Korisničko iskustvo

korisnicko iskustvo

Korisničko iskustvo iz osamdesetih
Nemoj da kažeš mome dečku!

Pre nekoliko dana sam se izuzetno obradovala informacijom da je Jugoton music izdao remastered verziju albuma Riblje čorbe “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju” iz 1984. godine. Sve prethodne verzije ove pesme na YouTube-u bile su prilično lošeg kvaliteta i sa dosta šuma. Sa novim tehnologijama, sada album iz osamdesetih zvuči kao nov, iako nije. Remaster je poboljšana verzija originalnog zvuka, koja uključuje veći kvalitet i čistoću zvuka.

korisnicko iskustvo

Za sve one koji vole Čorbu kao ja, jasno je da je Jugoton uradio pravu stvar. Od dana, kada je remastered verzija izašla, ceo album se vrti u pozadini dok radim, pa čak i dok pišem ovaj post. “Nemoj da kažeš mome dečku” je na loop dok uživam u svakom delu, a posebno refrenu. Kako nisam muzički obrazovana, ne mogu reći kako se tačno nazivaju oni prelazi koje pravi bubnjar, ako ima neko ko zna, nek mi javi.

I sad se već pitaš kakave veze ima korisničko iskustvo sa svim ovim a možda propuštaš činjenicu da je Jugoton zapravo radio samo na poboljšanju korisničkog iskustva. Da, da..

Neko će ipak čuti...

Kada bi ovo preveli na jezik digitalnog marketinga, content writinga ili web dizajna, jasno je da je ovo jedna od najboljih taktika za vraćanje starih i sticanje novih korisnika. Baš to što je Jugoton uradio, poboljšao korisničko iskustvo, toliko da se već danima vrti ovaj album na mojoj play listi. I ne samo to, sa ovakvim kvalitetom nesumnjivo je da će dobro zvučati na svim uređajima i da će, bar od mene, još par novih osoba po preporuci, preslušati album.

Kako da primeniš ovo na svoj online biznis?

Prvo, poboljšaj maksimalno svoj sajt. Neka bude brz, jednostavan za upotrebu ali pre svega, dobro prikazan na svim uređajima, baš kao i ove pesme iz prošlog veka.

Drugo a trebalo bi da bude pre prvog,  je da odrediš svoju ciljnu grupu i prilagodiš svoj sadržaj njenim, interesima i očekivanjima. Jugoton music nije radio remster samo Čorbinog albuma, već se tu našla i Silvana Armenulić i mnogi drugi, ili što bi se reklo – šta ko voli nek izvoli.

Treće – optimizuj sadržaj na sajtu za brzo učitavanje, čitljivost i pretraživanje. Koristi kratke i jednostavne rečenice, pasuse i podnaslove. Smanji veličinu slika ali pazi da ne budu zrnaste, brljave ili nepregledne – posebno ako prodaješ nešto. Koristi fontove, boje i kontraste koji su laki za čitanje.

Četvrto i ne manje važno – ubaci neku sliku, video, grafiku, razbij monotoniju slova, jer ne radiš pismeni sastav.

Peto – bar oko teksta ne moraš da lupaš glavu jer u svakom momentu možeš da se javiš meni, evo i kontakt

Šesto – ostavljam ti link albuma i video pesme „Nemoj da kažeš mome dečku“. Javi mi kako ti se sviđa zvuk, pogotovo deo koji se odnosi na refren.

Najnoviji tekstovi na blogu
error: Kopiranje ovog sadržaja je zabanjeno i podleže Zakonu o autorskim pravima.