Pretraga
Close this search box.

Šta je dobar sadržaj?

Biljana Jovanović - šta je dobar sadržaj

Šta to čini dobar sadržaj?

Da li su to jarke i upečatljive boje koje ste odabrali da koristite u svom dizajnu? Da li je to fensi način na koji se vaša veb stranica pomera ili naslovi koji se misteriozno pojavljuju i nestaju? Ah, taj divan slajd i još lepša animacija…

Da li vidite svoje posetioce kako ulaze na vašu web stranicu i uporno traže još i još ovoga. Molimo još čupavaca iz kutije, molim za još naslova u stilu Dosijea X.. NE!

Dobar sadržaj je ono što posetioce drži zainteresovanim za sajt. Ali, dobar sadržaj uglavnom zamenjujemo za dizajn, zar ne?

U nastavku teksta pojasniću razliku između vizuelno dobro sređenog sajta i sajta koji sa prosečnom estetikom nudi i koristan sadržaj.

Dizajn protiv contenta

Lepo je videti vizuelno dobro osmišljeno rešenje, i naravno, ne kažem da od istog treba odustati, naprotiv, treba ga samo nadograditi i time stvoriti celinu koja će da čini i lepo i korisno, 2 u 1.
Kad smo već kod 2 u 1, zamislimo sajt koji se bavi proizvodnjom i prodajom šampona za kosu. Nazvaćemo ga sajt broj 1.

Biljana Jovanovic pisanje članaka

Dobar vizuelni sadržaj

Sajt broj 1

Ulazimo na datu adresu vizuelno sređenog sajta ali bez odgovarajućeg contenta. Prvo, gledamo plejadu raskošnih dugokosih devojaka, mnoštvo filmskih specijalnih efekata koji se smenjuju jedan za drugim, i usput se češkamo po glavi jer nas muči seboreja. Devojke se i dalje zavodljivo smeše, nonšalantno vrteći svojim čupavim glavicama, pri tom jako zadovoljne novčanom nagradom koju im sajt br.1 daje za ovaj angažman.

Negde u dnu sajta nalazimo opciju „search“.. Kucamo ono što nas muči, pretapamo sopstvenu muku u tri reči: Svrbi me glava!

Rezultat pretrage je… NIŠTA. Ovaj sajt je lep, kakav svrab čoveče, gledaj devojke..
Nezadovoljni time, odlazimo na sajt kojem ćemo dati ime sajt broj 2.

Dobar content sadržaj

Sajt broj 2

Beskrajni nizovi teksta koji iako nude i rešenje i proizvod i uputstvo, nemaju vizuelnu interakciju sa posetiocima. Nema fotografija, nema slika, samo beskrajan tekst i automatska bezvoljnost za čitanjem istog. Da li bi iko uživao u provođenju vremena na web stranicama koje nemaju šta da ponude osim teksta? Naravno da ne.

Sledi još jedan primer, sajt br 3.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Dobar content i vizuelni sadržaj

Sajt broj 3

Vizuelno sajt je prosečan, možda i ispod proseka. Na njemu naslov velikim slovima „REŠITE SE SVRABA ZAUVEK“. Od vizuelnog zadovoljstva imamo dve slike u formi pre i posle. Na prvoj je vaša glava koja svrbi i očajno izgleda, a na drugoj takođe vaša glava samo bez problema (mislimo na probleme sa kožom i kosom). Ispod još jedna rečenica, odnosno call to action dugme ( više o call to action u drugom tekstu), na kom piše „PORUČI ODMAH“.

Nalazimo i search bar u koji opet unosimo svoj problem, čisto da vidimo šta ovaj ružni sajt ima da ponudi. Naš upit u vidu tri reči „svrbi me glava“ automatski izbacuje članak koji nudi rešenje. U članku čitamo detaljan opis svog stanja i dok čitamo, klimamo glavom prepoznajući se u svakoj sekvenci. Konačno neko ko razume kako nam je ovo stanje teško.

Nakon poistovećivanja, dobijamo i rešenje, odnosno konkretan proizvod koji će nam ovo stanje okončati jednom zauvek.

Napomena: Šta god želite, učinite to posetiocima vaše veb stranice jasnim pozivom na akciju. Ako ne znaju šta bi trebalo da urade, velika je verovatnoća da to neće učiniti.

VRLO VAŽNO!
Kada kreirate sajt, blog, online prodavnicu ili bilo šta drugo, ne stvarate je za sebe. Vaš web sajt postoji kako bi vašoj željenoj publici pomogao da sazna o vama, ili konkretno, kako im vaš proizvod ili usluga pomažu da ispune svoje ciljeve, potrebe, reše probleme. Ako dobro obavite posao i ubedite ih da imate ono što im je potrebno, veća je verovatnoća da će kupiti od vas.

Dobar sadržaj veb stranice nije ograničen samo na postove na blogu i pisanu reč. Pored teksta i pisanja na vašoj veb lokaciji, morate imati u vidu i korišćenje video zapisa, grafika i slika.

Sada, kada smo razjasnili i ovo, krenite napred i pogledajte sadržaj web sajta koji sada imate ili plan koji ste napravili pre kreiranja istog.
Ukoliko vam pogled na sam sajt nije isti, onda smo na dobrom putu. 

Ukoliko ste primetili da vam ipak fali sadržaj onda kliknite na KONTAKT.

 

Želiš da pišeš prodajne tekstove?

Ne postoji formalno obrazovanje koje će ti dati zvanje copywritera ali postoje tehnike koje će te osposobiti da radiš posao koji je veoma tražen i dobro plaćen. Dobar deo tih tehnika je besplatan i dostupan u vodiču koji možeš preuzeti na sledećem linku.

vodic za copywriting