Pretraga
Close this search box.

Šta je Web stranica?

Šta je web stranica

Sadržaj:

Šta je web stranica?

Što se tiče interneta i pregledanja, često se koriste izrazi web stranica i web lokacija (web sajt). Pošto se samo čini da su oba pojma slična i da ih većina ljudi koristi kao sinonime, treba razumeti da oni imaju mnogo razlika.

U ovom članku govorim o značajnim razlikama između web stranice i web sajta, što će pomoći da shvatite vrednost oba.

Definicija web stranice

Web stranica je definisana kao jedan dokument ili usamljena stranica bilo koje veb lokacije, odnosno web sajta. Svaka web stranica je povezana sa jedinstvenom URL adresom koja se koristi za prikazivanje ili pristup toj stranici.

Jednostavan primer

Posmatraćemo knjigu kao jedan web sajt.

Knjiga sadrži nekoliko pojedinačnih stranica sa  brojevima, koje se mogu nazvati web stranicama. Dok se brojevi mogu nazvati  jedinstvenim URL adresama.

Osim ovog primera, pomoću ovog sajta na kom ste trenutno, možete razumeti razliku između web stranice i web sajta. Ovo je web sajt  https://biljanajo.com/ , dok je web stranica koju trenutno čitamo https://biljanajo.com/sta-je-web-stranica/

Tehnički, web stranica nije ništa drugo nego deo web sajta.

Web sajt je prema tome,  skup stranica koje se nalaze na internetu pod jednim domenom.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Vrste web stranica

Web stranice se stvaraju koristeći različite programske jezike u zavisnosti od platforme koja se koristi za razvoj.

Neki od najčešćih programskih jezika uključuju HTML, PHP, Python itd.

HTML veb stranice se znatno brže učitavaju i imaju jednostavan i čist izgled.

Međutim, CSS i JavaScript pomažu u izgradnji interaktivnih stranica.

Postoje dve vrste web stranica: 

  1. Statička
  2. Dinamička
Šta je statička web stranica

Kakva je razlika između ove dve glavne kategorije?

Statičke web stranice su dizajnirane za razmenu informacija i resursa bez uključivanja i interakcije sa posetiocima.

Statičke web stranice su prilično jednostavne, a sve web stranice su na ovaj način uglavnom izgrađene tokom prvih godina postojanja internet mreže.

Dinamičke web stranice omogućavaju posetiocima interakciju sa drugim članovima i autorom koristeći okvir za komentare, okvir za ćaskanje, objavljivanje članaka itd.

web stranica

Struktura web stranice

Strukturu stranice predstavljaju osnovni delovi koje korisnici Interneta često očekuju da vide kada posete sajt. Razumevanje lokacije i svrhe glavnih struktura može vam pomoći da prenesete informacije o vašem poslovanju, proizvodima ili uslugama.

Strukturu čine sledeći elementi:

  • Zaglavlje stranice – header
  • Alati za navigaciju – navigation tools
  • Bočne kolone – sidebar
  • Primarni sadržaj – content
  • Podnožje stranice – footer
 

Zaglavlje stranice - header

Zaglavlje je deo koja se proteže horizontalno preko vrha stranice i obično je ista na većini stranica na sajtu. Slično zaglavlju pisma ili memoranduma na vrhu kancelarijskog materijala, zaglavlje stranice prikazuje informacije o osobi ili kompaniji, putem teksta naslova, logotipa, pozadinskih slika, slogana ili kombinacije ovih elemenata. Ostali elementi koji se često postavljaju u zaglavlje uključuju okvir za pretragu sajta, korpu za kupovinu, meni..

Alati za navigaciju - navigation tools

Alati za navigaciju na stranicama nalaze se u nekoliko oblasti izvan zaglavlja, uključujući desnu ili levu stranu, centar ili dno stranice. Oni nude navigaciju od stranice do stranice ili trenutni skok sa dna na vrh trenutne. Neki sajtovi takođe imaju breadcrumbs – veze, odnosno tragove mrvica hleba, do svake stranice koju ste posetili do te na kojoj ste sada. Ovo omogućava brzo vraćanje natrag.

