Pretraga
Close this search box.

SEO ANALIZA

seo analiza

Sadržaj:

Šta je SEO analiza?

SEO analiza je provera  sajta za opšte zdravlje, strukturu, sadržaj i druge faktore relevantne za rangiranje na pretraživačima. Već sam u nekim postovima to upoređivala sa tehničkim pregledom automobila. Pre tehničkog pregleda, dobićete uputstva šta treba da popravite na svom automobilu da bi on mogao proći testiranje i biti pušten u saobraćaj. Slično je i sa sajtovima, seo analiza vam daje smernice šta treba popraviti, izmeniti ili unaprediti da bi vaš sajt takođe bio u saobraćaju, i to onom najboljem-organskom, nakon što ga google pregleda.

Koje ključne elemente treba obuhvatiti SEO analizom?

Bilo da su negde čuli ili krenuli u učenje i istraživanje, većina vlasnika sajtova zna da je (SEO) optimizacija za pretraživače važna jer pokreće organski saobraćaj. Problemi se javljaju jer većina njih nisu baš sigurni šta treba da rade ili ne rade da bi dobili željene rezultate. To je delom zato što postoji prilično mnogo netačnih informacija o SEO-u, a takođe i zato što kada počnete da učite o tome, to može izgledati zaista komplikovano.

seo analiza

Karburator i SEO analiza

Auto mi se ugasio i guglam uzrok  mog problema. Ono što ću dobiti kao prvi rezultat je da je kvar ulaz vazduha na spoju karburatora i odstojnika na usisnom sistemu.

Kakve to veze ima sa SEO analizom?

Ako guglate pojam kako da sami obavite seo analizu doći ćete do sledećeg zaključka, a to je… Da bi krenuli u seo analizu, treba da razložimo razičite vrste seo optimizacije- tehnička, on page, off page, lokalna… Pa u skladu sa tim idemo na korake koji obuhvataju: provera indeksiranih i neindeksiranih stranica, provera URL adresa, provera meta opisa, naslova i podnaslova, internih i eksternih linkove, provera responsivnosti sajta, alt oznaka na slikama…itd.

Sve u svemu, nećete kao početnik znati ni odakle da krenete a ne da uradite bilo šta. Puno stručnih pojmova, puno oprečnih informacija, puno i netačnih… Kao što ja nemam blage veze sa karburatorima ili usisnim sistemom (koji nije usisivač za prašinu), tako i vi nećete znati odraditi korake koji su vam predloženi. Šta bi onda trebali da radite?

Pronađi kvar koji možeš da popraviš

Da bi obavili SEO analizu u sopstvenoj režiji, pogledajte oblasti u kojima možete pružiti mnogo više i postići blji rezultat. Identifikujte najslabije delove vašeg sajta, stranice ili članke koji su slabo posećeni ili nisu posećeni uopšte. Ovo će vam pomoći da znate odakle da počnete sa procesom optimizacije i unapređenja sajta.

Šta će mi seo analiza, ja sam već prvi na Guglu

prvi na guglu seo analiza

Bolno je, teško je, tužno je… ali neko mora da stisne petlju i kaže vam… Ne, nažalost, nije dovoljno biti prvi na guglu.

Ključne reči treba da odražavaju vaš posao. Međutim, ako za primer uzmemo da Slavko ima stolarsku radnju koja se zove Slavko Janković drveni nameštaj, možemo mu napraviti tekst kojim će momentalno biti na prvom mestu na guglu. Ključne reči, odnosno pojam koji će neko kucati u pretrazi biće Slavko Janković drveni nameštaj. Sa tim rezulatatom, naš Slavko će biti, malo je reći, oduševljen. Proveriće sam i zaista će biti na prvom mestu na prvoj strani.

Ali, ne lezi vraže. Ono što jadni Slavko ne zna je da termin pod kojim se on rangira, u ovom slučaju Slavko Janković drveni nameštaj, ne traži na guglu baš niko. Osim njegove majke i bliže rodbine, koja mu zna puno ime i prezime i da proizvodi baš to. Znači, čak ni te tri, četiri pretrage neće biti njegovi kupci.

Prema tome, nije dovoljno biti prvi na guglu. Pogotovo ne za pojmove koje niko ne traži. A najtužnija stvar je što ovakve stvari neko i debelo naplati. 

Šta možete da uradite

Pronađite stranicu koja vam daje najlošije rezultate, u smislu da ima malo poseta ili da ih nema. Ako ne znate da li je indeksirana uopšte i iz nekog razloga ne koristite google konzolu, otiđite na google i kucajte site:imevašegsajta. Za moj sajt primer bi bio site:biljanajo.com. Ukoliko je vaš sajt .rs, logično je da kucate baš tako, kakav je i naziv domena.

Kao rezultat ćete dobiti spisak svih vaših indeksiranih stranica. Ako nije među njim onda ćete ipak morati kroz konzolu da vidite postoji li neki konkretan problem. Ako jeste onda pogledajte osnove- naslove, podnaslove, url adresu i meta opis. Ako je sve ok, onda se bacite na sadržaj.

Ključne reči – da ne prođete kao gorepomenuti Slavko. A zatim pređite na ceo tekst. Može li biti bolji? Da li u njemu ima linkova ka drugim sajtovima i linkova ka drugim stranicama vašeg sajta? Da li ima preko 500 reči? Da li su ključne reči odgovarajuće? Uradite sve što možete da poboljšate svoj sadržaj a rezultati moraju doći. 

Mada.... i ne morate da radite ništa...

Ako niste ekspert, nećete da učite o tome ili nemate volje da se bavite seo analizom i optimizacijom uopšte, postoji i drugo rešenje.  Kontaktirajte me da vidimo u kakvom stanju je vaš sajt.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn