Pretraga
Close this search box.

Pisanje bloga

pisanje bloga

Ono što vam nisu rekli o blogu...

Pisanje bloga, kako to lako i jednostavno zvuči.

Ma, to je sviranje… To može svako, to je prosto.. To rade ovi bez zanimanja? Pišeš blog, znači ne radiš ništa?

Ako slušaš ovo onda si okružen ljudima koji nisu upoznati kako internet funkcioniše. Ako ovo govoriš, onda te izazivam da probaš. 

Izazov podrazumeva da napišeš bar dva teksta nedeljno, koji su unikatni – NE KOPIRANI, smisleni, najmanje dugi 600 reči, optimizovani, korisni… da ne nabrajam dalje… Eto, prosto zar ne?

Pokretanje bloga nije isto što i pisanje bloga

Prošli ste milion pretraga sa upitom „kako pokrenuti blog“ i zaključili da to nije teško. Saveti jesu uopšteni i svi su isti. I ono što je istina… Pokretanje bloga je i više nego lako.

Zakupite domen, hosting, izaberete neki CMS u kom ćete ga pokrenuti ( obično WordPress), unesete neke osnovne podatke, eventualno jedan do dva posta…  Ono što vam nisu rekli je da posle ovoga dolazi pravi rad, trud, istrajnost ali i nerviranje.

Kada pokrenete blog, on ne radi po principu perpetum mobile. Poput automobila koji troši gorivo, svetla i uređaja koji crpe struju, i blog „radi“ na nešto. To nešto ste vi, vaša energija, inspiracija, posvećenost… i sve drugo što bi karakterisalo i druge poslove.

Kad shvatite da stvari stoje baš tako i da to niste očekivali, onda u 90% slučajeva slede poslednji dani bloga.

Poslednji dani bloga

blog death

Zašto blog umire prevremeno? Ili zašto je pisanje bloga bio uzaludan posao.

Svi se interesuju i pričaju o blogovanju ili prate neki blog redovno. Onda dolaze do ideje da bi i oni mogli baš tako lako. I Bože moj, kao da je to neki posao, pokrenuti blog. Uistinu i nije gledajući prethodni tekst.

Iako je predviđen da traje dugo, raste, razvija se i donosi zaradu, činjenice ipak govore drugačije. Znaš li da je životni vek bloga u proseku tri meseca? Znate li da većina njih bude na izdahu već nakon prvog meseca svog postojanja. Zašto je pisanje bloga teško?

Gde greše svi ti potencijalni blogeri? 

Isključivo time što odustaju, nemaju inspiraciju, ne pišu kako treba ili ne pišu uopšte.

Pisanje bloga podrazumeva javno obraćanje

Vi pišete javno, znači nema odabrane publike, ni privatnog dnevnika ni selektovanja i kontrole. Pišete nešto što će moći svi da vide. Mnoge blogere uplaši baš ova činjenica i bude im najveća kočnica da krenu bilo kuda u kreiranju teksta.

Iako zvuči obeshrabrujuće da pišete javno, ne dozvolite da vas to odvede u beskrajni krug pisanja i brisanja teksta. Ili izostanak hrabrosti da isti taj tekst stavite pod „publish“. Naravno, to ne podrazumeva da pišete uvrede ili neprikladan sadržaj. Držite se društveno prihvatljivih normi i samo lagano.

Nedostatak inspiracije i pisanje bloga

Inspiracija može biti ozbiljan problem. Kada je nemate, odložite pisanje koliko je potrebno. Moje iskustvo pokazuje da to donosi mnogo bolje rezultate nego pisanje na silu. Kvalitet je uvek najbitniji, a stvari kreirane pod „moram“, obično nisu dobre.

Nekad će zaista biti potrebno i malo moranja, ali uvek gledajte da idete na kvalitet a ne na količinu.

Najveći neprijatelji inspiracije su ometanja- distrakcije. Pod distrakcijama podrazumevam tv, radio, društvene mreže…

Ako ove izvore ne koristite u svrhu istraživanja, primer, tražite najčešća pitanja, onda su ona vaš glavni ubica inspiracije. Gledanje rijalitija, beskrajno skrolovanje i provera šta je ko objavio, rekao, snimio, su aktivnosti koje vam jedu vreme i inspiraciju. 

Blogeri su odgovorni za sadržaj svog bloga

Vi ste odgovorni za sadržaj koji kreirate. Pisanje bloga mora biti unikatno.

