Canva- dizajniraj svoju propast besplatno

canva dizajn 1

Šta je Canva i zašto je dizajner mrtav

Lako, jednostavno, brzo, prilagodljivo i nadasve besplatno, jednom rečju Canva.

Ono što bi u stvarnosti trebalo da stoji u opisu je: lako, svi imaju, svuda viđate, nije unikatno, amaterski ili u najboljem slučaju osrednje, jeftino ali tako i deluje – Canva.

Ili kako bi naš narod bolje rekao

 SRANJE  U BOJAMA

Ideja o nastanku Canve bila je više nego odlična ali naravno, ne za korisnike. Njeni vlasnici su ubrzo postali rich a milioni ljudi su štancovali ista „dizajnerska“ rešenja.

Prema rečima jednog od osnivača Canve je da je to rešenje za grafički dizajn koje je dostupno apsolutno svima. Online alat koji grafički dizajn čini prostim i pristupačnim za sve one koje nemaju nikakvog znanja  ni iskustva iz istog. Može se koristiti čak i na telefonu, izrađivati letke, postere, objave za društvene mreže i koješta još.

Ideja je dodati svoju fotografiju, ili koristiti postojeću, dodati tekst, filter i abrakadabra – vi ste grafički dizajner. Isti slučaj kao da ja obučem kombinezon uzmem dva šrafcigera, izolir traku i pljas – ja sam majstor, električar.

Ili još bolje, samoprozvaću se arhitektom jer znam da nacrtam kućicu na papiru. A to što je neko studirao, postao ekspert u Autodesk-u, jbg, njegov problem. To što ja ne znam ni šta je dwg fajl, manje bitno, ja sam arhitekta sa svojim crtežom kućice i kraj.

Tako je i sa Canvom, onaj ko krene da je koristi – ne postaje dizajner. Nemojte da vas iko uveri u suprotno.

Canva je maligni tumor web dizajna

canva dizajn 12

Kao što rekoh, to je maksimalno popularan alat, koji je u pretodnih par godina doživeo ekspanziju korisnika. Pri tom je dodatno obezvredio znanje i ulogu svakog pravog web dizajnera. Na njihovu žalost, posao koji obavljaju se i tako smatrao ne puno vrednim a uz Canvu dobio je dodatni opis kao „nepotrebni trošak“. Užas za ljude koji su se, zamislite, za ovo zvanje školovali.

Ali Canvu svi koriste i super je dizajn...

canva dizajn
Daj mi od svakog dizajna po malo...

Upravo zato bi ona trebala biti prvi znak upozorenja da je ne koristite i vi. Korisnici se broje u milionima i milionima, i svakog dana taj broj je sve veći.

Da li mislite da u Canvi možete stvoriti dizajn koji je unikatan ili koji nije već negde viđen? Naravno da ne.

Nema unikatnog, nema prepoznatljivog i nema ničeg posebnog šta bi mogli napraviti u njoj. Samo osrednje i jeftino rešenje na koje se lako navadite jer je eto besplatno i lako ćete se snaći.

Budući da su slike, grafike, fontovi i svi alati unutar Canve dostupni doslovno svakom na planeti, bez previše vlastitog prilagođavanja, bilo koji vaš dizajn može izgledati baš kao neki koji je slučajnim slaganjem napravilo neko dete u Indiji. 

Ali kreiranje u Canvi je lako...

I za brzu zaradu je najlakše negde ukrasti pare pa sam sigurna da nećete raditi to (tj. bar se nadam).

Iako je način da nešto sklepate zaista lak, istina je da sadržaj proizveden u Canvi nije sjajan ni malo. Neprofesionalno je, amaterski je i identično onome što svi drugi rade.

Osim toga, i kada je koristite,  potrebno je poznavanje osnovnih principa grafičkog dizajna kako bi se napravilo nešto što izgleda dobro ili kako bi se barem izbegle neke dizajnerske zamke.

Sve dizajnirano u Canvi i izgleda kao da je dizajnirano u Canvi

Da li ste naišli na nešto kreirano u canvi za šta ste rekli ovo je vrh, super, izgleda fantastično… ja nisam, još uvek, a sa canvom se znam više od 5 godina.

