. Znamo svi da Google dobro rangira i vrednuje sajtove i prema njihovoj brzini. Ako imate sajt i rešite da sve svoje postojeće slike prebacite u webp format, to ne samo da će doprineti da  se stranice brže učitavaju, već će dugoročno poboljšati opšte performanse i učinak sajta.

webp format

Kako pretvoriti jpeg u webp

Fast Stone Photo Resizer je alat za upravljanje slikama koji ima za cilj da omogući korisnicima da konvertuju, preimenuju, promene veličinu, izrezuju, rotiraju, promene dubinu boje, dodaju tekst i vodene žigove slikama u brzom i jednostavnom grupnom režimu. Operacija prevuci i spusti mišem je dobro podržana. Verzija 4.4 od 15. juna 2022. Omogućila je pretvaranje u webp format za windows 10/11.

Xnview alat vam omogućava da brzo pregledate svoje fotografije, ali i da upravljanje njima. Imate funkcije kao što su grupno preimenovanje, grupni konvertor, pronalaženje duplikata slika, upoređivanje slika, ali takođe možete kreirati i projekciju slajdova. Možete pretvoriti, promeniti veličinu, vodeni žig, dodati tekst, poboljšati, filtrirati u grupnom režimu. Podržava formate JPEG, TIFF, PNG, GIF, WEBP, PSD, JPEG2000, OpenEXR, camera RAW, HEIC, PDF, DNG, CR2.

Kada prevučete slike u okvir Image Optim-a, on će automatski pokrenuti nekoliko alata za optimizaciju slika i kombinovati njihove rezultate, osiguravajući da uvek dobijete najmanju datoteku.

Squoosh je besplatan softver otvorenog koda koji vam omogućava da kompresujete i menjate različite formate slika. To je lagani softver dizajniran za profesionalne fotografe, blogere, umetnike itd. Sa ovim softverom možete brzo da konvertujete slike u samo par klikova. Njegove najistaknutije karakteristike su lako razumljiv interfejs što znači jednostavno korišćenje, to što podržava nekoliko formata i naravno, što je besplatan za sve. U nastavku, pogledajte kratak video tutorijal.