Storytelling - ispričaj mi svoju priču

storytelling

Storytelling

Marketing ne postoji bez storytellinga. Iako sam po sebi, storytelling nije neka striktna metoda ili tehnika, nego se više definiše kao umetnost, ipak ga je moguće naučiti ili bar dosta dobro približiti onom koga zanima ovaj deo marketinga i copywritinga.

Šta je storytelling

Ako guglate šta znači storytelling, dobićete par definicija i obično par koraka (uglavnom 3) za pravljenje priče u marketingu.

Koraci se sastoje od toga da:

  • definišete problem iz svog ličnog iskustva ili relevantnog izvora,
  • zatim da opišete konkretnu radnju preduzetu da biste rešili ili sprečili problem,
  • i na kraju, kao treći korak, da opišete zadovoljstvo i sve benefite koje vam je ta radnja i donela.

U suštini neće vam biti baš jasno, ali zato sam ja tu da vam to na fin i jednostavan način pojasnim. Da krenemo..

Pakleno dobar storytelling

Da li ste čuli li gledali serijal Paklena kuhinja? Ako niste, ukratko ću vam predstaviti o čemu se radi. Ceo koncept emisije se svodi na to da u glavnoj ulozi imamo izvrsnog kuvara Sašu Mišića, kojeg angažuju restorani širom Srbije da bi im svojim znanjem i umećem poboljšao poslovanje koje iz nekog razloga nije dobro ili stagnira.

paklena kuhinja

Paklena kuhinja u 3 koraka storytellinga

U suštini, svaka epizoda je svojevrsan video storytelling. Saša u glavnoj ulozi dolazi u restoran, naručuje hranu, obilazi prostorije i ispituje osoblje. Šta on zapravo radi? Pa baš prvi korak storytellinga- definiše problem. Nakon što obavi istraživanje, odnosno pronađe deo mašinerije koji ne radi, on pristupa drugom koraku – rešavanju problema. Oblači svoju kecelju, uzima u ruku varjaču, dodeli krpe kome treba i magija kreće. Nakon njegove magične varjače, dolazimo do trećeg koraka – benefita. U ovom slučaju čistog i urednog restorana, mirsnih i ukusnih jela i što je najvažnije puno novih i zadovoljnih korisnika restoranskih usluga. Para kaplje a svi srećni i zadovoljni.

Izvrstan i super primer storytellinga na delu, i to vizuelno prikazan. Zašto je emisija bila gledana? Upravo zbog priče koja je uvlačila gledaoce i koji su iščekivali momenat da vide rezulatat pre i posle. Specifična stvar ovakvog marketinga je što kroz celu emisiju, oni dodatno angažuju gledaoce sa dijalozima (čitaj svađama), katastrofalnim stanjem inventara ili ljudskih odnosa. Poenta je da kada gledalac vidi da i u jednom top restoranu postoji zagorela ili neoprana šerpa ili umazan frižider, prepozna sam sebe u toj i svakoj sličnoj banalnoj situaciji.  To je to lično povezivanje sa korisnikom. Na isti princip radi svaki storytelling, hvata vas i uvlači u priču, prepoznajete svoj problem, i na kraju dolazite do rešenja.

Kako da ispričaš svoju priču i stvoriš svoj storytelling

Svaki posao, svako zanimanje, usluga, proizvod ili pojedinac, ima svoju priču. Ako razmislimo, svako naše iskustvo kroz život možemo predstaviti kroz neku konkretnu i unikatnu priču. Kako je ovo efikasno i korisno u marketingu i promociji nekog biznisa pokazuju rezulatati. Ljudi više reaguju, odnosno skloniji su tome da kupe neki proizvod ili uslugu u kojoj se prepoznaju i koja im je putem storytelinga predstavljena blisko i zanimljivo.

Storytelling je razdvojio brendove od mora sličnih i istih na tržištu, jer sve što je prepoznatljivo zapravo i znamo iz dobrog storytellinga. Svaki posao ima svoje uspone i padove, svoje prepreke i ciljeve. Razumevanje ovoga može pomoći da se napravi priča koja se povezuje sa čitaocem i gradi kredibilitet brenda.

Koristi konkretne primere kao osnovu za storytelling

Od vlasnika biznisa do prodavca – postoje trenuci kada smo se svi mučili kako da ispričamo priče o našem poslovanju sa ubeđenjem i emocijama. Saveti i tutorijali su korisni ali ništa ne pomaže kao očigledan primer koji pokazuje kako je to u praksi. Tako je i sa ovim primerom Paklene kuhinje, imamo heroja, glavnu ulogu, imamo problem i imamo rešenje koje dovodi do zadovoljstva.

storiteling

Nekada te priče i nisu tako duge i opširne, pa imamo primer preparata za lice kojim je baba svog unuka izlečila a onda i oženila. Klasičan kratak, najkraći primer storytellinga. U glavi smo već imali ceo scenario unuka u aknama koji se osim sa ovim tinejdžerskim problemom muči verovatno i na emotivnom planu. A onda se pojavljuje bakuta heroj, koja rešava sve kratko i efikasno.

Storytelling je specifičan i po tome što se više nego  ijedan drugi način predstavljanja proizvoda ili usluge, urezuje u sećanje. Ako pročitamo deklaraciju nekog proizvoda ili obično uputstvo koje smo dobili uz antibiotik, vratićemo se još bar 20 puta da ga ponovo pročitamo jer se takve stvari ne pamte.

Kao prvo, moraš stvoriti sliku čitaoca odnosno korisnika proizvoda ili usluge. To svakako zavisi šta konkretno nudiš. Onda definiši problem i rešenje i nosioca svoje priče – glavnu ulogu. Ako pišeš iz svog ugla, onda stavi sebe na to počasno mesto. Piši onoliko koliko je dovoljno ali ne više od potrebnog. Šta ovo znači? Nekad će vam biti dovoljno 100 reči a ponekad i 1.000. Priča mora imati nekakvu dužinu, zbog same radnje, zapleta i raspleta. To nikako ne znači da treba da pišete roman, jer je osnova da bude zanimljivo i jasno a ne konfuzno i zamorno. Ne udaljavajte se od konteksta i ne idite na sporedne teme.

Zvuči kao puno posla, zar ne? I jeste, i to s pravom jer je storytelling postao alat koji stvara brendove i pretvara posetioce u lojalne korisnike. Ako si u dilemi kako pisati tekstove koji prodaju, kontaktiraj me da pronađemo rešenje.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Examples of brand stories

error: Kopiranje ovog sadržaja je zabanjeno i podleže Zakonu o autorskim pravima.