Vi ćete svakako biti odgovorni za svoj rad, tako da bi prvi i osnovni savet bio da ne kopirate ničiji rad. Osim što kopiranjem kršite Zakon o autorskim pravima, druga bitna stvar je što kopiranjem ne postižete ništa. Gugl takav tekst kažnjava, nema vas u pretrazi, tako da kreiranje kopije ne donosi ništa dobro.

Kada potencijalni bloger shvati da nema copy paste opcije, a inspiracije takođe, dolazi do kraja svoje slepe ulice blogovanja. Tu se blog završava.

Fer i pošteno pisanje bloga

Budite pošteni u kreiranju sadržaja za svoj blog, da biste mogli da živite sami sa sobom. Pišite iskreno, ali ne dozvolite da to vam to služi za izgovor što ste kreten. Ne radite sve što čujete ili pročitate od „stručnjaka“ da je dobro za marketing, hajp, vajb, itd..

Ne postoji aplikacija za izgradnju poverenja, nema trikova, nema formule. Poverenje se gradi tokom vremena time što funkcionišete i radite pošteno i fer. Ako nemate publiku i klijente koji vam veruju, onda nemate ništa. 

Nipošto ne radite sledeće:

  • ne obećavajte stvari koje ne možete da ispunite
  • ne lažite i ne falsifikujte informacije
  • ne skrivajte troškove, ako nešto čitaoci treba da plate, jasno i vidljivo naznačite da se to i to plaća
  • ne navodite klijente na skrivene transakcije
  • ne igrajte se sa privatnošću drugih ljudi
  • ne prikupljajte mejlove da bi ih posle davili glupostima 
  • ne izmišljajte, osim ako ne pravite science fiction sadržaj

Ako vaša prva sklonost nije da budete iskreni prema čitaocima, već da zaradite novac od njih ili ih koristite kao odskočnu dasku za ličnu korist, učinite svima uslugu i prestanite sa blogovanjem.

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn

Niša bloga kao prednost a ne prepreka

Niša bloga je u suštini tema vašeg bloga. Birajte je oprezno da vas i sam pogled na konkurenciju ne demorališe.  Ako ste početnik, logično je da se ne možete takmičiti sa konkurentima koji su na tržištu godinama ili poseduju ogroman biznis. Biraćete nišu koja je manje konkurentna. 

Kako da niša bude prednost

  • Izaberite krajnje korisnike koji su zanemareni ili ih ima znatno manje.
  • Ciljajte samo jedno geografsko područje, lokalitet ili region.
  • Odaberite sadržaj ili usluge koje ne pružaju drugi.

 

Ako imate ambicije da prestignete i one najbolje, imajte na umu da za to treba mnogo rada, vremena i puno kvalitetnijeg sadržaja od onog koji vaši konkurenti nude. U ovom slučaju morate pružiti niže cene svojih usluga, ako ih imate, ili u najčešćem slučaju – izuzetan kvalitet. Za blog, to u prevodu znači, ako je neko ponudio 10 načina za rešavanje nekog problema, vi morate ponuditi bar duplo- dvadeset. Pod uslovom da su vaši daleko bolje interpretirani i korisniji. 

Ne idite daleko od svoje niše

Ako ste odlučili da izaberete nišu koja je u okviru turizma, nemojte pisati o uzgoju svinja, osim u slučaju da farma svinja nije deo turističke ponude.  Pokušaj da budete svuda, neće vas odvesti nigde. Ni guglu neće biti jasno gde da vas svrsta, pa će vaš rang uvek biti negde daleko.

Ako niste sigurni u izbor niše pogledajte na sledećem linku spisak tema za blog. Svaka opisana kategorija može biti jedna manje konkurentna niša bloga. U svakom slučaju, ništa ne radite bez istraživanja. Ako odaberete da pišete o temi za koju je zaintereovano ukupno pet ljudi, takođe ne postižete ništa.

Extra savet- birajte nišu u kojoj posedujete znanja i kvalifikacije ili imate interesovanje. Nerazumevanje onoga o čemu imate nameru da pišete blog takođe vodi u propast.

Mnogi blogeri prodaju ovakav tekst kao e-priručnik za pisanje bloga.

Ja vam ovaj tekst dajem da poboljšate svoje blogovanje. Podelite ga ako vam se svideo ili mislite da će nekome koristiti.

Želiš da pišeš prodajne tekstove?

Ne postoji formalno obrazovanje koje će ti dati zvanje copywritera ali postoje tehnike koje će te osposobiti da radiš posao koji je veoma tražen i dobro plaćen. Dobar deo tih tehnika je besplatan i dostupan u vodiču koji možeš preuzeti na sledećem linku.

vodic za copywriting