Copywriting - pa još u Srbiji

pisanje bloga

Copywriting Srbija

Copywriting Srbija – Nije lako naći svoje mesto pod ovim nebeskim svodom, a pogotovo nije lako ako si dobio tu prednost da se rodiš baš ovde – na brdovitom Balkanu. Šta ljudi misle kada čuju za copywriting u Srbiji.

Šta ti reče da ono radiš?

Bavim se copywritingom.

Ahaaaa…. (razmišlja šta je čuo, u prevodu nema pojma, i ne razume ni reč od onog šta si izustio).

Ima li para od toga? (u prevodu, misli ne radiš ništa, ali misli i da je pametniji od tebe, pa ako ima love što je ne bi on uzeo a ne ti. U prevodu prevoda misli ko ti je… mat…).

Zašto je svaki online posao u Srbiji najblaže rečeno potcenjen i omalovažavan

Negde od sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ostalo je ukorenjeno mišljenje da je svaki rad dobar i vredan i cenjen i plaćen – pod uslovom da radiš u fabrici. U to vreme, to je bilo sasvim ok, ako zamislimo da je 99% stanovništva radilo u fabrikama i da su od tog rada kupovali kuće, stanove, automobile i išli na ona čuvena letovanja o kojima sada slušamo priče, poput onih kada Albert pripoveda o svojim mornarskim danima.

copywriter srbija

During the war ili u moje vreme mi smo išli u Makarsku.

Od Makarske i fiće je prošlo pola veka, a društvo je ostalo zaglavljeno u vremenu da je rad samo ono kada zapneš da slomiješ kičmu i obavezno za nekog drugog, jer ko ga šiša i ako nešto sjebeš – nije tvoje.

Pola veka matori. Stvari su se ne promenile, nego okrenule naglavačke, to više nije taj svet u kom smo rođeni. Od uvođenja linije za fiksni telefon do današnjih tehničkih i tehnoloških mogućnosti nije prošlo 50 kalendarskih godina, prošlo je više svetlosnih ako gledamo napredak. Fabrike su davno zatvorene ali zato su se otvorile milijarde i milijarde drugih mogućnosti – među njima i kopirajting.

Copywriter Srbija?

Kako izgleda biti i raditi kao copywriter u Srbiji. Jednom rečju – jebeno. I ne verujem da negde tamo u belom svetu to bolje i lakše funkcioniše. Zašto? Zato što je na inostranom tržištu situacija drugačija nego ovde, ali im to nešto i ne ide baš u korist. Činjenica je da je veća svest da je potreba da angažuješ nekog da ti skocka sajt zaista potreba, što znači da je do klijenata sasvim sigurno lakše doći. 

Šta pravi dodatnu pizdariju? To što je i konkurencija automatski veća. Više je agencija sa čitavim timovima kopirajtera koji imaju različita zaduženja od optimizacije, dizajna i samog teksta. Takođe je i individualaca mnogo više.

Šta je u Srbiji problem? Ovde nisu problem individualci nego specijalci. Svako ko je nekad negde načuo da može da se zaradi od copywritinga, automatski je sebe proglasio stručnjakom.

Copywriting nije samo pisanje teksta!

Osim što moraš da si pravopisno, gramatički i literarno potkovan kao Šarac Kraljevića Marka, treba da poseduješ znanje iz mnoooogo stvari koje su važne za svaki online biznis. SEO, marketing, preduzetništvo, razni cms sistemi poput WordPressa, logika, istraživački i takmičarski duh, su samo deo mašinerije koja pokreće kopirajtera.

Šta mene pokreće kao copywritera i content writera?

Mene iskreno najviše radi izazov i borba da budem bolje rangirana i da moj tekst bude najbolji od najboljih. Ne volim poraze, volim ironiju i sarkazam, mnogo pušim i psujem i vozi me kada čujem reči – hoću da budem bolji od ovog i ovog. U tom momentu se naoružavam svim mogućim arsenalom taktika i tehnika da dovedem sajt na kom radim u sam vrh.

copywriting srbija

Može li da se zaradi ako radiš kao kopirajter u Srbiji?

Može li da se živi od toga ako si trgovac, doktor ili se baviš bilo čim drugim kao primarnim zanimanjem? Naravno da može i mora. Ali ako samozvani tesar bez znanja i kvalifikacija sklepa krovnu konstrukciju koja se u roku od 24h sruši, čisto sumnjam da može. Ako si mehaničar nakon čije popravke motor automobila ostane na asfaltu, isto tako. Nema razlike ni u kopirajtingu ni u content writingu, vrediš i zarađuješ proporcionalno onome koliko znaš (konstantno učiš) i pružaš.

Najnoviji tekstovi na blogu