Saveti za preduzetnike i one koji bi to da budu

saveti za preduzetnike

Zašto većina saveta koje dobijete nije primenljiva?

U tekstu Pogrešni saveti za preduzetnike, objasnila sam kako se na neispravan način, odnosno, samo površno nudi “učenje” o pokretanju sopstvenog biznisa. Mnogo kurseva i online predavanja nude nam brza rešenja i još brži napredak u svetu preduzetništva. Ono što zaista dobijete je pregršt informacija koje vam, na kraju krajeva, ničemu ne služe. Zašto nisu svi saveti za preduzetnike dobri? Koji su to dobri saveti?

Većina sadržaja ovog tipa predstavlja samo kopiran tekst opštih pojmova, definicija i strategija, oskudno objašnjenih i spakovanih u kurs, brošuru ili knjigu koja vam se prezentuje sa sve prikladnom cenom.

Ne zaboravite , ove taktike su izgrađene na dostignućima njihovih kreatora. Oni nisu vi. Njihov posao nije vaš. Takođe, ponuđene metode nisu uvek primenjive. Pogotovo nisu primenjive na svaki tip posla. Ne postoje dva potpuno ista preduzetnika ili posla i zbog toga ne uzimajte zdravo za gotovo sve što čujete ili pročitate. Uzimajte sa rezervom savete za preduzetnike koji vam se serviraju sa cenom i obećanjem.

I obrnuto. Svi mi imamo određena pravila i stavove u našim životima. Svi želimo da svoj život provedemo po svojoj želji i volji. Pokušajte da ne namećete svoja pravila drugima. Principi koji su toliko važni za vas mogu biti beznačajni za druge i obrnuto. Gledajte svoja posla, zadržite svoja pravila za sebe i budite fokusirani samo na svoj život. Priznajte one koji imaju slične filozofije vašoj i poštujte one čije se životne filozofije razlikuju od vaših. Sve je u poštovanju razlika i ljubavi prema sličnostima.

Detaljnije pojašnjenje zašto vas uče pogrešno pogledajte u ovom tekstu. U nastavku, baviću se savetima za preduzetnike koji služe svrsi ili bar onima koji provereno vrede.

Pokretanje novog posla - izazov

Pokretanje novog posla je uzbudljivo iskustvo i ogromna odgovornost. Sasvim je prirodno osećati oklevanje ili strah od nepoznatog, dok se pripremate da skočite napred u preduzetništvo.

Pronalaženje rešenja i odgovora na pitanja biće težak posao. Ipak, neki saveti su univerzalno važeći, bez obzira na industriju, oblast fokusa ili ciljnu publiku.

Saveti za preduzetnike

Prvi savet - Prilagodljivost

Najsvežiji primer prilagodljivosti je aktuelna pandemija. Niko nije pre tri ili pet godina mogao da pretpostavi da će 2020. godina doći u tom obliku ali, ona je ipak došla. Uobičajen način poslovanja na koji smo svi navikli prekinut je iz očiglednih razloga. Svi su morali da se prilagode sedenju kod kuće, onlajn obrazovanju i socijalnom distanciranju. Najveću štetu pretrpele su neke uslužne delatnosti, turizam, saobraćaj, hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Ono što smo naučili iz prethodne dve godine je da je svaka sledeća neizvesna, ali ono što je izvesno je rast vaše sposobnosti da se prilagodite bilo čemu. Bilo da se radi o uslugama, fizički opipljivim proizvodima, marketingu ili interakciji sa klijentima, morate biti spremni.

Prilagodljivost nije ako se bavite računovodstvom, pa vam to ne donosi rezultate i rešite da napravite farmu svinja. To je ono što zovemo plan B.

Prilagodljivost ne znači da treba da imate plan B. Ili što je još gore, plan C, D, E… i tako u nedogled.

Ako vam je nešto u životu zaista važno i zaista želite da se posvetite tome, ne treba vam plan B. U stvari, plan B će vas izbaciti iz koloseka jer ćete uvek imati dilemu da li ste na pravom putu ili treba da napustite sve i probate drugačije. Ovo stvara konfuziju, odvlači vas od stvarnog cilja i umanjuje veru i trud. Sama činjenica da ste posao počeli sa vizijom da neće uspeti, nije dobro.

Dajte svom planu A šansu tako što nećete imati plan B.

Uložite sav trud, znanje i budite istrajni u samo jednom cilju.

Definišite svoj jedan i jedini cilj i čvrsto ga se držite. Mnogi su odredili svoj pravac, a onda su, pod uticajem promena okruženja i uma, izgubili glavnu ideju svog poslovanja. Tu nastupa prilagodljivost, tj sposobnost da do svog cilja dođete i ako se okolnosti menjaju.