Bočne kolone - sidebar

Kolone bočne trake idu vertikalno duž leve ili desne strane stranica. One obično pružaju primarne ili sekundarne veze za navigaciju do sajta i informacije koje želite da naglasite, kao što su kontakt detalji ili tema sajta. Ostali elementi koji se često postavljaju u bočne trake uključuju lično ili partnersko oglašavanje, okvir za pretragu sajta i alate za filtere za pretragu.

Primarni sadržaj - content

Primarna oblast sadržaja na stranici se nalazi levo ili desno od bočne trake ili između dve bočne trake. Pruža informacije o glavnoj stranici na koju želite da se posetilac fokusira. Primarna oblast sadržaja sadrži glavni naslov i sadržaj formatiran u sažete tekstualne pasuse, slike, video zapise ili kombinovane elemente podeljene razmacima ili podnaslovima.

Podnožje stranice - footer

Podnožje ide horizontalno preko dna stranica. Pruža veze za navigaciju koje bi posetiocima mogle da budu korisne, kao i detalje o sajtu kao što su logotip, autorska prava, ime autora stranice, pravne izjave i veze do uslova korišćenja i politike privatnosti. U ovaj deo se često dodaje i newsletter ili Q&A.

Web sajt

Web sajt je zbirka javno dostupnih, međusobno povezanih web stranica koje dele jedno ime domena. Pojedinac, grupa, preduzeće ili organizacija mogu kreirati i održavati web sajtove u različite svrhe.

Svi javno dostupni web sajtovi zajedno čine World Wide Web.

5 najvažnijih stranica na sajtu

Verovatno svakodnevno posećujete više od dvadeset različitih stranica. Koje stranice zaslužuju najveću pažnju? Koje su najvažnije stranice na sajtu?

Svaki web sajt treba da sadrži osnovne stranice, a to su:

Homepage- početna stranica

Dobra početna stranica odgovara na pitanje ko ste, šta nudite ili čime se bavite. Web dizajn je i najvažniji na ovoj stranici, jer ukoliko korisnika ne privučete izgledom svoje prve strane, na kratak, jasan i dopadljiv način, dalje ga nećete zainteresovati.

Blog page- stranica sa člancima i sadržajem

Blog stranica je najbolji dodatak svakoj vrsti sajta, blogovi dobijaju preko 60% više klijenata nego sajtovi koji ih ne poseduju. Korišćenjem optimizacije za pretraživače (SEO) i istraživanja ključnih reči, blog može doneti mnogo više organskog saobraćaja.

About page – stranica o poslovanju, uslugama itd..

Ova stranica je takođe slična početnoj stranici, ali glavna razlika je u tome što bi početna stranica trebalo da radi da informiše posetioca o tome šta prodajete ili šta je vaš rad. Dok bi stranica o vama trebalo da se fokusira na detaljniji prikaz vas i vašeg poslovanja. Ponekad ove stranice sadrže i portfolio radova, utiske klijenata itd.

Contact page- kontakt forma sa podacima

Ova stranica takođe može da ima različite oblike, ne mora da bude šablonska stranica za kontakt. To može biti kalendar za zakazivanje informativnog poziva ili upitnik gde korisnik popunjava uži spisak povezanih pitanja.

Stranica proizvoda ili usluga

Stranica proizvoda i usluga je suština većine sajtova. To bi trebalo da pretvori slučajnog posetioca u čestog kupca. S pravom, želite da potrošite dosta vremena na poboljšanje ove stranice za korisničko iskustvo.

Želiš da pišeš prodajne tekstove?

Ne postoji formalno obrazovanje koje će ti dati zvanje copywritera ali postoje tehnike koje će te osposobiti da radiš posao koji je veoma tražen i dobro plaćen. Dobar deo tih tehnika je besplatan i dostupan u vodiču koji možeš preuzeti na sledećem linku.

vodic za copywriting