Pretraga
Close this search box.

GA 4

GA 4 nova analitika

GA 4 – kao stvorena za mazohiste

Dugo najavljivana promena nastupila je na scenu 1. jula ove godine.

Google analitika je i zvanično promenila svoju verziju u GA 4. Iako ovu promenu niko nije tražio, bilo je očekivanja da ćemo joj se bar radovati i biti zadovoljniji, ali istina je sasvim drugačija.

Nisam srela osobu koja je srećna što se oprostila od UA univerzalne analitike i počela da koristi GA 4. I znate šta, u toj grupi sam i ja – u masi nezadovoljnih korisnika.

Po čemu sam zaključila da nas ima mnogo?

Reddit je prepun komentara koji potvrđuju moj doživljaj. Možda najzanimljiviji odgovor na pitanje zašto koristite GA 4 sam pronašla baš na njemu, a glasio je: I like pain.

Šta je problem sa GA 4

Osnovna podešavanja

Kao prvo – prelazak za univerzalne analitike nije nimalo jednostavan. Koliko god se trudili, svaki zadatak koji deluje kao 5 minuta posla, prerasta u sat vremena nerviranja. Pri tom, čak i kada sve podesite, Gugl ne prestaje da vas obaveštava da taj posao niste završili.

Ono što tražite, kao da ne postoji više

GA4 je komplikovan za podešavanje, čak i za dugogodišnje napredne korisnike. Vaši izveštaji i funkcije nisu tamo gde su bili – ako uopšte postoje. Navikavamo se na novi rečnik Analitike, fokusirajući se na sesije, aspekte i događaje umesto na stopu posete samo jedne stranice, demografske podatke i prikaze stranica.

analitika 4

Šta sam noćas propustio? Joooj…

Ova čuvena replika iz filma Mi nismo anđeli, ima samo jedan odgovor – sačekaj da prođe 48h pa ćeš čuti.

Šta se prethodnog dana dešavalo na tvom sajtu, saznaćeš tek prekosutra. GA4 API ima duže kašnjenje u izveštavanju, neslaganja podataka i granične vrednosti podataka, što ograničava informacije kojima možete da pristupite. API-ju je potrebno do 48 sati da se potpuno ažurira, tako da najnoviji podaci koje povlači na vašu kontrolnu tablu ne uključuju podatke od juče.

Ništa ti neće biti jasno – osim ako nisi zaposlen na pravljenju Analitike

GA4 je komplikovan softver koji su napravili ljudi koji ne razumeju svoje korisnike. I biće super jednostavan samo ljudima koji su ga izgradili jer rade analitiku puno radno vreme. Ova verzija nije okrenuta čak ni prema agencijama, a o većini malih korisnika koji prate svoj jedan sajt i najprostije izveštaje, da ne govorimo.

analitika 4

Šta raditi dok ste u žalosti za UA?

Možda nije neka preporuka ali verovatno je najlakše ne čačkati mnogo i sačekati da Gugl možda malo poradi na korisničkom iskustvu. Za sada, najbolja opcija biće praćenje konzole, jer nju još uvek nisu zasr… pardon, zakomplikovali. 

I naravno, rad na samom sajtu. Ako unapredite svoj sajt, koga briga šta će analitika da pokaže, jer pravi rezultati i kijenti neće izostati.

Za one željne znanja i unapređivanja veština u analitici, tu je i odličan kurs. Obzirom kakvo je stanje sa razumevanjem analitike, do čega je neminovno dovelo njeno menjanje, sa dobrim poznavanjem iste posao je zagarantovan.

Kurs Google Analitike je odlična investicija

Google Analitika je veoma tražena veština u oblasti digitalnog marketinga, web dizajna i analize podataka. Postoji mnogo kompanija i organizacija koje traže kvalifikovane i sertifikovane Google Analitičare koji mogu da im pomognu da optimizuju i unaprede svoje online prisustvo i poslovanje.