Želiš da pišeš prodajne tekstove?

Ne postoji formalno obrazovanje koje će ti dati zvanje copywritera ali postoje tehnike koje će te osposobiti da radiš posao koji je veoma tražen i dobro plaćen. Dobar deo tih tehnika je besplatan i dostupan u vodiču koji možeš preuzeti na sledećem linku.

vodic za copywriting

Saveti za preduzetnike

Drugi savet - Učenje

Pokretanje sopstvenog biznisa je stalan proces rasta i učenja. Važno je da se obogatite i praktičnim i emocionalnim veštinama.

Izoštrite svoje veštine upravljanja projektom ili vremenom, naučite novi softverski program ili naučite sebe kako da vodite sopstvene kampanje na društvenim mrežama. Takođe možete raditi na svojim veštinama upravljanja, prezentacije i motivacije.

Preduzetništvo je stalan proces učenja.  Gubljenje vremena ili neažurnost,  neće vas naučiti ničemu osim neuspesima. Ne prihvatajte savet „ja sam tako, to je dobro“. Prepisivanje načina poslovanja od drugih takođe je pogrešno. Ne možete očekivati ​​iste rezultate sa strategijama koje mogu raditi za druge. Stvari koje su drugima donele uspeh, ne znači da će i vama. Takođe, ako su drugi pali na nekim zadacima, ne znači da ćete i vi. Zbog toga često morate da menjate svoje metode i strategije rada da biste postigli željene rezultate.

Imajte u vidu da je mnogo lažnih informacija plasirano i da su one svuda oko nas. Ako slušate kako je nekom preduzetniku uspeh došao zbog čudesnih okolnosti a u stvarnosti je tome doprinela velika finansijska podrška, razmislićete dva puta pre nego poverujete u svaku informaciju. Manite se priča o “čarobnom pasulju preduzetništva” koji vas preko noći vine na sam vrh tržišta, slave ili finansijskog uspeha. Ništa ne dolazi preko noći i bez konstantnog rada – koji je naša sledeća tema.

Saveti za preduzetnike

Treći savet - Konstantan rad

Pokretanje sopstvenog posla nije lako.  Život preduzetnika je stalno osporen, imajući u vidu poslovno okruženje koje se stalno menja i konkurenciju dobro kotiranih preduzeća. Ono što je činjenica da se i najbolji od najboljih umore ili opuste. U tom njihovom predahu je vaša šansa da budete bolji.

Uostalom, svi mi kada se dobro zamislimo, ne možemo navesti mnogo aktivnosti kojima smo se potpuno i bez pauze posvetili. To su uglavnom neke životne stvari kao vaspitanje dece ili briga o zdravlju. Šta ako svom poslovnom cilju damo šansu da ga odnegujemo?

Biti konstantan, je jedan od najvažnijih i najsigurnijih načina za kontinuirano razvijanje uspešnog poslovanja, ali to je takođe nešto što se često zanemaruje. Neefikasno je jednog dana postići lični rekord, a zatim pustiti da vam učinak pada dok se divite slavi koju ste postigli. U ovom i ovakvom sistemu poslovanja krije se  99% preduzetničkih neuspeha.

Ne dozvolite da vam u moru saveta za preduzetnike, dopliva neki u vidu toga da ne morate da radite nešto a pogotovo ne konstantno. Naravno da mora. Konstantan rad je ono što druge drži na vrhu.

Konstantnost se proteže duboko kroz vašu poslovnu praksu i može imati pravi uticaj na to kako vaše poslovanje raste. Možete imati najbolju, najsavršeniju strategiju na svetu, ali ako je ne sprovodite uz konstantan rad, neće vam doneti ništa dobro.

Prilagodljivost + Učenje + Konstantan rad

Bez obzira da li ste prvi put u preduzetničkim vodama ili ste već imali neuspehe, samo prođite kroz ova tri koraka. Još i bolje ako niste pionir u poslu, onda ćete realno sagledati da problem nikad nije bio u nečem drugom osim u vama samima. Svejedno, krenite ponovo, odredite svoj jedan i jedini cilj i konstantno radite na njemu. Ako usput nailazite na prepreke – prilagodite se.

Oni čije su oči uprte u druge su neuspešni, jer se nikada ne fokusiraju na sebe, pa gube svoju svrhu i u poslu i u životu. Budite fleksibilni, menjajte se s vremenom, rastite i pomozite drugima da rastu.