Pretraga
Close this search box.

Večiti kursista

večiti kursista

Večiti polaznik nekog novog kursa

 • Da li spadate u grupu koja konstantno pronalazi nove kurseve u nadi da će bar jedan od njih doprineti uspehu? 
 • Da li ste uvek u potrazi za još jednim predavanjem koje će vam pomoći u poslu koji vodite?
 • Da li verujete da će vam neki kurs dati veštine da započnete sopstveni biznis?
 • Da li vam fali „samo malo znanja“ da krenete kao preduzetnik?
 • Da li ste večiti kursista koji poseduje sertifikate ali ne i posao?

 

Da li ste večiti kursista i  zašto kursevi ne donose uspeh, novac ili veštine saznajte u tekstu.

Kako je lep ovaj kurs. Upisaću ga!

U moru online edukacija, koučeva, predavača, setrtifikata i programa, često ostajemo zaglavljeni. I da, pri tom ne govorim o samoj dilemi oko izbora kursa ili onog ko ga vodi. Ovde govorim o beskrajnom krugu u kojem nije zvezda, bar ne ona vaša

Pritisak na internetu je ogroman, i osećamo strašnu potrebu da ne odudaramo od drugih niti da zaostajemo. To važi i za znanje. Previše je ekstremno dobro skockanih profila i sajtova koji služe za primer i poređenje. I onda hvatate sami sebe kako dosta vremena gledate tuđi „uspeh“, koji je između ostalog veoma upitne vrednosti. Na sve to dodajte i činjenicu da ste zadivljeni nečijom zaradom, popularnošću, pregledima, lajkovima, webinarima, seminarima, predavanjima i ostalim sranjima.

Gde ste tu vi? Zapravo na ivici same zamke u koju nesvesno ili vrlo malo svesno upadate. Sindrom večitog kursiste.

Šta je zapravo sindrom večitog kursiste

Izabrali ste kurs koji obećava neku vrednost, lagano ste uplovili u njegov sadržaj, bili dobar đak, uredno pratili, beležili, pisali.. Na samom kraju dobili ste i potvrdu da ste se uspešno osposobili za to i to, vaš sertifikat ili potvrdu. Sa puno entuzijazma ste se istim dokumentom pohvalili a nakon kraćeg vremena niste znali šta sa njim.

Poznato?

Ok. Tu već registrujete da vam možda samo taj jedan kurs nije dovoljan. Možda ipak fali još malo znanja da ovo prethodno naučeno implementirate. Razmišljajuči tako, krećete dalje u izbor novog, boljeg, kompletnijeg kursa. I sve je super, pratite korake, slušate teoriju koja stvarno deluje obećavajuće. Dok teče sama obuka, prosto ste zadivljeni koliko je sve to lako i kako ćete sve primeniti na isti način. Dolazimo do zvaničnog papira, sa vašim imenom, na kom je dokaz da ste savladali pređeno gradivo. 

Extra… samo što ništa nije ekstra.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Znanje jeste moć, samo ne svako znanje..

Iako nije neophodno da imate diplomu da biste postali preduzetnik, trgovac ili bilo šta drugo, činjenica je da znanje ne može da škodi. Učenje je dobro, a diploma pokazuje da imate veštinu. To je takođe fantastičan način da uspostavite kontakte i steknete ogromno životno iskustvo. Formalno obrazovanje u školama i fakultetima predstavlja dobru osnovu za sve što planirate u svom životu. Nijedan kurs, ovo znanje, ne može zameniti.

Prost primer:

Ako kroz svoje školovanje niste prošli osnove svog maternjeg jezika, neće vam sigurno uspeti mejl koji šaljete klijentu a glasi ovako: poštovani, neznam dali ste čuli za našu firmu, poslujemo naj bolje u Srbiji i moćićemo da ponudimo i vama naše usluge…

Možete biti mag prodaje, čarobnjak za biznis i preduzetništvo, zaista najbolji od najbojih. Činjenica da nemate bazno znanje vas vodi u propast i nijedan kurs vam neće pomoći.

Skuvaj mi jedan kurs

kurs

Kursevi su obično pravljeni po principu recepata iz kuhinje

100 grama marketinga, 200 grama računovodstva, pola kilograma preduzetništva u teoriji, tri kašike prosejanih primera, prstohvat prava i pola čaše lajf koučinga. Sve sastojke umešati i peći na 200 do 500 eura. Ovako spremljen kurs dovoljan je za neograničen broj porcija.

Da li su svi kursevi beskorisni?

Apsolutno DA ako ih ne koristite i ako odlažete pokretanje sopstvenog posla.

Praktični kursevi mogu zaista biti korisni i što je još važnije  direktno primenljivi na vaš posao. Zašto onda ne uspevate da započnete sa radom uopšte?

Upavo ovo konstantno učenje, ne dozvoljava vam da krenete u samu realizaciju. Ako imate samo ideju čime bi se bavili ili kakav biznis bi hteli započeti, skrolovanje kroz milion kuseva može biti prepeka. Možda je vaš izabrani kurs zaista koristan ali se jednostavnim fokusiranjem udaljavate od svog glavnog cilja. Vaš cilj nije da završite kurs, nego da započnete sopstveni posao. Imajte to na umu uvek. I kada ste u procesu nekog kursa, ne fokusirajte se da date sve od sebe da ga savladate, dajte sve od sebe da ga implementirate.

Primer:

Imate ideju o online poslovanju koje podrazumeva otvaranje sajta. Upadate u kurseve ovim redom:

 1. Vodič za pokretanje sajta, jer morate naučiti kako da upravljate njime
 2. SEO kurs, jer uzalud imate sajt ako vas niko ne može pronaći
 3. Kurs digitalnog marketinga, jer bez njega ne uspevate na online tržištu
 4. Kurs naučite prodaju, jer moraju se znati osnove
 5. Kurs preduzetništva, jer je uvek popularan i vredan
 6. Kurs kako pokrenuti posao, jer nemate pojma ni nakon 5 završenih kurseva šta treba da radite….

I tako u nedogled… sa jasnom i tužnom istinom da još uvek nemate čak ni domen za svoj sajt.

Večiti kursista ovde dolazi do zida. Kako se boriti sa situacijom?

Kao prvo bez oklevanja, imate ideju – počnite sa realizacijom iste. Ako ste uporedo na nekom kursu, pokušajte da u svoj posao ubacite sve korisno sa njega. Ako u njemu ne nalazite ništa primenljivo i ništa korisno lično za vas i vaš biznis, napustite ga.

podeli članak

Želiš da pišeš prodajne tekstove?

Ne postoji formalno obrazovanje koje će ti dati zvanje copywritera ali postoje tehnike koje će te osposobiti da radiš posao koji je veoma tražen i dobro plaćen. Dobar deo tih tehnika je besplatan i dostupan u vodiču koji možeš preuzeti na sledećem linku.

vodic za copywriting