Pretraga
Close this search box.

Kvalitetan web sajt

kvalitetan web sajt

Šta čini kvalitetan web sajt?

Koji su elementi koji  jedan web sajt čine kvalitetnim i naprednijim od drugih?

Kao što već znate, postoje milioni sajtova na mreži, pa kako se onda baš vi možete izdvojiti od konkurencije?

Web sajt je jedna od najvažnijih stvari u poslovanju. Posvećeno, profesionalno i angažovano prisustvo na internetu zahteva rad i strpljenje. 

Šta učiniti da jedan web sajt bude kvalitetan?

Dobra web stranica privlači  pažnju, budi  emocije i lako  daje ono što vam je potrebno. Evo nekoliko veoma važnih stvari koje se uzimaju u obzir pri izradi sajtova da bi oni bili kvalitetni.

1. Strukturni kvalitet web sajta

Dobre veb stranice su dobro organizovane i prate strukturu. Oni nisu pretrpani, čisti su, jasni i profesionalni. Takođe su izgrađeni oko ciljne publike i tržišta. Organizacija čini veb stranicu pristupačnom i prilagođenom korisniku.

Stvaranjem pametno postavljene organizacione strukture na vašem sajtu, posetioci će moći da se lako kreću, odnosno snađu i prate sadržaj. Štaviše, jasna organizacija i struktura omogućavaju Google -u da jednostavno indeksira i time vas automatski rangira.

2. Navigacija kao faktor kvaliteta

Današnje vreme i napredak tehnologije donelo je pojednostavljenje po pitanju svakog segmenta života. Nema više lutanja ulicama u nepoznatom gradu, zaustavljanja slučajnih prolaznika sa pitanjem kuda sad, nema gužvanja ogromnih papirnih mapa ili slepih ulica.

Tako je i sa internetom i web sajtovima generalno.

Uspešne sajtovi nude jednostavnu i pristupačnu navigaciju. Posetioci moraju brzo i lako pronaći sve što im je potrebno. Ako se korisnici moraju zaplitati po vašem sajtu kao po lavirintu , bezuspešno pokušavajući da pronađu ono što im treba, biće frustrirani i otići će.

Kao prvo, morate im ponuditi jasnu navigaciju, smernice kuda, šta i kako. Opcija da se uvek vrate na početak i jasna vidljivost menija u svakom momentu predstavlja jako bitan element. Dodajmo još takvom meniju i kategorije, pa i još koji padajući meni uz opet istu opciju vraćanja na start, otkrili smo magičnu formulu.

Ono što je divna stvar je da, iako u životu nema nazad i ne možemo kliknuti na dugme start again ili kreni iz početka, ovde u ovom virtuelnom svetu možemo.

3. Srž kvaliteta web sajta – sadržaj

Veoma kvalitetni web sajtovi  fokusiraju se na potrebe svoje publike, a ne na ono što nude. Dobar i svež sadržaj gradi interesovanje posetilaca i poziva ih da se uključe, pozovu prijatelje i vrate se po još i još i još.

Osim toga, Google ceni sadržaj koji je relevantan i zanimljiv za korisnike, pa je stvaranje originalnog sadržaja odličan način da jednim potezom ubijete dve muve – stavarate publiku i utičete na bolje rangiranje. Bolje ne može zar ne?

Ipak, mnogi sajtovi već imaju originalni sadržaj, samo što tom sadžaju fali onaj deo koji zovemo SEO.

4. Brzina sajta

Brzina sajta direktno i jako  utiče na kvalitet web sajta

Korisnici ne žele da čekaju da se spor sadržaj preuzme, potrebne su im informacije brzo i bez odlaganja, sad i odmah.

U ovom ogromnom internet carstvu većina korisnika zna da ako kliknu na web lokaciju i ona se ne učita tako brzo koliko očekuju, mogu se vratiti i kliknuti na drugu koja će za razliku od prethodne, biti ultra brza. Ovo ste mnogo puta i sami iskusili zar ne?

Važno je shvatiti da je danas skoro svaki čovek uvek na mreži. To znači da će, ako želi da pristupi nekom sadržaju, to učiniti putem svog računara, laptopa, tableta ili u najčešćem slučaju putem svog pametnog telefona. Takođe, prosečan korisnik interneta je prilično nestrpljiv. Neće trpeti sajt koji nije optimizovan za mobilne uređaje ili mu za isti treba lupa da bi ga pregledao. Neće trpeti sajt koji govori „ still loading“ i vrti li vrti ovo obaveštenje  u stilu perpetuum mobile.

U najblažem slučaju ovakav korisnik će samo napustiti sajt, u većini slučaja uz loš utisak dobićete i neku psovku pride.

Ako želite da budete sigurni da nećete izgubiti polovinu svog ciljnog tržišta jer za učitavanje vašeg web sajta treba večnost, fokusirajte se na brzinu.

Optimizovana grafika, video, fotografije i audio zapisi daju sajtu neophodnu brzinu koja joj je potrebna za otvaranje.

Sve u svemu, brzina stranice igra veliki faktor kada je u pitanju to što ste ispred konkurencije.

5. Vizuelni kvalitet web sajta

Većina ljudi ne čita veb stranice – skenira ih.

Kontrast i hijerarhija pomažu čitljivost web sajta čineći sadržaj lakim za oči posetilaca. Kontrast između boje teksta i pozadine veb lokacije je veoma važan. Dobre veb stranice nikada neće koristiti crnu boju pozadine i tamno plavi tekst ili belu boju pozadine i žuti tekst.

Koristite ukupno manje od pet boja. Komplementarne boje deluju veoma dobro, o tome smo učili još u osnovnoj školi.

Svako treba izbegavati prenatrpanost efektima. Neko ko želi disco ball i light show,  neće to tražiti na sajtu buljeći u ekran svog uređaja.

Zaključak- šta čini kvalitetan web sajt

Kroz ovaj tekst prošli smo kroz par saveta dizajna koji na jednostavan način objašnjavaju šta  čini kvalitetan web sajt.

Komponente onoga što čini web sajt kvalitetnim su mnoge, pa će i u narednim postovima biti pojašnjeno još dosta toga. Prijavite se na newsletter i budite u toku a ako vam treba sajt, pošaljite mi upit sa detaljima, kako bih vas spojila sa najboljim.