Pretraga
Close this search box.

Chat GPT

chat gpt vs ja

Chat GPT mi daje otkaz?

Gde god se ovih dana okrenem na internetu, bilo da su društvene mreže, vesti ili bilo šta drugo, svi bruje o chat gpt  i veštačkoj inteligenciji koja će nas progutati.

Više vam ništa ne treba u životu, chat ai piše sastave, eseje, doktorske i magistarske radove, veštačka inteligencija će vam uzeti posao, više nećete pisati, raditi, postojati. Chat ai ispraća u penziju mnoge radnike na internetu…

Dodaj još po svom izboru još šta će ti chat ai, midjorney i ostali programi tog tipa oduzeti. Ajme meni, uplaših se za svoju imovinu od 8 mačaka i 3 psa oko kojih imam najviše posla. Šta ako chat gpt odluči da ovoj mojoj najomiljenijoj mački danas daje samo pola viršle jer smatra da joj je to dosta!!!

chat gpt

Ili ajde da mi chat gpt objasni kako prosečan Srbin ima platu 300 eura a troškove oko 800 i živi? Ne ide jbg.

Šalu na stranu, vreme je da malo demistifikujemo stvari i vidimo kako one i zaista stoje na ovom svemogućem internetu i šta je i zaista istina. I koliko je chat gpt i upotrebljiv, odnosno neupotrebljiv.

Šta je chat gpt i šta on radi?

Chat GPT – robot cahtbot je unapred obučeni program zasnovan na chatu, odnosno klasičnom ćaskanju. Sposoban je da na osnovu unetih informacija aktivno učestvuje u diskusiji i daje odgovore na različite upite koje mu postavi čovek. Stekao je vrlo brzo ogromnu popularnost pa tako i činjenica da svi o njemu bruje, ispituju ga,  a po rečima jedne mame „super radi domaći pišući sastave“. Udri samo po chatu sine mamin. Sve to i nije toliko strašno, da ne bih zalazila u ceo školski sistem i vaspitanje dece, jer nisam iz tog razloga počela da pišem.

Ali stručnjaci kažu da je chat gpt....

Poenta oko chat gpt robota je ta što ga „stručnjaci“ iz sveg srca preporučuju za generisanje teksta za sajtove, content i copy kao i za mnogo drugih stvari za koje ne bi trebao da služi. Pogotovo ako imate na umu da se sve na internetu zasniva na kvalitetu, unikatnosti, SEO i nezaobilaznom ljudskom radu. Ako se neko osloni na korišćenje chat gpt- ja za sve ovo, ja i nemam baš lepe vesti  prognoze.

Potpuno oslanjanje na ovu tehnologiju za SEO može biti rizično i rezultirati kaznama. Jako volim Google jer je tako pravedan. Mnogi ljudi kažu da ne postoji način da Google sazna da li je sadržaj generisan pomoću veštačke inteligencije.

Očajna sam zbog situacije da mnogi propagiraju chat gpt kao super stvar za namenu koja ne bi trebala da bude ne primarna nego ne bi trebao da se koristi za to uopšte. Još očajnija sam kad čujem da ti isti ljudi, nazovimo ih stručnjaci, tvrde da je nemoguće otkriti ovako kreiran sadržaj.

chat gpt

Ovo je generalno, gotovo potpuno rešen problem. Google godinama radi na razvijanju algoritama koji prepoznaju generisan sadržaj. Čak poseduje i algoritme za tekstove prevedene sa drugih jezika. Šta god da pokušaš da profušeriš uz što manje muke Gugl će ti reći stani batice, ne može baš tako.

Ako koristiš chat gpt za kreiranje sadržaja za sajt SEO će trpeti, bićeš svakako u lošijoj poziciji i najgore od svega- možeš trpeti posledice u vidu kazni. Stvar je u tome što je ovako kreiran content u suprotnosti sa Google-ovim smernicama, što je postalo još važnije sa uvođenjem ažuriranja korisnog sadržaja (o ovome sam pisala još u avgustu, koga zanima evo link).

Da li ću da nastavim da pišem ili da koristim chat gpt?

„Jer nju čuva neko mnogo jak…“ pevao je Baki B3 davno. Dokle god iza mene stoji svemoćni Search Engine Google, chat gpt može da ga duva…

Po meni, samo nek što više njih koristi generisani tekst, što za stranice, što za postove, ma svuda… samo udri po robotu. Što više drugi štancuju, to ja sve više imam unikatnog i kvalitetnog, što automatski znači moj napredak u svakom smislu i pogledu. Chat gpt ne može da parira ljudskoj inteligenciji, ne može da shvati ironiju, sarkazam, pa čak ni hranjenje moje omiljene mačke jer je to ljubav. Robot može da piše i da bude falsifikator i pomoćnik, ali pisac ne, pogotovo ne sadržaja za sajt.

Chat gpt nije search engine

Iako stručnjaci govore da će „google otići u istoriju“ postoji mnogo činjenica koje to opovrgavaju, mada svima treba da bude jasno da gugl zbog svoje gigantske strukture nikada ne može biti pobeđen. Gugl ima pristup svim sajtovima ovog sveta, ne možemo ni zamisliti koja je to količina podataka i to konstantno novih. Nasuprot tome, chat gpt poseduje i raspolaže samo delom informacija prikupljenih sa wikipedie i ostalih izvora.

Chat gpt je takođe ograničen samo na događaje pre 2021. godine, tako da ne može da proizvede ažuran sadržaj. Ako ga pitate koji su najbitniji događaji u 2022. svakako neće znati odgovor na to pitanje. Ai chat ne pristupa pretraživačima i nema uvid u ništa što se dešava od 2021. već samo u ono za šta je i „istreniran“. O trenutnim promenama, novostima i vestima i da ne govorimo. Ta ograničenost količinom informacija mora rezultirati pravljenjem plagijata jer masovno korišćenje a mali resursi ne mogu dovesti, ma koliko puta on kombinovao drugačije, do nekog unikatnog sadržaja. Uostalom, ako ga pitate za šta se on konkretno i koristi, citiraću:

Chat AI (umetnička inteligencija za razgovor) može da se koristi za različite aplikacije, uključujući:

  1. Pomoć korisnicima: Chat AI može da odgovara na pitanja i da pruža informacije o proizvodima ili uslugama, pomažući korisnicima da pronađu ono što im treba.

  2. Podrška za korisnike: Chat AI može da pruža podršku korisnicima tokom procesa kupovine ili rešavanja problema, umanjujući opterećenje ljudskih operatera.

  3. Razgovor sa korisnicima: Chat AI može da se koristi za razgovor sa korisnicima, kako bi se poboljšao njihov doživljaj ili da se istraže njihove potrebe i preferencije.

  4. Analiza podataka: Chat AI može da se koristi za analizu podataka o razgovorima sa korisnicima, kako bi se poboljšala efikasnost i iskustvo korisnika.

Takođe, on je i prilično štur u svom odgovaranju, jer obično daje jednu opciju i time ne može da služi kao zamena za bilo koji serach engine. Ako mu postavim pitanje gde mogu da kupim najbolju torbu za laptop on to neće znati, a gugl će mi dati milion opcija na osnovu različitih parametara.

Ko želi da isproba i nađe mu neku namenu, evo link.