Sopstveni biznis ili posao od 9 do 5?

sopstveni biznis

Sopstveni biznis ili posao od 9 do 5?

Zašto nam sa svih strana serviraju da se oslobodimo posla od 9 do 5 i pokrenemo sopstveni biznis?

Da li treba dići ruke od sigurnog radnog mesta ili to ipak nije baš tako lako?

Sopstveni biznis može podrazumevati mnogo stvari i odluka da ga započnete može biti jedna od životno najvećih. Ova ideja nije rezervisana samo za one sa preduzetničkim duhom, jer sopstveni biznis ne mora biti usmeren samo na ostvarivanje profita. Za nekog to će biti samo dodatni izvor zarade, za druge ispoljavanje kreativnosti i zadovoljstvo u sopstvenom, makar i minimalnom radu.

Razloga za sopstveni biznis ima jako mnogo, od fleksibilnog načina života, raspolaganja vremenom, nezavisnosti ili jednostavnog izbegavanja autoriteta i nadređenih. Koliko ljudi, toliko ćudi ali toliko i načina da se započne i vodi sopstveni biznis. Ipak neke stvari ostaju kao univerzalne.

Prednosti sopstvenog posla

Kao vlasnik preduzeća, vi ste sami svoj šef. Vi ste glavni i odgovorni za sve. Ne možete dobiti otkaz sve do momenta kada sami ne odustanete. Što je još važnije, imate slobodu da donosite odluke koje su ključne za vaš poslovni uspeh. Ako ste nailazili na oprečna mišljenja prilikom iznošenja svojih stavova ili predloga, sada više toga nema. Odučujete, pitate se, vodite i sami ubirate zasluge i finansijsku korist..

Posedovanje sopstvenog biznisa daje vam određene prednosti i u načinu života. Pošto ste vi glavni, vi odlučujete kada i gde želite da radite. Ako želite da provedete više vremena na drugim aktivnostima ili sa svojom porodicom, ne morate da tražite slobodno vreme i dan. Ako je važno da budete sa svojom porodicom ceo dan, možda ćete odlučiti da vodite posao od kuće.

To zvuči super kada stvari gledamo isključivo iz ovog ugla, ali ono što je istina je da to često donosi mnogo glavobolja. Jer, upravo pre pokretanja sopstvenog posla nismo seli i sagledali stvari baš iz kontra ćoška, onog tamnog na severu.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Napusitite posao od 9 do 5 i otkrijte da li je trava stvarno zelenija kod vašeg šefa

Napuštanje posla koji vam donosi redovan i stabilan prihod i srljanje u neizvesnost, može vas dovesti do ivice provalije. Ili na dno same provalije…

Finansijska sredstva potrebna za pokretanje i razvoj sopstvenog posla  mogu biti velika. Možda ćete morati da načnete veći deo svoje ušteđevine ili čak da se zadužite da biste započeli. Ako stvari ne idu dobro, možete se suočiti sa značajnim finansijskim gubicima. Pored toga, nema garantovanog prihoda. 

Možda će biti trenutaka, posebno u prvih nekoliko meseci, pa čak i godina, kada posao ne donosi dovoljno novca ni za osnovne stvari potrebne za život. A što je najgore, vaš jedini stabilan prihod od posla od 9 do 5 više nije dostupan! I šta ćemo sad?

Ma finansije nisu problem, hoću vreme za sebe, slobodu…

Kao vlasnik sopstvenog biznisa vi ste zapravo taj biznis. Postoji nepregledan niz stvari o kojima treba da brinete: konkurencija, zaposleni, računi, kvarovi opreme, problemi sa kupcima, dobavljačima, nabavkom,  prevoz, organizacija, propisi…. I onda vidite primer, u svojim lokalnim prodavnicama, kako zaposlena nasmejana ode u 5 kući a vlasnik iste ostaje da radi.

Ljudi često započinju lični biznis kako bi imali više vremena za svoje porodicu. Nažalost, vođenje biznisa je izuzetno dugotrajan posao a u početku zahteva maksimalno angažovanje. U teoriji, imate apsolutnu moć da uzmete slobodno, ali u stvarnosti možda nećete moći da pobegnete.

U realnoj situaciji, verovatno ćete imati manje slobodnog vremena nego što biste imali da radite za nekog drugog. A i kada budete pokušali da uživate u njemu, misli o poslu će vam držati pažnju, jer kada završite sa svojim fiksnim radnim vremenom vi uglavnom ne mislite o njemu do sutradan. I onda u zabludi da ste se oslobodili posla od 8 sati, vidite da ste u obavezama više od 12.

Pošto je tolikom broju pojedinaca potreban dodatni prihod, posedovanje sopstvenog biznisa dok su istovremeno i  zaposleni postalo je manje više uobičajeno. Koliko će vaš posao biti siguran ako krenete samostalno ili koliko je sigurno vaše trenutno radno mesto velika je dilema. I niko vam sa sigurnošću ne može garantovati uspeh i stalnost. Postoje argumenti za obe strane ovog pitanja, a na kraju ćete samo vi moći i morati da odlučite. 

Ponekad može biti više sigurnosti u radu za sebe, a ne za firmu u kojoj ste zapsosleni. Opet, obrnuto, činjenica je da vas u firmi ne pitaju da im nabavite izvor prihoda za svoju sledeću platu ili plate.  Biti sam svoj gazda znači da ste isključivo vi odgovorni za pronalaženje načina da ostvarite prihod.

Šta uraditi uvek je stvar lične odluke. Možda je najbolje zasićenost poslom od 9 do 5, menjati postepeno. Raditi uporedo i polako razvijati svoj sopstveni biznis. To će vam dati dovoljno vremena da testirate da li za bilo šta od ova dva izbora ima budućnosti.

Želiš da pišeš prodajne tekstove?

Ne postoji formalno obrazovanje koje će ti dati zvanje copywritera ali postoje tehnike koje će te osposobiti da radiš posao koji je veoma tražen i dobro plaćen. Dobar deo tih tehnika je besplatan i dostupan u vodiču koji možeš preuzeti na sledećem linku.

vodic za copywriting