Pretraga
Close this search box.

Kako ubrzati razvoj novog sajta u 5 koraka

razvoj novog sajta

Kako ubrzati razvoj novog sajta

Imati uvid u više sajtova može biti zaista impresivno iskustvo. Sva podešavanja, funkcionisanje, konverzije, posete, tekstovi, različite strukture i oblasti poslovanja, donose jedno ogromno znanje onom ko sve to želi i da vidi. Što se tiče samih sajtova, vlasnici uvek najviše pažnje polažu na organski saobraćaj, a kada je sajt online već godinama, te posete mogu biti izuzetne i ogromne.

Međutim, najizazovnija stvar je potpuno nov sajt, za koji realno treba više od godinu dana života i truda, nekad i više godina, da zabeleži bilo kakav značajan pomak u saobraćaju. Vlasnici pri otkrivanju ove činjenice ostaju uglavnom zatečeni, nestrpljivi i razočarano pitaju – mora li to tako? U ovom periodu, najviše ljudi i odustane, po istraživanjima više od 80% ima stav – ma ko će čekati toliko, meni to treba odmah.

I razumem i to, nemaju svi ista očekivanja a neko nije ni upoznat sa tim koliko je potrebno vremena za konkretne rezultate. Logično je i pitati se zašto mora vreme i kako istrajati uopšte i postoji li nešto što može bar malo ubrzati ceo taj proces. I to je sasvim legitimno u slučaju da ne ostanete samo na tim pitanjima nego da krenete da testirate i primenjujete različite taktike, metode i strategije koje mogu i imaju potencijala da promene stvari i pomere sajt sa mrtve tačke što pre.

Postoje neki konkretni koraci koje možete preduzeti i na samom početku kako bi uticali na to da sajt podignete sa dna što pre.

Krenimo u što brži razvoj novog sajta odmah.

1. Arhitektura u razvoju novog sajta

Planiranje arhitekture je najvažniji korak u podizanju novog sajta iako većini to deluje usputno, nebitno, podrazumevano ili odrađeno samo da se što pre sajt pusti u rad. Međutim, na početku, ovo je krucijalna stvar jer je ona osnova svega i urađena loše ili tek onako, može biti ogroman posao kasnije kada shvatite da od starta nije bila dobra a vi već imate na stotine stranica.

Uporediću to sa zidanjem kuće, ako joj postavite dobar armiran temelj, možete zidati spratova koliko želite, ali ako napravite porozan temelj na kojem podižete spratnost, kvalitet celokupne konstrukcije biće nikakav. Što je najgore, loš temelj je teško ispraviti i sanirati, obično je potrebno porušiti sve, pa krenuti ponovo kako treba. Isti slučaj se dešava i sa arhitekturom sajta.

arhitektura sajta i razvoj novog sajta 1

Šta je arhitektura sajta

Arhitekturu sajta ćete najlakše zamisliti kao mrežu kopletnog sadržaja. Razmislite o tome kao o tome kako su stranice povezane jedna sa drugom, konkretno kako se granaju od vaše početne stranice do najdaljih delova sajta. To uključuje:

  • URL adrese – stranice, postovi
  • Navigaciju – svaki meni sajta
  • Kategorisanje – usluga, postova, stranica, sadržaja
  • Breadcrumbs – mrvice uz koje se Ivica i Marica vraćaju do početne i drugih strana vašeg sajta
  • Interno povezivanje – interni linkovi

Zašto je arhitektura sajta bitna od starta

Bitna je u rangiranju a i bitna u drugim stvarima koje opet doprinose rangiranju. Dobra arhitektura sajta pomaže guglu i drugim pretraživačima da lakše indeksiraju sve stranice. Takođe, dobro postavljene interne veze koje upućuju na druge vaše stranice visokog prioriteta, će biti signal da gugl obrati pažnju na njih kao bitne. Ovo može povećati njihov autoritet, što dalje može poboljšati njihov rang.

Što bolji rang i bolje pozicije stranica to je veća verovatnoća da će sajt doći do organskih poseta.

Dalje, razlog da imate jasnu arhitekturu sajta je to što vaš sajt čini lakšim za korišćenje onima koji ga posete. Pružanje dobrog korisničkog iskustva (UX) u okviru jasne strukture pomoći će korisnicima da lako pronađu sadržaj koji traže i da se kreću kroz ceo sajt bez problema i ma koliko on složen i veliki bio. UX je bitan faktor u rangiranju takođe.

2. Razvoj novog sajta - Interni linkovi

Kada postavite arhitekturu, morate je podržati nečim čvrstim, da osim temelja, budu i svi noseći stubovi armirani. Tu na red dolazi sadržaj i nezaobilazni blog ali i linkovanje.

Sadržaj sajta i blog se logično nadovezuju na arhitekturu i povezuju internim linkovima. Drugim rečima, sve vaše stranice usluga bi trebalo da se povežu nazad na vašu početnu stranicu. Svi vaši postovi na blogu bi trebalo da se povezuju sa stranicama vaših usluga i kategorija kojim pripadaju. Pošto će Google pregledati sadržaj vašeg sajta prateći interne linkove, on će videti vašu stručnost i kompetenciju i logiku u optimizaciji što će povećati autoritet vašeg sajta na tu temu. Bolji autoritet – bolji rang- više organskih poseta.