Za šta se onda ona može koristiti? Postoji li ipak neka logična i opravdana funkcija ovog alata? Da, evo i koja..

Po meni, Canva je osmišljena da zameni nekadašnji hamer papir i školske panoe. Pa ga tako, nove generacije mogu kreirati online bez potrebe da vucaraju ogromnu rolnu od škole do kuće i nazad. Ovo je idelna primena Canve i po meni, trebala bi biti i jedina.

canva za instagram

Canva nije ni za k... korištenje na društvenim mrežama

Svi znaju kako izgledaju postovi urađeni u canvi, samim skrolovanjem kroz instagram profile ovo lako zaključujemo. Čak iako nisu korisnici ovog alata, sasvim sigurno će posetioci znati da su baš takav profil, ikonice i objave već videli.

Nema identiteta, samo uklapanje u masu istog i jeftinog. Samo zrno peska na plaži čija se dužina meri kilometrima.

I nije najgora stvar što će korisnici primetiti gde ste „dizajnirali“ taj vaš instagram post. Najgora stvar je što ga najverovatnije, neće ni primetiti. Bombardovanje čula vida jednim te istim sadržajem i vizualom dovodi do totalne inferiornosti na isti. Ili će vas preskočiti ili isključiti.

Milan Maglov ne koristi Canvu

Verovatno niste koristili Instagram i Facebook ako niste čuli ime Milan Maglov. Doktor društvenih mreža Milan, sa preko milion i trista hiljada fanova na stranicama koje vodi. 

Kakav je Milanov Instagram profil? Ima li Canva dizajna? Naravno da nema, što slike ispod i dokazuju.

milan maglov
milan maglov
  • Kako izgledaju pozitivni i negativni primeri objava na društvenim mrežama
  • Koje su idealne dimenzije fotografija na društvenim mrežama
  • Kako da efikasno iskoristite video snimke na društvenim mrežama
  • Kako da napravite atraktivnu fotografiju za društvene mreže
  • Kako da napravite reklamu na Instagramu
  • Kako da vaš Instagram profil dobije što više pratilaca za najkraće moguće vreme
  • Kako da uspešno vodite vaš Instagram profil

A kad smo kod kursa, ni ne pomišljajte na Canva kurs...

Canva kurs je najblaže rečeno - gubljenje vremena

Canva nije vektorski program kao što je Adobe Illustrator. To znači da ne možete stvoriti sliku ili dizajn koji će biti skalabilan na bilo koju veličinu, izvan onoga što je već postavljeno a bez gubitka rezolucije i kvaliteta.

Ne bavite se stvarima koje vam neće koristiti ili će njihovo korišćenje biti uzaludno trošenje vremena. Ako već želite i volite dizajn, bolje uložite novac, vreme i interesovanje u korisne Adobe dizajn programe.

Šta da koristim umesto Canve i koje su Canva alternative?

Postoje alternative ali one nikako nisu drugi tip istog web alata.

Znači nije rešenje sličan program sa drugim nazivom, nego konkretno sledeće:

  • Angažujte web dizajnera – moj predlog je Sava Jovanović ( isključujem nepotizam, prezime nam je sasvim slučajno isto) 
  • Koristite unikatne slike –  Ako nemate novca da angažujete profesionalnog web dizajnera, dovoljno je da koristite svoje unikatne slike. Na unikatnim slikama vam nije ni potreban tekst. Upečatljiva, samo vaša fotografija je sasvim dovoljna a ujedno bolja od bilo koje na Canvi.
  • Napravite unikatan sadržaj – Treće rešenje je da sve tekstualne informacije koje bi stavili na grafiku ili sliku, složite i sklopite opet svoj unikatan tekst. Tekst na web sajtu koji je vaš, lako čitljiv, pristupačan je naravno daleko bolja opcija. 

podeli članak

Da li sadržaj tvog sajta radi za ili protiv tebe?

Ne vidiš napredak u razvoju svog sajta ili on nije posećen? Nemaš dovoljno sadržaja ili ne znaš kog kvaliteta je postojeći? Da li znaš da se sve to može promeniti uz dobru strategiju i veštinu pisanja?

To je upravo ono što mogu da učinim tvoj sajt.

responsivan web dizajn