GA 4

GA 4 nova analitika

GA 4 – kao stvorena za mazohiste

Dugo najavljivana promena nastupila je na scenu 1. jula ove godine.

Google analitika je i zvanično promenila svoju verziju u GA 4. Iako ovu promenu niko nije tražio, bilo je očekivanja da ćemo joj se bar radovati i biti zadovoljniji, ali istina je sasvim drugačija.

Nisam srela osobu koja je srećna što se oprostila od UA univerzalne analitike i počela da koristi GA 4. I znate šta, u toj grupi sam i ja – u masi nezadovoljnih korisnika.

Po čemu sam zaključila da nas ima mnogo?

Reddit je prepun komentara koji potvrđuju moj doživljaj. Možda najzanimljiviji odgovor na pitanje zašto koristite GA 4 sam pronašla baš na njemu, a glasio je: I like pain.

Šta je problem sa GA 4

Osnovna podešavanja

Kao prvo – prelazak za univerzalne analitike nije nimalo jednostavan. Koliko god se trudili, svaki zadatak koji deluje kao 5 minuta posla, prerasta u sat vremena nerviranja. Pri tom, čak i kada sve podesite, Gugl ne prestaje da vas obaveštava da taj posao niste završili.

Ono što tražite, kao da ne postoji više

GA4 je komplikovan za podešavanje, čak i za dugogodišnje napredne korisnike. Vaši izveštaji i funkcije nisu tamo gde su bili – ako uopšte postoje. Navikavamo se na novi rečnik Analitike, fokusirajući se na sesije, aspekte i događaje umesto na stopu posete samo jedne stranice, demografske podatke i prikaze stranica.

analitika 4

Šta sam noćas propustio? Joooj…

Ova čuvena replika iz filma Mi nismo anđeli, ima samo jedan odgovor – sačekaj da prođe 48h pa ćeš čuti.

Šta se prethodnog dana dešavalo na tvom sajtu, saznaćeš tek prekosutra. GA4 API ima duže kašnjenje u izveštavanju, neslaganja podataka i granične vrednosti podataka, što ograničava informacije kojima možete da pristupite. API-ju je potrebno do 48 sati da se potpuno ažurira, tako da najnoviji podaci koje povlači na vašu kontrolnu tablu ne uključuju podatke od juče.

Ništa ti neće biti jasno – osim ako nisi zaposlen na pravljenju Analitike

GA4 je komplikovan softver koji su napravili ljudi koji ne razumeju svoje korisnike. I biće super jednostavan samo ljudima koji su ga izgradili jer rade analitiku puno radno vreme. Ova verzija nije okrenuta čak ni prema agencijama, a o većini malih korisnika koji prate svoj jedan sajt i najprostije izveštaje, da ne govorimo.

analitika 4

Šta raditi dok ste u žalosti za UA?

Možda nije neka preporuka ali verovatno je najlakše ne čačkati mnogo i sačekati da Gugl možda malo poradi na korisničkom iskustvu. Za sada, najbolja opcija biće praćenje konzole, jer nju još uvek nisu zasr… pardon, zakomplikovali. 

I naravno, rad na samom sajtu. Ako unapredite svoj sajt, koga briga šta će analitika da pokaže, jer pravi rezultati i kijenti neće izostati.

Evo i jedan video na ovu temu. Tek toliko da se prisetite, da u ovome niste sami. Ima nas još.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn
Najnoviji tekstovi na blogu
šta je copywriting

Šta je copywriting?

Šta je copywriting? Šta je copywriting – istina koju niste čuli Ako ste se ikada pitali šta je copywriting ili ko se uopšte time i

Read More »
error: Kopiranje ovog sadržaja je zabanjeno i podleže Zakonu o autorskim pravima.