Neki od mogućih poslova koje možete dobiti na osnovu ovog kursa su:

  • Google Analytics Specialist: Ovo je osoba koja je odgovorna za postavljanje, konfigurisanje i održavanje Google Analitike na veb sajtovima i aplikacijama klijenata, kao i za pružanje izveštaja, analiza i preporuka na osnovu prikupljenih podataka. Ovaj posao zahteva dobro poznavanje Google Analitike i njenih alata, kao i sposobnost da se rešavaju problemi, testiraju hipoteze i komuniciraju sa klijentima i timovima.
  • Web Analyst: Ovo je osoba koja se bavi merenjem, prikupljanjem, analiziranjem i izveštavanjem o web podacima za svrhe razumevanja i optimizacije web korišćenja. Ovaj posao zahteva dobro poznavanje Google Analitike i drugih web analitičkih alata, kao i veštine u statistici, vizualizaciji podataka, istraživanju tržišta i poslovnoj inteligenciji.
  • Digital Marketing Manager: Ovo je osoba koja planira, sprovodi i nadgleda sve digitalne marketinške aktivnosti i kampanje za klijente ili organizacije. Ovaj posao zahteva dobro poznavanje Google Analitike i drugih digitalnih marketinških alata, kao i veštine u strategiji, kreativnosti, upravljanju projektima i liderstvu.

Digital Media Analytics kurs

Koncept ovog kursa je da vas nauči kako da koristite Google Analitiku kao moćan alat za merenje i optimizaciju vašeg digitalnog biznisa. Google Analitika vam omogućava da pratite i analizirate različite aspekte vašeg veb sajta ili mobilne aplikacije, kao što su broj posetilaca, izvori saobraćaja, ponašanje korisnika, konverzije, ciljevi i još mnogo toga.

Ovaj kurs će vam pokazati kako da postavite i konfigurišete Google Analitiku na vašem digitalnom svojstvu, kako da koristite različite izveštaje i alate koje nudi, kako da interpretirate i vizualizujete podatke koje dobijate, i kako da donosite bolje odluke na osnovu podataka.

Kurs je namenjen svima koji žele da unaprede svoje znanje i veštine u oblasti digitalnog merenja i analize. Bez obzira da li ste posvećeni isključivo svom poslu ili marketinški profesionalac, ovaj kurs će vam pomoći da razumete kako vaše digitalno svojstvo doprinosi vašim poslovnim ciljevima i kako da ga poboljšate.

Kurs je podeljen na nekoliko modula koji pokrivaju različite teme i koncepte vezane za Google Analitiku. Neki od modula su:

  • Uvod u Google Analitiku: Ovaj modul će vam objasniti šta je Google Analitika, kako funkcioniše, koje su njene prednosti i ograničenja, i kako da napravite i pristupite svom nalogu.
  • Osnove Google Analitike: Ovaj modul će vam pokazati kako da postavite i prilagodite Google Analitiku na vašem veb sajtu ili mobilnoj aplikaciji, kako da koristite Google Tag Manager za upravljanje tagovima, kako da definišete i pratite ciljeve i konverzije, i kako da podesite filtere i segmente za bolju analizu podataka.
  • Izveštavanje i analiza podataka u Google Analitici: Ovaj modul će vam predstaviti različite vrste izveštaja koje nudi Google Analitika, kao što su izveštaji o publikama, akviziciji, ponašanju i konverzijama. Takođe će vam pokazati kako da koristite napredne alate kao što su analiza povezanosti, analiza atribucije, analiza košarice i analiza eksperimenta za dublje razumevanje vaših podataka i njihovog uticaja na vaše poslovanje.
  • Vizualizacija i prezentacija podataka u Google Analitici: Ovaj modul će vam pokazati kako da koristite Google Data Studio za kreiranje interaktivnih i prilagodljivih dashboarda i izveštaja koji vam omogućavaju da vizualizujete i podelite vaše podatke sa drugima. Takođe će vam pokazati kako da koristite Google Slides za pravljenje efektnih prezentacija koje prikazuju vaše ključne nalaze i preporuke.

Ovaj kurs je praktičan i interaktivan, što znači da ćete imati priliku da primenite ono što ste naučili na realnim primerima i scenarijima. Takođe ćete dobiti povratne informacije i savete od iskusnih instruktora i mentora koji će vam pomoći da savladate Google Analitiku i postanete sertifikovani profesionalac.

Nakon završetka kursa dobijate i sertifikat.

Link ka kursu je u nastavku.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn
Najnoviji tekstovi na blogu
šta je copywriting

Šta je copywriting?

Šta je copywriting? Šta je copywriting – istina koju niste čuli Ako ste se ikada pitali šta je copywriting ili ko se uopšte time i

Read More »