Interni linkovi pomažu Google-u da pronađe i indeksira stranice na vašem sajtu. Na primer, ako objavite stranicu, ali ne povezujete se sa njom nigde na vašem sajtu i ako se ne pojavljuje na mapi sajta, gugl jednostavno neće znati da ona i  postoji. Ovakva stranica se zove orphan page, odnosno siroče stranica. Osim što i zvuči tužno, ona to i jeste.

interni linkovi razvoj novog sajta

3. Sadržaj sajta i blog - stvari bez kojih razvoj novog sajta ne postoji

Sada kada znamo kako će sajt izgledati, koje stranice će biti glavne, koje manje bitne, koje usluge će sadržati, blog i kategorije blog postova, red je da se pozabavimo mnogo važnim delom. Samo posedovanje dobre arhitekture vašeg sajta samo je prvi korak u vašoj SEO strategiji. Sledeći korak je planiranje stvarnog sadržaja na osnovu celokupne postavke sajta i njegove tematike.

Zamislite da ste krenuli u kupovinu sa jasnom i striktno nepromenljivom odlukom i namerom da danas i u narednom periodu kupujete samo vegansku hranu. Dolazite do prodavnice na kojoj je velikim slovima ispisan slogan Veganski shop  i odlučujete da u njemu potrošite sav svoj novac koji ste poneli. Ulazite u prostoriju prodavnice i shvatate da se nalazite među rafovima sa mesom i mesnim prizvodima. Izaći ćete brže nego što ste ušli.

Tako izgleda i sajt koji na glavnim stranama nudi jedno, a u svom dubljem sadržaju sasvim drugo. Posetioci će ući, videti da to nije to i izaći, a gugl će ovu kratku posetu označiti kao nerelevantnu, što će rezultirati padom u rangiranju. Vremenom, nećete biti na petom nego na pedesetom mestu, a možda i pedestoj stranici u pretrazi.

struktura sajta

Sada kada razumete da vaš sadržaj treba da se uklopi u strukturu vašeg sajta, a vaši postovi na blogu treba da budu postavljeni u kategorije povezane sa  strukturom, vreme je da se ozbiljno pozabavite kreiranjem relevantnog ali i dobro ciljanog sadržaja. Šta znači  dobro ciljan sadržaj? To znači da zaista treba da uradite istraživanje ključnih reči kako biste otkrili koje teme treba da pokrijete.

Prve organske posete na svom sajtu beležićete sa ciljanjem ključnih reči niske konkurencije. Od ovih prvih minimalnih poseta u početku, gradićete zdravu osnovu i novu publiku koja će vremenom biti sve veća ukoliko se pridržavate svih pravila.

4. Optimizacija slika

O važnosti slika za blog postove i sadržaj uopšte sam pisala u posebnom postu, koga zanima isti može pročitati na sledećem linku. Slike poboljšavaju izgled cele stranice i pomažu u angažovanju čitalaca. Naravno da je važno imati slike visokog kvaliteta ali slike visoke rezolucije mogu značajno usporiti brzinu vaše stranice zbog svojih veličina. Stoga je važno smanjiti veličinu vaših slika, ali samo tako da njihov kvalitet ostane visok.

Najbolji način da to uradite je da kompresujete svoje slike, ali kada to radite, morate se pobrinuti da podesite nivo kompresije koji ne ugrožava kvalitet slike. Ako nemate Photoshop, za ovu namenu  uvek možete da koristite besplatni alat kao što je Gimp.

Alt tekst je obavezan koliko i to da slika bude povezana sa samim tekstualnim sadržajem. U opise slika ubacite ključne reči kako biste povećali šansu vidljivosti u pretrazi.

5. Optimizacija za mobilne

Zbog eksplozije upotrebe mobilnih uređaja, sada je ključno imati sajt optimizovan za mobilne uređaje. Jednostavno rečeno, kada pravite bilo šta na svom sajtu morate biti sigurni da će biti lepo vidljivo i da će sve informacije biti predstavljene na jasan način bez obzira na veličinu ekrana. Kad god promenite svoj sadržaj, slike ili bilo šta drugo, prvo testirajte rezultat na mobilnom uređaju i uverite se da izgleda dobro za vaše mobilne korisnike.

Da li je vaša stranica prilagođena mobilnim uređajima, najlakše je proveriti u google search konzoli. Više o tome na sledećem linku.

Razvoj novog sajta nije lak ni brz proces

Razvoj novog sajta je proces koji nije lak a ni kratkotrajan. Šta god uradili, biće vam potrebno vreme. 

Dovođenje novog sajta tamo gde želite da bude je izazovan poduhvat, ali možete pomoći i olakšati sebi tako što ćete se pridržavati osnovnih pravila i raditi na njima.  Ovih 5 koraka su samo deo ogromne strategije i konstantnog rada ali su za početnike krucijalni. Takođe je važno zapamtiti da, iako vam svi saveti na ovoj stranici mogu pomoći da postignete uspeh, ne morate ih sve implementirati odmah. Provedite neko vreme u planiranju, istraživanju, nacrtima, pa tek onda polako radite.

Takođe, ne očekujte ni onda kada postignete cilj, da ćete na tom mestu i ostati zauvek bez ikakvog rada. 

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn