Konkurencija i strategija lojalnog kupca - 2 najveće stvari

konkurencija

Zašto su konkurencija i strategija lojalnog kupca dve najveće stvari

Konkurentno istraživanje je osnova svakog uspešnog biznisa. Onaj ko se nije pozabavio svojom konkurencijom, ostao je u moru istih i sličnih proizvoda i niko ga nikad nije ni prepoznao ni pronašao, niti izdvojio po nečemu. Kad kažem pozabavio, mislim da ju je dobro analizirao, da je nije kopirao ali da je na kraju, sasvim sigurno – prestigao. Strategija lojalnog kupca je proveren način da svoju konkurenciju ostavite u oblaku prašine, kilometrima iza vas i vašeg biznisa.

Konkurencija – najveći i najbolji primer

Zanimljivu priču priča nam čuveni brend Coca Cola. Prva asocijacija na njihovu konkurenciju je Pepsi.

Dva rivala sa sličnim proizvodima, na tržištu se takmiče još od devetnaestog veka. Pepsi je svoj brend dosta menjao i prilagođavao trendovima koji su vladali kroz vreme, od angažovanja muzičkih zvezda do menjanja izgleda samih limenki ili slogana kojih je u par godina preko 10. Coca Cola je nasuprot njemu ostala dosledna svom crveno belom znaku ali i dosledna u tome da je prva.

Ogromno takmičenje trajalo je decenijama da bi Pepsi na kraju  i zvanično priznao da je nepobediva Cola ispred njega. Iako Pepsi i dalje beleži značajnu prodaju, sa distribucijom, cenom i globalnim trusted brendom Coca Cole, nije bilo smisla takmičiti se sa skoro pa istim proizvodom. U narednim godinama svoje poslovanje preusmerio je na proizvodnju grickalica –pa tako Pepsi poseduje Doritos i još nekoliko manje poznatih slaniša na ovim prostorima za sada.

konkurencija

Šta je poenta? Ponekad ma koliko menjali taktiku, i gurali jedan proizvod uprkos svojim skoro nepostojećim šansama na tržištu, ne možete napredovati. Istražiti konkurenciju i videti kolike su vam i postoje li uopšte šanse, štedite svoje vreme, energiju, nerve i novac.

Na ogromnom konkurentskom tržištu možda nikada nećete biti prvi, ali ako ponudite nešto za šta ima potencijala i manje konkurencije, sasvim sigurno je da ima nade. Takođe ako sa svojim proizvodom ili uslugom stvorite lojalne kupce, na pravom ste putu da u svom konkurentskom okruženju budete prvi. Coca Cola jeste možda i najveći brend na svetu, ali stvaranje lojalne publike i klijenata savršeno funkcioniše u svakom čak i mikro biznisu.

Šta je strategija lojalnog kupca

Iako ćete svuda naići na ista i slična pojašnjenja o lojaliti programima, karticama, bodovima i poenima, to možda na vašem biznisu neće biti primenljivo ili bar ne primenljivo odmah.

Ja lično posedujem lojaliti karticu Eko benzinske pumpe, ali taj sistem je potpuno neprimenljiv na moj posao. U suštini, i moglo bi da funkcioniše ako bih u startu ponudila da na svakih 5 naručenih tekstova, dobijete jedan gratis, ali moja filozofija ide drugim putem. Zašto? 

Zato što davanjem gratisa, unapred i bez povratne informacije – feedback-a da li se nekom i taj jedan tekst sviđa, nema smisla. Sa gorivom je to drugačije, sasvim je super da na potrošenu određenu sumu, dobijete motorno ulje gratis.

strategija lojalnog kupca

Kako da gradite strategiju lojalnog kupca u skladu sa svojim biznisom

Kao prvo mislite šire i nemojte uvek insistirati na gratisu ili popustu, bar ne bukvalno. Već sam u jednom tekstu pisala o tome zašto sniženje cena ne radi uvek posao onako kako ste zamislili, koga zanima tekst je na sledećem linku.

Kao drugo, ako nudite uslugu potrudite se da joj date na vrednosti ali ne na uštrb kvaliteta. Ako prodajete kokretan proizvod, ponudite pomoć u vidu pojašnjenja ili saveta, koji mnogo bolje funkcionišu od kačenja dodatnog proizvoda kao gratis, a koji je obično neka glupost.

Ne bih ja bila ja, da vam ne dam i primer:

Zamislite da kupujete neki elektronski uređaj koji je potrebno dodatno montirati, povezati na mrežu ili šta god. U jednoj prodavnici uz taj uređaj dobijate gratis dve baterije za daljinski a u drugoj vam prodavac kaže da ga nazovete kada krenete sa montiranjem i on će vam pomoći. Cena uređaja u obe prodavnice je ista. Koju prodavnicu vi birate?

Iako je novčana vrednost ponude sa baterijama veća, kupci će u većini slučajeva izabrati saosećanje i ljudskost. Zadovoljni sa time što vam je neko pomogao, i što je to vredelo, sigurno ćete ih preporučiti i drugima koji žele isti proizvod ili neki iz tog asortimana. Reći ćete „ma idi tamo meni su zaista pomogli“ a ne „idi tamo dobićeš dve baterije gratis“.To potvrđuje činjenicu da ipak nije sve u parama. I da, odmakli ste od konkurencije samo jednim humanim potezom i uštedeli dve baterije 😉

konkurencija i strategija lojalnog kupca

Kako pronaći svoju konkurenciju

Pronalaženje konkurenata nije nimalo komplikovana stvar ukoliko se bavite online biznisom. Sve što treba je da u pretrazi ukucate svoje proizvode ili usluge i pogledate ko se nalazi pozicioniran na prvoj stranici ili ko je tu pomoću plaćenog oglasa. Ali, pre svega, potrebno je da napravite razliku između svoje direktne i indirektne konkurencije.

Šta je direktna konkurencija?

Direktna konkurencija su svi oni biznisi koji nude iste ili sasvim slične proizvode ili usluge kao vaše. Uglavnom će vaši potencijalni klijenti uvek razmatrati njih i vas pri odluci kome da poklone svoje poverenje. U mom slučaju to su svi koji na netu nude usluge pisanja za web, usluge copy i content writinga, seo tekstova…

Šta je indirektna konkurencija?

Indirektna konkurencija je termin koji se odnosi na biznise koji ne prodaju ili nemaju u svojoj ponudi  iste proizvode i usluge, ali su digitalno konkurentni vašem poslovanju. Digitalno konkurentni znači da se takmičite za iste ključne reči i sadržaj. U mom slučaju, ja sam indirektna konkurencija ljudima koji se bave preduzetništvom ili web dizajnom. Iako ja nemam dodira sa web dizajnerskim uslugama ili kursom preduzetništva, na mom sajtu postoje tekstovi koji su u vrhu i koji im svakako kradu posete.

error: Kopiranje ovog sadržaja je zabanjeno i podleže Zakonu o autorskim pravima.