Pretraga
Close this search box.

Nemam poseta na sajtu

nemam poseta na sajtu

Zašto nemam poseta na sajtu

Prilično otrcana fora ali nekako je uvek povezujem sa konstatacijom iz naslova, pričam o onoj kada poznata pevačica ode na ispovest kod sveštenika i prizna da je grešila, dok sveštenik potvrđuje „znam gledao sam“. Tako je i sa ovim „nemam poseta na sajtu“… Znam, gledam i vidim. Ništa novo. Posete ne dolaze same od sebe, niti će.

Kako promeniti stanje iz „nemam poseta na sajtu“ u „mnoštvo organskih poseta“

Ko prati moj rad ili je čitao bar poneki tekst, zna da smo ja i plaćeni oglasi na distanci i ne baš dobrim odnosima. Prosto, nisam pristalica toga da za novac može sve ili ne može ništa ako ga nemaš. Zato ne volim ni da vidim objave koje krasi značić ads ili sponsored. Ali zato sam tu da objasnim da može i drugačije i da rad, trud ili talenat uvek izbiju na prvo mesto, ma koliko konkurent imao novca.

No, da se vratimo na srž teme, kako pretvoriti nula poseta u posete koje rastu iz dana u dan. Da biste shvatili šta sajtove rangira pri vrhu ili na sam vrh a nije plaćen oglas, moramo proći prost test.

Idemo na google pretraživač i kucamo proste upite tipa: kako se kuva kafa, kako se pravi vino, kako oprati zube. Kada to uradimo i kliknemo search, dobićemo listu rezultata a na svaki upit neko će biti baš na prvom mestu (nije da se hvalim, za pravljenje vina to će vrlo verovatno biti moj tekst). Kliknite na bilo koji rezultat koji je na vrhu, odnosno na prvom mestu i pogledajte kakva je ta stranica.

Da li je to galerija?

Da li je to super extra bombastično dizajnirana stranica koja pršti vizuelno?

Da li primećujete šta veže svaku od ove tri stranice koje su vam na različita pitanja izašle kao prve u pretrazi?

Naravno – tekst.

Ne postoji mogućnost da dođete u vrh ako nemate tekst. Ako nemate tekst, nema vas ni na prvoj stranici, verovatno ni na drugoj. Ako vas nema na prve dve strane u google pretrazi, onda je mala verovatnoća da će neko otići na petu ili pedesetu da pronađe baš vas i klikne kako bi vi to zabeležili kao posetu.

Nakon ovoga vratite se na svoj sajt i postavite sebi pitanje šta to ljudi treba da guglaju da bi vas pronašli. Ako vam nije jasno, pogledajte ponovo upit kako se pravi kafa, taj sajt u vrhu, bavi se prodajom uređaja i posuđa za kuvanje kafe, znači tekst je savršeno povezan sa temom sajta. Šta je vaša tema sajta? Šta nudite na svojim stranicama? Imate li teksta i odgovora na pitanja koje će neko tražiti? Jesu postovi šturi? Da li je tih par rečenica dobro i dovoljno? Nije?

Nemam poseta na sajtu, je stanje koje može da se promeni, ne odmah i ne preko noći, ali postepeno i smisleno da. I ne morate da platite oglas, jer oglas će raditi samo kada imate novca da ga finansirate. Kada signete na dobre pozicije poput ovih upita koje smo testirali, oni rade jako dugo i besplatno…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp