Pretraga
Close this search box.

Lead magnet

lead magnet

Lead magnet

Kada je newsletter postao i previše dosadan i izbegavan zbog dosadnih spam poruka, a dužina mailing liste u čiju svrhu je i postojao je bivala sve manja, došlo je vreme za lead magnet.  Šta je lead magnet? I kakve veze on ima sa newsletterom?

Newsletter ili lead magnet

Prikupljanje mejl adresa odnosno pravljenje mailing liste je oduvek bio dobar način da doprete do svojih potencijalnih kupaca ili korisnika usluga. Za ovu namenu uobičajeno je bilo koristiti newsletter i na taj način praviti svoju listu potencijalnih kupaca ili korisnika.

Lista je koristila za sav budući rad, tako da ukoliko bi imali dobru ponudu, popust, ekskluzivnu ponudu ili važnu informaciju, mogli ste brzo obavestiti sve one koji su bili zainteresovani za vaš  sadržaj. Jednostavno bi na sve mejl adrese poslali poruku o aktuelnostima.

Međutim… retko ko je voljan da slobodno i svojevoljno da svoju mejl adresu. A većina ljudi koji i jesu, izbegavaju isti zbog konstantnog slanja sadržaja koji ih ne zanima. Ukoliko se posetilac mog sajta zainteresuje za postove o preduzetništvu, sasvim sigurno će biti iznerviran ako mu u svakom mejlu šaljem svoj najnoviji post o blogovanju. Nepotreban mu je ili ga ne zanima uopšte.

Pošto vlasnici sajta ne mogu utvrditi sa stoprocentnom sigurnošću šta svaki posetilac želi ili koja sfera ga konkretno zanima, potrebno je napraviti pravi izbor i klijenata i ponude.Tu nastupa lead magnet.

lead magneti

Šta je zapravo lead magnet

Lead magnet je poseban besplatan deo sadržaja koji nudite u zamenu za mejl adresu posetioca. Umesto klasičnog newslettera koji je značio „ daj mi adresu da ti pišem i o onome što te ne interesuje i što vrlo verovatno nećeš čitati“, imamo obostranu razmenu. Ja tebi lead magnet u koji je uključen sadržaj koji te zaista zanima, a ti meni svoju mejl adresu.

Lead magnet je obično u formi e book-a, biltena, uputstva, probnog perioda, besplatnog priručnika, besplatne konsultacije, webinara, primera (template) i tome slično.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Najbolji lead magneti donose da osoba prepozna da ste stručnjak u oblasti koja ga zanima ili da vaše usluge i proizvodi jesu rešenje za njegov problem ili pitanja. Ako je to nešto što može da pronađe negde drugde u brzoj Google pretrazi, verovatno se neće truditi da se prijavi i ostavi mejl adresu.

Ovde opet dolazimo do važnosti sadržaja koji nudite, njegove korisnosti i jedinstvenosti. Ne možete kopirati tuđi rad i ponuditi nekome kao svoj. Niti ponuditi opšti sadržaj koji je dostupan svuda. 

To je sadržaj koji pruža informacije koje pomažu potencijalnom klijentu da se angažuje i pronađe interesovanje za vaš proizvod ili uslugu.

 „Pomagati, a ne prodavati“ je cilj najboljih i najuspešnijih magneta. U svakom slučaju, biće mnogo prilika za prodaju kasnije.

Želiš da pišeš prodajne tekstove?

Ne postoji formalno obrazovanje koje će ti dati zvanje copywritera ali postoje tehnike koje će te osposobiti da radiš posao koji je veoma tražen i dobro plaćen. Dobar deo tih tehnika je besplatan i dostupan u vodiču koji možeš preuzeti na sledećem linku.

vodic za copywriting